Вагітність: коли ставати на облік

  Вперше тримаючи тест на вагітність із позитивним    результатом кожна жінка відчуває змішані почуття та емоції. І  найяскравіша із них – невідомість. Не зовсім зрозуміло, що ж далі.  Заспокоїти молоду маму і розставити всі крапки над і допоміг  акушер-гінеколог Олег Федулов.

Коли і для чого вагітним ставати на облік

Яйцеклітина запліднюється на 12-14 день овуляції. Як відомо, лікарі  визначають початок вагітності по першому дню останніх місячних. Під час  внутрішньоутробного розвитку найбільший вплив на ембріон, а в  подальшому – на плід, надає період від моменту імплантації плідного  яйця  до 12 тижнів вагітності. Саме до 12 тижнів вже «закладаються»  органи і  системи плоду, а в подальшому відбувається збільшення  розмірів і  уточнення диференціювання тканин.

Висновок очевидний: стати на облік у  зв’язку з вагітністю потрібно якомога раніше.

Яких ще лікарів потрібно відвідати

Обстеження вагітної жінки у лікаря – обов’язковий атрибут вагітності. І лікар, як правило, не один. Вже до 12 тижнів вагітності жінка проходить обстеження суміжних спеціалістів: терапевта, ендокринолога, окуліста, хірурга, отоларинголога, виконує ЕКГ або УЗД з метою визначення патологій, здатних вплинути на розвиток вагітності та можливість природніх пологів. За необхідності перелік обстежень може бути збільшений. Також у цей період призначають препарати, що сприяють поліпшенню мікроциркуляції та запобігають виникненню вад розвитку плоду.

Інфекції: як бути

Більшість антибактеріальних препаратів протипоказані при вагітності, тому що вони мають патогенну дію на плід. Інфекційні захворювання важливо визначати і лікувати до періоду виношування. Якщо цього не відбулося, лікування можливе після плацентації (формування плаценти).

Також потрібно знати, що не всі інфекції шкідливі для плоду в утробі матері. Частина мікроорганізмів має шкідливий вплив на плід після проходження через родові шляхи, тоді зараження відбувається при контакті зі слизовими оболонками матері. Усі ці нюанси зобов’язаний визначити і корегювати лікар. Також він визначає ступінь шкоди конкретних препаратів для плоду при лікуванні вагітної. При важких клінічних станах, як правило, вибір падає на збереження життя жінки.

Деякі вади дитини можна усунути ще в утробі

Консультація у гінеколога та інші обстеження допомагають оцінити гормональний фон і біохімічні показники крові (ниркові, печінкові та ін.). А це вже немало, оскільки грамотна і своєчасна корекція відхилень визначає подальший внутрішньоутробний розвиток плоду, а також показники здоров’я дитини після народження.

Після першого пренатального скрінінгу (на 11 тижні вагітності) визначаються хромосомні аномалії, вроджені патології плоду, в т.ч. несумісні з життям, синдроми та дефекти розвитку органів і систем. Час робити прогнози. І це право належить виключно батькам. Лікар не повинен вказувати, продовжувати чи переривати вагітність, але зобов’язаний попередити про можливі ускладнення та патології під час другої половини вагітності.

Раннє звернення в гінекологію, щоб стати на облік у зв’язку з вагітністю, діагностика захворювань, кореляція порушень – Ваш крок до щасливого материнства! О. Федулов

Підготувала Ася Дан
 спеціально для “Живи активно”