Як не придбати фальсифіковані ліки

Проблема фальсифікації ліків існує в багатьох країнах світу, і Україна не є виключенням. Про те, як не дати себе обманути, куди звертатися зі скаргою і про небезпеку замовлень ліків через Інтернет – говорили із доктором фармацевтичних наук Володимиром РУДЕНКОМ, директором Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), яка є найбільшим об’єднанням аптек і аптечних мереж України.

Які препарати підробляють найчастіше?

Підробляють лікарські засоби як іноземного так і вітчизняного виробництва. Найчастіше це найвживаніші та найпопулярніші ліки, тобто ті на які є попит. Активність появи на ринку підробок може носити також сезонний характер: в холодну пору року це противірусні, антибіотики та вітамінні препарати, теплої пори – ферментні, протидіарейні та антигельмінтні.

Як розпізнати фальсифіковані ліки?

Для того, щоб не купити підроблені ліки, в першу чергу звертайтеся до  аптек, в яких працюють кваліфіковані фахівці з фармацевтичною освітою. В таких аптеках належним чином оформлені куточки споживача, обов’язково є касові апарати і видають чеки, наявне все необхідне обладнання для забезпечення якості лікарських засобів,  та наявні всі прибуткові документи та сертифікати якості.

Безпосередньо при купівлі лікарських засобів слід звернути увагу на упаковку та на маркування: обов’язково мають бути назва виробника, серія та термін придатності лікарських засобів. В упаковці має бути інструкція щодо застосування такого лікарського засобу. А також на вторинній упаковці має бути написано назву лікарського засобу шрифтом Брайля. Також багато виробників іноземного виробництва наносять на ліки захисні голограми. Таблетки, ампули чи інші лікарські засоби мають бути певної форми, рівномірного забарвлення, не містити сторонніх включень, якщо таке не передбачено інструкцією.

Покупцю на вимогу в аптеці мають надати сертифікат якості на той чи інший препарат, як доказ того, що він справжній, а не фальсифікований.

Куди звертатися із скаргами?

Хочу звернути вашу увагу, що при купівлі лікарських засобів необхідно вимагати фіскальний чек, де буде зазначено всі реквізити аптеки, назви лікарських засобів та їх ціна. А отже, у випадку підозри, що придбаний лікарський засіб підроблений, маючи чек і упаковку, громадянин може звертатися до Держлікслужби або  Держпродспоживслужби з вимогою перевірити товар на якість чи безпосередньо до аптеки.

До речі, в Україні заборонено такий вид діяльності як Інтернет-торгівля ліками, доставка та їх реалізація поза межами аптек. Я, як фахівець, не рекомендую громадянам користуватися таким видом послуг. Ця незаконна діяльність є одним із серйозних каналів розповсюдження фальсифікованих неякісних лікарських засобів. Отже рекомендуємо всім звертатися при купівлі лікарських засобів виключно до ліцензованих аптечних закладів.

Спілкувалася Галина Теличук