Як аромати впливають на настрій

Традиційно вважається, що більшість інформації людина сприймає через зір та слух, незаслужено забуваючи про нюх.

Вплив ароматів

Засвоєння інформації та поведінка на основі нюху характерна для тварин. Проте, силу ароматів і їх дію на підсвідомість та почуття людини не варто недооцінювати.

Кожного дня ми вдихаємо мільйони ароматів, які збуджують наші рецептори. Нюх керує нами на несвідомому рівні і часом ці механізми діють не менш ефективно, ніж зорові образи, просто не завжди усвідомлюються нами.

Згадайте, як ви сприймаєте запах скошеної трави, свіжої випічки, мандарин чи запах після дощу.

Світ – складається з мільярдів ароматів , навіть у кожної живої істоти свій власний аромат, єдиний і неповторний. Звісно, наші рецептори не на стільки розвинені, щоб розрізняти їх настільки детально. Як зазначають дослідники сила нюху істотно зменшилась в процесі еволюціонування. Це пов’язано із анатомічними особливостями прямоходіння та тим, що у сприйнятті все таки домінує зір.

Приємні аромати ‒ створені не лише для задоволення, їх можна використовувати з користю, знаючи дію на організм. Свідомо піднімати настрій, притуплювати/підвищувати апетит, налаштовувати до себе інших людей.

Аромати цитрусових

Здійснюють активізуючу дію, здатні підняти настрій, подолати лінь і апатію. Свіжий запах лимонів підвищує працездатність і навіть здатний зробити людину щедрішою. Мабуть, не погано якщо у вашому офісі лунатиме дзвінкий і бадьорий аромат лимону. Мандарини, як відомо, асоціюються у нас з новорічними святами та чи знали Ви, що цей аромат має потужний вплив на сексуальний потяг до протилежної статі? Ефірну олію цього соковитого фрукту додають до різних ароматичних сумішей, що підсилюють бажання.

Прохолодна м’ята загострює увагу, допомагає концентруватися на важливих справах, зберігати ясність мислення. Можете вдихати цю ефірну олію, коли відчуєте втому або ж випити чаю із м’яти.

Духмяна, рум’яна випічка, здатна наче магнітом притягнути до найближчої пекарні. Це пов’язано з тим, що аромат хліба та здоби нагадує нам про домашній затишок, тому люди, які налягають на борошняне, компенсують нестачу домашнього тепла. Приміщення наповнене ароматом пахучої, гарячої випічки вдала локація для бесіди в якій потрібно згладити гострі кути. Поставивши на стіл свіжі булочки, краще з корицею, Ви неодмінно створите потрібну атмосферу для знаходження консенсусу у вирішенні питань із близькими.

Вдихаючи запахи ванілі можна притупити відчуття голоду. Адже «нанюхавшись» солоденького, їсти захочеться значно пізніше і менше.

Підготувала Катерина Ільїна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ароматерапія: основні принципи лікування