Запалення легенів: симптоми та методи лікування

Пневмонією (запаленням легенів) називають запальний процес, розвиток якого  проходить в одній або двох легенях одночасно. Частіше за все у пневмонії інфекційна етіологія, іншими словами її можуть спровокувати віруси, грибки чи хвороботворчі бактерії. Що стосується призначення лікування запалення легенів у дорослих, то воно, як правило, досить варіативне і на нього впливає вид захворювання, зазначений у діагнозі.

Пневмонія може виникнути внаслідок звичайної застуди. Саме тому, якщо ви виявили характерні для цієї хвороби симптоми необхідно в найкоротший час звернутись до сімейного лікаря.

Види та симптоми запалення легенів

На клінічні прояви запалення легенів значною мірою вливають причини захворювання, а також те, на скільки поширений інфільтративний процес в легеневій тканині. В залежності від обсягу ураження, пневмонія буває вогнищевою, полісегментарною та частковою. Також запальний процес може бути одно- або двостороннім.

До типових проявів пневмонії відносять загальну слабкість, швидку стомлюваність, наявність ознобу, різке підвищення температури до високих цифр 38-40 ºС.  Частотним симптомом виступає сухий кашель, який з плином часу перетворюється на вологий, для якого характерне важковідокремлюване слизисто-гнійне мокротиння. Коли у людей хворих на пневмонію втягується в процес плевра, то з’являється виражений больовий синдром, який стає сильнішим під час спроби глибоко вдихнути. При важному перебігу пневмонії, хворі можуть відчувати задуху, шкіра набуває блідого чи синюшного відтінку в ділянці носогубного трикутнику. Що стосується дітей та осіб похилого віку, то в них симптоми інтоксикації можуть бути більш вираженими в клінічній картині. В залежності від обсягу ураження легеневої тканини, пневмонія може бути осередкової, часткової та тотальної форми.

Розвиток вогнищевої пневмонії проходить поступово: зростає температура і виникає сухий кашель. На початку розвитку крупозної пневмонії температура тіла підвищується до 39-40 ºС, виникає сильний озноб, з’являється біль в грудній клітині та кашель. Під час хвороби пацієнти можуть відчувати задуху, гарячковий рум’янець щік, який буде більш вираженим на боці ураження.

При цьому добові коливання температури тіла можуть знаходитись на рівні 1,5 градусів. Підвищення відбувається, як правило, з настанням вечора. За умови своєчасного медичного втручання стрибки температури можуть тривати до 3 днів.

При  крупозній пневмонії у мокротах хворого можна помітити прожилки крові.

Варто зауважити, що для того щоб відрізнити пневмонію від туберкульозу, лікарі повинні провести повну діагностику, бо для цих захворювань характерні схожі симптоми.

Види в залежності від умов виникнення

Пневмонії бувають позалікарняні та внутрішньолікарняні (госпітальні). Внутрішньолікарняною називають форму, яка розвивається в стаціонарі клініки через 48 годин, після того, як пацієнт був госпіталізований через інші показання. Для цього різновиду запалення характерні особливості протікання і лікування, через те, що в умовах стаціонарів та лікарень можуть розвиватись штами інфекційних збудників зі стійкістю до антибактеріальної терапії.

Аспіраційна форма розвивається, коли до нижніх дихальних шляхів потрапляє вміст порожнини рота, носоглотки або шлунку, або сторонні частки у вигляді твердих тіл. В результаті чого бактеріальні збудники, які присутні в аспіраційних масах або предметах розвиваються, що викликає важке запалення, для якого характерні гнійні ускладнення: вироблення гнійної мокроти, ускладненість її транспортування та значні ураження тканин.

Загальні правила лікування пневмонії

Перш за все хворий має пройти повноцінне обстеження. Проводити будь-які діагностичні та терапевтичні процедури/маніпуляції необхідно виключно в умовах стаціонару. При діагностиці запалення легенів без температури та кашлю, лікарі мають виключити інші захворювання органів дихання, такі як туберкульоз чи онкологію.

Варто зауважити, що схему лікування та конкретний підбір лікарських засобів проводять в індивідуальному порядку, однак існує і загальний принцип терапії у випадку запального процесу в легенях.

Антибактеріальні препарати мають бути назначені в обов’язковому порядку. При типовому перебігу пневмонії, без ускладнень, антибіотики призначають в формі таблеток чи капсул, в іншому випадку їх необхідно вводити внутрішньовенно.

Симптоматична терапія.

Пацієнту призначають такі препарати, як муколітики, мукокінетики та жарознижувальні. Вони необхідні для того, щоб полегшити симптоми, та покращити перебіг захворювання.

Фізіотерапія.

При односторонньому запаленні легень без кашлю та критичного підвищення температури, в умовах стаціонару, пацієнту назначають різноманітні фізіотерапевтичні процедури.
Додаткові методи.

До них відносять лікування травами та дихальну гімнастику. Як правило, курс лікування складає від 10 днів до двох тижнів.