Що потрібно знати про вершкове масло

Якщо вам смакує вершкове масло, і ви полюбляєте його мастити на хліб, то радимо вам ознайомитись з нижче вказаною інформацією. Вершкове масло є важливим та корисним продуктом, тому немає потреби забороняти собі його вживати, особливо разом зі свіжим хлібом. Однак, ним не варто зловживати, як і іншими продуктами з високою жирністю та високим вмістом цукру.

Масло є молочним продуктом, який отримують в результаті збивання вершків. Використання різних технологій, в процесі його виробництва, дозволяє виробляти різні види масла, а саме солодковершкове (для цього використовуються пастеризовані вершки), кисло вершкове (з пастеризованих вершків, які заквасили за допомогою чистих культур молочнокислих бактерій), топлене (масова частка жиру в якому складає 99,8%) та солоне (до складу якого додають кухонну сіль).

Жирність масла

В залежності від відсотка жиру у продукті та технологічних норм, виділяють:

  • вершкове масло-екстра (80-85%)
  • селянське (72,5-79,9%)
  • бутербродне (61,5-72,4%)
  • топлене масло (кількість молочного жиру в якому складає більше ніж 99,8%)

Що стосується іншої частини продукту, то її називають плазмою масла, бо вона містить у собі білки молока, воду, лактозу (молочний цукор), мінеральну сіль, молочну кислоту та водорозчинні вітаміни. На жирність масла впливає кількість плазми в його складі, чим її більше, тим менш жирним буде масло, і навпаки. Вершкове масло відносять до  корисних харчових продуктів. В його складі можна знайти велику кількість поживних речовин, калорії, жири, а також вітаміни А, К, Е. Споживання вершкового масла сприяє покращеному всмоктуванню жиророзчинних вітамінів А, Е, D, в той час, як ненасичені жирні кислоти, які містяться у складі масла позитивно впливають на стан судин.

Однак, споживати масло необхідно помірковано, бо воно вміщує в собі велику кількість насичених жирів, надмірне споживання яких, шкодить нашому організмові.

Наприклад, 100 грамів масла містить 50 грамів насичених жирів, це стосується масла жирністю 81%,  що складає подвійну денну норму для  дорослої людини.

Варто зауважити, що масло меншої жирності, містить в собі меншу кількість жиру, і таким чином, насичених жирів.

Також в складі масла знаходиться велика кількість холестерину, в 100 грамах – 250 міліграмів.

Частіше за все, в нашому раціоні можна знайти надлишкову кількість тваринних насичених жирів, які провокують виникнення проблем з серцево-судинною системою. Більшою мірою це відноситься до людей старшого віку. Саме через це, ми маємо відмовитись від зайвого споживання тваринних жирів, серед них і масла, а також повинні контролювати рівень холестерину.

Кожного дня ми можемо з’їдати лише 20-30 грамів насичених жирів. В той час, як американська асоціація серця радить знизити цю величину аж до 13 грамів (за умови раціону 2000 кал на добу). На вагу масла, яку нам дозволяється з’їдати щодня впливає його жирність та інші складові нашого раціону. Однак, краще не споживати масла більше ніж 40 грамів на добу, якщо його жирність складає не вище ніж 82%, та якщо у вашому раціоні відсутні інші насичені жири.

Справжність масла не можна визначити по його крихкості або м’якості.
Варто зауважити, що на це впливає сезонність, весною та літом в переважній більшості збирають низько плавкі жири, а взимку – тугоплавкі. Крихким масло може стати й по причині недотримання температурних умов, під час збивання вершків, в процесі виробництва продукту. Через це плазма нерівномірно розподіляється в жировій фазі, що робить масло крихким.

Що являють собою замінники масла?

Спреди та маргарин схожі на масло лише по зовнішньому вигляду, однак по складу значно відрізняються. На їх пакуванні можуть бути зображені корови, або кози, однак там не буде написано, що це «вершкове масло».  Тому, коли ви вибираєте масло, уважно ознайомтесь з його упакуванням і написами на ньому, перш ніж купувати.

Варто зауважити, що маргарин немає нічого спільного з молочними продуктами. Як правило, він складається з гідрогенізованих рослинних олій, до складу якого додають барвники та ароматизатори. Великий вміст транс-жирів до 50% у маргарині становить головну небезпеку при його споживанні. При перетворенні рослинних олій у рідкому стані на твердий маргарин (процес гідрогенізації) частина жирних кислот набуває просторової конфігурації транс-форми, які не здатні переробити ферменти людського організму.

Складовими частинами спреду є рослинний та молочний жири,  при цьому  молочний жир повинен складати не менш ніж 25% від загальної ваги продукту. Вміст транс-жирів у спреді не повинен складати більш ніж 8%, що стосується і звичайного вершкового масла.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/shho-varto-znati-pro-maslo.html?=page354