Вакцинація проти грипу та COVID-19 2023/2024: що потрібно знати

Вакцинація проти грипу та COVID-19

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. Цього сезону в Україні циркулюватимуть два типи грипу – А і В. До того ж він буде ускладнений поєднанням грипу з COVID-19. Вакцинація проти грипу та COVID-19 у новому сезоні.

Вакцинація проти грипу

Грип – це серйозне захворювання, яке щорічно забирає 300–500 тисяч людських життів у всьому світі. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення – захворювання серця, нирок, легень тощо. Найдієвіший засіб для профілактики грипу – щорічна вакцинація.

Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також враховувати, що згідно з рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл, для чого потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

Хто в групі ризику?

  • люди віком 60 років і старше
  • вагітні жінки
  • люди з хронічними захворюваннями
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові тощо)

Як можна вакцинуватися?

Для щеплення проти грипу достатньо проконсультуватися зі своїм лікарем та купити вакцину у аптеці. Наразі вакцини проти грипу вже надійшла у продаж.

Вакцинація проти COVID-19

Навесні ВООЗ скасувала статус пандемії, однак COVID-19 нікуди не зник, він став постійною проблемою системи охорони здоров’я для кожної країни, перейшовши до категорії сезонних захворювань на рівні з грипом та ГРВІ.

Вакцина від COVID-19 залишається безкоштовною. Зробити її можна через запис у системі Helsi, у сімейного лікаря чи без попереднього запису у пункті щеплення.

Зараз у нас є майже 5 мільйонів доз вакцини проти COVID-19: як для дорослих, так і окремо призначені для дітей з 5 років.

Для вакцинації у віддалених районах та населених пунктах Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) формуватимуть мобільні бригади які виїжджатимуть на вакцинації.

Вакцинація проти COVID-19 ефективна проти тяжкого перебігу хвороби, але не захищає на 100% від інфікування. Проте вакцинована людина переносить хворобу набагато легше і без ризиків померти.

Слід пам’ятати, що COVID-19 постійно мутує, тому в Україні та світі і далі продовжуються дослідження різних штамів та вакцин проти них.

Найважчим епідемічний сезон в переважній більшості залишиться для осіб віком 60+ та для людей з хронічними захворюваннями через ослаблений імунітет та схильність до швидкого інфікування.

То ж наше здоров’я в наших руках.