Баклажан – помічник у дієтичному харчуванні

Баклажани – ягоди незвичайного фіолетового кольору, в народі називаються «синенькі».  Так, саме ягода, звучить незвично, адже ми звикли, що ягоди – це малина, чорниця, смородина. Але, наука має свою думку: баклажан, багаторічна рослина роду пасльонових.

Існує легенда про те, як один з турецьких імамів (голова мусульманської громади, що керує молитвою в мечеті), вперше скуштував майстерно приготовлений баклажан і втратив свідомість, так був  вражений смаком незвичайної страви.

Батьківщиною баклажанів вважається Індія, про це свідчать згадки на санскритах про родичів цієї рослини. Цікаво, що в Греції баклажан вважали «яблуком сказу» і вірили, що вживання його у страви приведе до божевілля. Насправді баклажан вважається дуже сильним афродізіаком.

Баклажан є не тільки смачним, а й корисним. Він містить клітковину, розчинні цукри, пектин, білки, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, вітаміни С, В1, В2, В5, РР. Через вміст вітаміну РР (нікотинова кислота) кинути курити стане легше, організм краще переноситиме нікотинове голодування. За умови щоденного вживання баклажану у раціоні.

Баклажан – хороший помічник у дієтичному харчуванні. Всього 28 ккал на 100 г. Містить велику кількість клітковини, яка допомагає виводити організму зайву рідину разом зі шлаками. В них містяться всі необхідні людському організму мікроелементи. Пектин допомагає стимулювати травлення і не дає застоюватися жовчі. Завдяки пектину, виводиться зайвий холестерин. Але, потрібно враховувати те, що під час смаження баклажани вбирають багато олії. Для тих, хто прагне схуднути або покращити своє самопочуття за допомогою баклажанів краще вживати запечені або тушковані страви.

Люди похилого віку повинні включити баклажан в свій раціон харчування. Він допомагає боротися з атеросклерозом, остеохондрозом та остеопорозом, а також зміцнює кістки.

Не рекомендується вживати перезрілі плоди, в них міститься велика кількість соланіну. Соланіном, як відомо можна отруїтися. При отруєнні з’являється задишка, коліки, нудота. Щоб очистити організм від соланіну, потрібно пити багато чистої води.

Баклажани приносять користь організму за умови правильного приготування. Перед приготуванням потрібно нарізані баклажани посолити і залишити на 30 хв. Потім злити сік і промити, таким чином, вийде вся гіркота. Ще й до того, убезпечити себе від соланіну, якщо раптом трапився несвіжий баклажан.

Готуємо смачно

Баклажани  а-ля пармеджано

Баклажан запечений з сирами і томатами, з ароматизованим часником і середземноморськими спеціями – неймовірно смачна і красива страва.

Підготувала Інна Ляшенко