10 переваг взаємодії людини з собакою

Останнім часом інтерес та захоплення каністерапією зросли в геометричній прогресії. До вашої уваги – 10 переваг залучення собак-терапевтів для роботи з дітьми, підлітками, людьми з певними порушеннями, сім’ями та для індивідуальної терапії, в корекційних групах та групах особистісного росту:

  1. Каністерапія продемонструвала вражаючі результати у тренуванні та розвитку когнітивної, емоційно-вольової та поведінкової сфери особистості.
  2. Сеанси каністерапії навчають управляти собою, своїми емоціями, почуттями, діями, взаємодіяти з іншими, розвивають розумові здібності та рухові функції.
  3. Багаторічний досвід використання методу в спеціалізованих центрах дозволив чітко визначити ряд протипоказань до каністерапії:
    • алергія на собак;
    • відкриті рани;
    • захворювання шкіри;
    • інфекційні та паразитарні захворювання;
    • підвищення температури тіла.
  4. Окрему увагу в каністерапії приділяють кінофобії – від древньогрецького (κυν – собака и φόβος страх) – ірраціональний страх, об’єктом якого є собака. Кінофобія зустрічається досить часто – у 1,5–3,5%, переважно в осіб молодого віку і потребує лікарського втручання.
  5. Заняття з собакою створюють позитивний контакт між учасниками. Спостереження за собакою поступово замінюється на форму спонтанної веселої гри, і як результат – розвиваються навички самокерування, комунікації, розвивається мілка моторика рук та сила.
  6. Позитивні емоції та задоволення від спілкування з собакою сприяють налагодженню контакту з навколишнім світом, дозволяють відволіктись від оточуючої реальності.
  7. Залежно від потреб та можливостей заняття можуть проводитись індивідуально або у групах, у вигляді одноразової зустрічі, або циклу спеціально підготовлених занять. Зазвичай, тривалість одного сеансу 10–45 хвилин.
  8. Останні роки наукового пошуку призвели до вдосконалення діагностики різних захворювань внутрішніх органів за допомогою каністерапії.
  9. Собака – це «засіб» від гіподинамії! Спілкування з «хвостатим лікарем» будь-якої породи: ротвейлер, ретривер, коллі, пудель, бульдог, карликовий пінчер, звичайний «дворняжка» тощо (головне, щоб мав гарний характер та був спокійний і неагресивний) змушує рухатись, попереджаючи серцево-судинні захворювання.
  10. Каністерапія однаково ефективна як для комплексного лікування тривожно-депресивних розладів, аутизму, дитячого церебрального паралічу, синдрому Дауна, так і для задоволення дефіциту спілкування, відсутності близької людини, підвищує самооцінку, допомагає подолати побутові конфлікти в сім’ї, з колегами, однокласниками.

Якщо Ви маєте власний досвід, діліться ним у цьому блозі. Будемо раді! Щасти вам!