Кунжут знижує рівень холестерину

Насіння кунжуту крихітне, але дуже корисне для здоров’я. Ми нарахували рівно 20 причин їсти кунжут чи не щодня.

1. Джерело білка

Насіння кунжуту на 20% складається із високоякісного білка. Нагадаємо, що саме рослинний білок підтримує життєздатність мікрофлори кишківника.

2. Знижує ризик цукрового діабету

Насіння кунжуту містить багато магній та поживних речовин. Вчені з Аннамалайського університету (Індія) довели, що кунжутна олія запобігає цукровому діабету і допомагає підтримувати рівень глюкози в плазмі крові (навіть у субкомпенсованих діабетиків).

3. Знижує артеріальний тиск

У тому ж дослідженні індійських лікарів будо виявлено, що кунжутна олія знижує тиск. І все завдяки тому ж магнію.

4. Знижує рівень холестерину

Кунжут сприяє виробленню «доброго» холестерину і знижує рівень «поганого» , оскільки містить фітостерини, які блокують його вироблення. Особливо корисним у цьому розумінні є насіння чорного кунжуту.

5. Містить клітковину

Клітковина, що міститься у насінні кунжуту, покращує моторику шлунково-кишкового тракту, а тому слугує профілактикою виразки дванадцятипалої кишки та інших захворювань травної системи.

6. Піклується про шкіру

Високий вміст цинку допомагає виробляти колаген, підтримуючи еластичність шкіри  і допомагаючи відновлювати пошкоджені тканини тіла. Також кунжут містить антиоксиданти, що витягують токсини, а тому кунжутну олію часто включають у засоби для догляду за шкірою. Деякі вчені переконані й у тому, що регулярне вживання кунжутної олії холодного віджиму може зменшити ризик раку шкіри.

7. Користь для роботи серця

Кунжутна олія сприяє злагодженій роботі серцево-судинної системи завдяки антиоксидантній та протизапальній сполуці, відомій як сезамол.

8. Профілактика раку

Насіння кунжуту містить протиракові речовини, включаючи фітинову кислоту, магній та фітостерини. До речі, саме насіння кунжуту має найвищий вміст фітостеринів  серед усіх насіннєвих та бобових культур.

9. Антистресова дія

Насіння кунжуту містить мінерали, які зменшують  стрес. У першу чергу йдеться про магній і кальцій. Ще кунжут містить тіамін і триптофан, які сприяють виробленню серотоніну, що зменшує біль, сприяє гарному настрою і нормалізує сон.

10. Боротьба з анемією

Страждаєте на анемію, слабкість чи хронічну втому? Їжте насіння чорного кунжуту, воно особливо багате залізом.

11. Захист від пошкоджень ДНК

Вчені з Аннамалайського університету (Індія) довели, що сезамол у складі насіння кунжуту та кунжутної олії захищає від пошкоджень ДНК, спричинених радіаційним випромінюванням.

12. Профілактика і лікування артриту

Високий вміст міді в насінні кунжуту запобігає виникненню артриту, а також допомагає вилікувати це захворювання. Також кунжут зміцнює кістки, суглоби та кровоносні судини.

13. Знешкоджує алкоголь

Кунжут захищає від негативного впливу алкоголю, допомагаючи підтримувати здорову функцію печінки.

14. Захист від ультрафіолету

Кунжутна олія протидіє шкідливому впливу ультрафіолетових променів і захищає шкіру від передчасного старіння та пігментації.

15. Зміцнення кісток

Десять насінинок кунжуту містять більше кальцію, ніж склянка молока. Також стан опорно-рухового апарату покращує цинк, якого багато у складі кунжуту, впливаючи на мінеральну щільність кісткової тканини.

16. Турбота про шкіру немовлят

Масаж з кунжутною олією покращує стан шкіри немовлят, рятуючи від висипань, попрілостей і сухості. Це було підтверджено і вченими з Кафедри педіатрії, Університетського коледжу медичних наук в Делі (Індія).

17. Протигрибкова дія

Кунжутну олію використовують для боротьби з грибковими захворюваннями шкіри  і вагінальними дріжджовими інфекціями.

18. Здоров’я зубів

Про те, як полоскання ротової порожнини олією допомагає турбуватися про здоров’я зубів та ясен, ми уже писали раніше. Справа в тому, що олія, на відміну від зубної пасти і води, розчиняє наліт, а тому протидіє неприємному запаху з рота і утворенню карієсу.

19. Профілактика та лікування астми

Магній у складі насіння кунжуту допомагає запобігти захворюванням органів дихання і протидіє появі спазмів дихальних шляхів та астмі.

20. Зміцнення волосся

Кунжутна олія повна поживних речовин, необхідних для здорової шкіри голови та волосся. Але найкраще використовувати не хімічні засоби для догляду за волоссям, у яких начебто міститься кунжут, а приготовані власноруч натуральні маски із справжньої кунжутної олії холодного віджиму.

Як  їсти кунжут

Вживати кунжут можна кількома способами:

  • Просто з’їсти кілька ложок і запити водою;
  • Додати розмочене насіння кунжуту або кунжутну олію в салат;
  • Проростити кунжут;
  • Зробити кунжутне молочко;
  • Приготувати печиво, тахіні або цукерки з кунжуту;
  • Використовувати кунжут у якості присипки до випічки та інших страв;
  • Зробити засіб на основі кунжуту для зовнішнього використання (масажне масло, маску для волосся чи обличчя тощо).

Джерела:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11247199

http://www.realfoodforlife.com/benefits-of-sesame-for-your-skin/

http://sz.lviv.ua/article/20170421_1334/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17004907

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784002