Правила життя при сезонній алергії

Сезонна алергія – це підвищена чутливість організму людини до різноманітних алергенів, що проявляється алергічними реакціями з відповідними симптомами.

Подразниками, які можуть призвести до симптомів алергії, переважно є пилок рослин та дерев, пір’я та шерсть тварин, грибкова пліснява, укус комах. Першими проявами алергії є: набряк слизових носоглотки, чхання, катар, кашель, свербіж шкірних покривів, почервоніння очей, набряки. Також людина може відчувати загальне занедужання, сонливість.

При алергічних проявах необхідно звернутись  до лікаря. У жодному випадку не займайтеся самолікуванням! 

Окрім медикаментозного лікування людина з проявами сезонної алергії у щоденному побуті повинна дотримуватися певних правил, які  значно облегшать їй життя. 

  1. Найбільше пилку в повітрі є з 5-ї до 11-ї ранку, тому не плануйте тривалого перебування на вулиці у цей час.
  2. Менше бувайте на відкритому сонці. У вітряні та сухі дні, коли концентрація пилку у повітрі максимальна, зменшуйте свій час перебування на відкритому повітрі до мінімуму.
  3. Намагайтеся носити капелюхи (великі, крислаті, як сомбреро), чи кепки на голові, тим самим прикриваючи волосся.
  4. Після прогулянок на вулиці мийте голову. Не користуйтеся гелями та лаками для волосся, які будуть служити \”магнітом\” для пилку. 
  5. Повертаючись додому після вулиці змінюйте одяг. Обов’язково прийміть душ і добре примийте обличчя та очі простою водою. 
  6. Носіть окуляри від сонця, коли перебуваєте на вулиці.
  7. У період сезонної алергії не вивішуйте свій одяг сушитися на відкритому повітрі.
  8. Ставте на вікна спеціальні сітки, або марлю, щоб пилок мінімально проникав у приміщення.
  9. Не забувайте про низько алергенну дієту.
  10. Вживайте багато рідини.
  11. Жінкам рекомендовано мінімальне користування косметикою.
  12. Для весняно-літнього відпочинку обирайте місце коло водойми
  13. Якщо ви любите прицювати на городі чи в саду, то при роботі використовуйте маски на обличчя, широкі крислаті капелюхи, окуляри та рукавички.
  14. Заведіть власний щоденник \”алергії\”, де ви зможете констатувати всі свої симптоми, а також та місце їх виникнення. Це допоможе уникати подібного на майбутнє.