Цикорій смакує, як кава, а діє, як ліки

Напевно кожен, хто бачить красиву трав’янисту рослину з яскраво-блакитними квітами, сміливо приймає її за звичайну польову квітку, не здогадуючись ні про які корисні властивості.

 Але як, на перший погляд, проста польова рослина може бути корисною для людського здоров’я?

Рослина цикорій — джерело здоров’я. Крім  того, що цикорій хороший помічник при приготуванні їжі, він ще й корисний.  Коріння цикорію містять цикорин, інулін, білки, жири, пектин, вітаміни С, В1, Е, жир, ефірну олію, мінеральні солі і велику кількість мікроелементів.

З медичною метою використовується лиш корінь цикорію, в кулінарії – корінь та листя.

Корінь цикорію, або ж як іще його називають в народі «Сині батоги» містить  високий вміст інуліну, який призводить до зменшення цукру в крові. Особливо цінний цикорій є для діабетиків.

Рослина корисна й для тих, хто хоче швидко скинути зайву вагу і відчувати себе в тонусі.
Якщо у вас є бабуся в селі – прохайте її зробити вам відвари, настоянки і компреси з кореня цикорію, задля покращення шкіри.
Ця властивість буде корисна і для людей з підвищеним тиском.

Кава з цикорію вже давно перекочувала на полиці з «статусним асортиментом».

Напій чудово втамовує спрагу і додає бадьорості, а також допомагає при багатьох захворюваннях. Тому цикорій п’ють ті, кому кава протипоказана, а саме, люди, що страждають від гіпертонії.

Вибір напоїв на основі цикорію  достатньо великий, а заради збагачення смаку виробники випускають розчинний цикорій з різними добавками — обліпихою, брусницею, чорницею, корицею, шипшиною. Є цикорій пакетований — його можна заварювати як чай, а є —  молотий.

Крім того, не варто забувати і про час вживання цикорію. Вранці в невеликих дозах це буде тонізуючий і підбадьорюючий засіб. А ввечері цикорій може допомогти заспокоїти збуджену за день нервову систему.

Знавці радять :

Для приготування кави сушені корені слід підсмажити до світло-коричневого кольору і подрібнити в кавомолці. Що більше гіркоти в напої, то корисніша його дія.

Напій із цикорію: для його приготування 1 ч. л. коренів слід залити 1/4 л холодної води, довести до кипіння і кип’ятити 2—5 хв. Настояти і процідити. У готовий напій додати цукор чи мед, а також молоко чи вершки.

Загалом, коріння цикорію не токсичні і не виявляють вираженої побічної дії, але як кожен продукт, рослина має певні протипоказання:

Зазначте собі!

  • Необхідно обмежити або повністю відмовитися від вживання цикорію при деяких типах гастриту.
  • Кава або відвар з цикорію може завдати шкоди дітям віком до трьох років, так як їх нервова система ще не повністю сформована.
  • З обережністю слід ставитися до напоїв з цикорію людям з нервово-психічними захворюваннями.
  • Батькам слід знати, що підвищення апетиту, викликане напоями з цикорію, може привести до збільшення ваги у дітей.

Тож, наступного разу, якщо проходячи обабіч долини побачите яскраву синюв квітку – не поспішайте вплітати її у волосся. Може саме вона стане вашим коронним засобом краси та здоров’я!

Підготувала Світлана Стасіневиич