Як обрати вид туризму для себе

Подорожей не може бути забагато – це безцінна можливість відпочити і тілом і душею. Останнім часом виникає все більше різновидів альтернативного туризму. Пропоную ознайомитись із найпопулярнішими із них.

Подієвий туризм (івент-туризм)
Головною метою івент-туризму є відвідання видовищних подій, таких як концерти світових зірок, спортивні змагання, фестивалі, народні свята і карнавали. Важко знайти вболівальника, який би не мріяв побувати на фіналі чемпіонату світу, а рідкісний кінолюбитель не хотів би опинитися на кінофестивалі. Не говорячи вже про те, що будь-кому буде цікаво взяти участь у карнавалі чи етно-фестивалі і максимально зануритись у культуру невідомої країни.

Індустріальний туризм (урбекс)
Хто в дитинстві не забирався у напівзруйновані будинки і порожні будмайданчики? Воскресити у пам’яті ті відчуття допоможе урбекс (від urban exploration) — вид туризму, що базується на міських дослідженнях. Індустріальні туристи – це дигери, які досліджують підземні тунелі метро; руфери, які гуляють по дахах; і сталкери, що проникають у занедбані будівлі. Підвидом урбексу є атомний туризм – його поціновувачі їздять за гострими відчуттями у Хіросіму і Нагасакі, на Чорнобильську АЕС, Прип’ять та інші сумнозвісні місцини.

Фототуризм
Якщо ви завжди подорожуєте  в обнімку з фотоапаратом і вас постійно підганяють рідні та друзі словами «Ну скільки можна фотографувати?» – цей вид туризму для вас. Фототури орієнтовані в першу чергу на створення сприятливих умов для проведення фотозйомок закордоном. Особливо популярними серед фототуристів є Непал, Тибет, Ефіопія, Індія, Бутан та інші екзотичні напрямки. Програма відпочинку часто включає проведення теоретичних і практичних занять, а також фотобесіди і майстер-класи.

Кінотуризм 
Класичні подорожі «по легендарних місцях»: берете улюблений роуд-муві, наприклад «Достучатись до небес», «Їж. Молись. Люби», «Євротур» чи будь-який інший фільм про подорожі, максимально автентично екіпіруєтесь і повторюєте кіно-маршрут. По дорозі обов’язково переглядати оригінал і робити постановочні фотографії «в образі».

Гастрономічний туризм
Вид туризму для справжніх гурманів, які подорожують у пошуках вишуканих продуктів, рецептів та напоїв, характерних для певної місцевості. Звичайно, етно-ресторани різних кухонь світу є у кожній країні, але ніщо не зрівняється із піццею в сімейному ресторанчику на півдні Італії, винами Бургундії, сирами на батьківщині камамбера Нормандії і чаєм в китайській провінції Фуцзянь.

Еко-туризм
Відпочинок у віддалених місцинах з багатою культурно-історичною спадщиною, що дає можливість духовно збагатитись від спілкування з дикою природою. Як правило, туристи проживають в спеціальних хатинах у національних заповідниках, еко-готелях, які працюють на сонячних батареях або у наметових таборах і спостерігають за дикими тваринами на безпечній відстані. Різновидом еко-туризму є так звані «акулячі тури», коли туриста у спеціальній клітці занурюють в море, а навколо плавають велетенські акули – напевно для такого відпочинку тварин треба просто обожнювати.

Сільський туризм (джайло-теризм)
Повернення до джерел: замість будильника – півні, замість ранкової кави – склянка молока, яке ви самостійно надоїли, замість гумових овочів із супермаркету – свіжа городина. Пам’ятаєте канікули у бабусі в селі? Це і є цей новомодний напрям, своєрідна репетиція дауншифтингу. Якщо вам недостатньо поїздки в глибини нашої Батьківщини, доєднуйтесь до руху джайло-туристів, які подорожують по незайманих куточках планети – горах і пасовищах Азії, лісах Сибіру і Північної Америки, джунглях Амазонки і заповідниках Африки. Мета такої подорожі – асимілюватися з місцевими жителями і перейняти їхній неквапливий стиль життя – без телефонів, Інтернету та інших невід’ємних атрибутів цивілізації.
 
Гостьовий туризм (каучсерфінг)
Ідея каучсерфінгу доволі проста: є люди, які готові абсолютно безкоштовно прийняти у себе вдома гостей із інших міст та країн. Турист максимально занурюється в культурне середовище і пізнає місто очима місцевого жителя – а це досвід абсолютно відмінний від прогулянок протоптаними туристичними маршрутами. Особливо цікавим стане такий вид туризму бажаючим вивчити іноземну мову.
 
Бекпекінг
Апофеозом каучсерфінгу є бекпекінг, метою якого є максимально економна подорож. Біблія бекпекерів – журнал Lonely Planet, а розпізнавальний знак – просторий рюкзак за спиною. Жодних сумок з косметичками і купою одягу, ніякого комфорту – лише автостоп, найдешевші хостели і купа цікавих місць та вражень. Закордоном традиційним часом для бекпекінгу є gap year – рік між завершенням навчання і початком роботи. Але насправді стати бекпекером ніколи не пізно – рюкзак за плечі і вперед!

Знаєте, я навмисно не згадувала про космічний туризм – давайте почнемо з нашої планети, на ній ще так багато цікавого. І який би вид туризму ви для себе не обрали, головне – не сидіти на місці. Цікавих вам подорожей!

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Чому треба подорожувати?”

“Особливості національного «антикризового» туризму”

“Місце відпочинку – Україна”

“10 порад для комфортної подорожі”