Cпінери: корисно покрутити

Давайте спробуємо розібратись, як саме спінери впливають на здоров’я і що про них пишуть науковці.

Коли з’явились перші спінери?

Існує легенда, що під час Другої світової війни необхідно було евакуювати абсолютно некерованих жителів психіатричної лікарні. Зібрати їх в організовану групу було вельми складно, тому керівник евакуаційного процесу роздав кожному підшипники, які необхідно було крутити. Хворі оцінили цей медитативний процес, заспокоїлися, завдяки чому евакуація пройшла успішно.

4 переваги спінерів

Роланд Ротц і Сара Райт написали цілу книгу про те, як спінери допомагають подолати синдром дефіциту уваги. Ось найважливіші висновки, які роблять автори:

  • Крутіння спінера може відволікти від негативних думок.
  • Крутіння спінера може допомогти думати, зосереджуватися, заспокоюватися і в підсумку – діяти.
  • Крутіння спінера – це ритуал, а ритуали створюють комфортне середовище передбачуваності, чого може не вистачати в реальному житті. Франческа Джино і Майкл Нортон написали в Scientific American статтю про позитивні властивості ритуалів, зокрема для заспокоєння і фокусування. Навіть звичайні рухи, що повторюються, такі, як стискання маленького м’ячика в кишені або постукування ручкою можуть стати міні-ритуалами.
  • Можливо, крутіння спінера створює емоційну прихильність до цього об’єкта, що певним чином може служити заміною будь-якої людської прихильності. Це не означає, що треба одружуватися зі своїм спінером, але цей об’єкт може викликати позитивний емоційний зв’язок.

Що про спінери пишуть науковці?

Дослідження показали, що спінери можуть допомогти студентам з синдромом дефіциту уваги під час виконання складних завдань. А ще одне дослідження, опубліковане в Journal of Abnormal Child Psychology, показує, що чим більше діти з синдромом дефіциту уваги крутили спінери, тим краще працювала їх пам’ять. Один з висновків, який зробили вчені – можливо, крутіння спінера стимулює частину мозку, яка відповідає за увагу, планування і контроль.

Втім, деякі вчені закликають батьків не розраховувати на чарівну дію спінера і піддають сумнівам подібні дослідження. Наприклад, Скотт Коллінс, клінічний психолог і професор в Duke University, заявляє, що достатнього наукового обґрунтування лікувальних властивостей спінерів поки немає.

Тема спінерів постала відносно недавно, тому вивчена не занадто добре. Втім, найважливіше, що потрібно додати, – крутіть на здоров’я, якщо вам подобається. Подобається, значить вже приносить користь.