10 порад для комфортної подорожі

Світ стає відкритішим, життя – динамічнішим, і люди все більше подорожують. Не дивно, що багато захворювань з’являються саме під час перельоту або ж подорожі потягом чи автобусом. Щоб дороги або ж небо були прихильні до вас, дотримуйтеся цих 10 порад.

  1. Одягайте просторий одяг. Відчуття роздутості, яке може з’явитися у вас після перельоту, є наслідком низького атмосферного тиску на борту лайнера. Та й взагалі у вузькому або дуже теплому одязі і за низької фізичної активності в дорозі перебувати не рекомендується.
  2. Підтримуйте необхідний рівень води в організмі. У дорозі випивайте склянку води (230 мл) щогодини. Повітря в салоні літака або ж у потязі надзвичайно сухе. Прихопіть з собою власні запаси води у пляшках. Ніколи не пийте воду з-під крана у вбиральні літака, вона не відповідає стандартам питної води.
  3. Слідкуйте за тим, що ви п’єте. Уникайте напоїв з вмістом алкоголю та кофеїну – вони діють як сечогінні засоби. До того ж, ефект алкогольної інтоксикації буде значно сильніше вираженим, якщо ви будете споживати хмільні напої в розрідженому повітрі салону літака.
  4. Уникайте їжі, яку вам пропонують на борту або ж в іншому транспорті. Всілякі закуски містять занадто багато солі. Їжа в літаках, як правило, містить занадто багато жирів і консервантів. Щоб протриматися в дорозі, краще прихопіть що-небудь поїсти з дому.
  5. Будьте непосидою. При тривалому перебуванні у сидячому положенні періодично робіть прості вправи (напружуйте і розслабляйте м’язи від голови до пальців ніг). Час від часу вставайте з місця, щоб нормалізувати кровообіг в ногах. Пройдіться вздовж салону літака, потяга або ж автобуса.
  6. Намагайтеся поспати. Щоб збільшити свої шанси заснути і солодко поспати на борту літака, вам, можливо, потрібно буде взяти в дорогу речі, які допоможуть у цьому – затички у вуха, маску для очей, подушечку під шию, зручний светр, бавовняні шкарпетки.
  7. Дихайте свіжим повітрям. Липка шкіра, погіршення зору, нездатність зосередитися – ці симптоми можуть виникнути внаслідок нестачі свіжого, наповненого киснем. Коли мозок недоотримує кисень, виникає стан, який в медицині називають «гіпоксія» – з притаманними їй такими симптомами, як запаморочення, головний біль, біль у грудях, нудота, втома й інші неприємні ознаки. Якщо ви подорожуєте потягом, автомобілем або ж автобусом, відкривайте вікна та люки, що у салоні постійно було свіже повітря. Якщо ж ви обрали літак для подорожі, можна попросити включити систему доступу свіжого повітря (так звані «повітряні пакети») і відключити систему рециркуляції.
  8. Зволожуйте ніс. Візьміть у подорож спрей з фізіологічним розчином і під час перельоту періодично зволожуйте носові ходи.
  9. Змащуйте ніздрі. Змащуйте зсередини ніздрі харчовою оліжю (кукурудзяною, оливковою, мигдальною, олією жолоби тощо) – це допоможе заблокувати надходження в організм бактерій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Уникайте контакту з нафтопродуктами і синтетичними хімікатами.
  10. Прийміть душ після подорожі. Після подорожі обов’язково викупайтеся. Для цього підійде басейн, море, озеро, душ або ванна. Після довготривалої подорожі ваш організм зневоднений, тому вам треба відновити водний баланс. Це також допоможе вам розслабитися і підзарядитися енергією.

І пам’ятайте: подорожі не повинні виснажувати вас!

Також читайте “Місце відпочинку – Україна”

“Який активний відпочинок обираєте ви?”