Захворювання літніх людей – від зневоднення

Літні люди майже не збільшують кількість випитої рідини в спекотний період та при фізичних навантаженнях. 

У спеку та під час фізичних навантажень температура тіла починає підніматись. Щоб охолодити її, організм активно виділяє піт. В результаті активної втрати рідини кров починає густішати і серцю стає важко розподіляти її по організму.

Щоб відновити водний баланс в організмі та захистити його від зневоднення, ми відчуваємо спрагу, що спонукає нас пити більше.

46% всіх чоловіків і 44% всіх жінок збільшують кількість випитої рідини через відчуття спраги при фізичних навантаженнях, 60% і 52% чоловіків і жінок відповідно у спеку.

При цьому значна частка респондентів збільшувала вживання рідини свідомо, знаючи, що потрібно пити більше при руховій активності (44% чоловіків, 41% жінок) та при підвищенні температури повітря (37% чоловіків, 44% жінок).

Цікаво, що у старшій віковій групі (51-60 років) кількість людей, що не дотримується цього правила значно вища (7%, порівняно з молоддю 0-2%).

Це свідчить про те, що з віком відчуття спраги притупляється.

На думку вчених, процес старіння напряму пов’язаний з нестачею рідини в клітинах, адже з віком знижується чутливість рецепторів, які реагують на зміну тиску рідини в судинах. Крім того, якщо у дітей відчуття спраги приводиться в дію за рахунок гормону росту і гістаміну, з віком воно починає регулюватися мозком.

У похилому віці мозок більше не здатний проконтролювати, чи достатньо рідини в організмі, що і призводить до його зневоднення.

Саме тому людям похилого віку потрібно особливо уважно слідкувати за дотриманням питного режиму і свідомо збільшувати кількість випитої рідини при фізичних навантаженнях та у спеку.

Згідно з результатами всеукраїнського багатоцентрового обсерваційного дослідження ВЕСНА (ВивчЕння харчових звичок, Споживання напоїв, факторів ризику та стану здоров’я НАселення України).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Барометр віку

Чи допомагають вітаміни від старіння?

Дегідратація та її небезпека для літніх людей