EMS фітнес – найшвидший спосіб накачати м’язи

Для багатьох жителів України є несподіванкою, що в Україні можна займатися таким прогресивним видом фітнесу, як EMS. Хоча цей тип тренувань є достатньо популярним у всьому світі вже років 15, наразі такий вид фітнесу доступний лише в Києві,  Одесі, Харкові та інших великих містах.

Спочатку такі тренування застосовувалися в реабілітації пацієнтів, що мали проблеми зі спиною, але німці вирішили удосконалити цю техніку і зробити її доступною кожному. Цікаво, що EMS фітнес дуже люблять зірки – їх приваблює невелика тривалість заняття: лише 15-20 хвилин двічі на тиждень і ви в чудовій формі! Зокрема в інтерв’ю «Живи активно!» про свої заняття у спеціальному костюмі розповідала світська пані Світлана Вольнова. Також цей тип фітнесу популярний серед професійних спортсменів. Так, найшвидша людина у світі Усейн Болт займається саме за цією системою.

Що ж це за диво-костюм та як саме відбувається тренування, детальніше дізнаємося безпосередньо у тренера Михайла ВАСИЛЬЄВА:

—Що представляє собою костюм і як він працює?

—У нашій студії ми використовуємо італійські безпровідні костюми. Костюм  не важчий за звичайний одяг, і на ньому знаходяться контактні поля – спеціальні електроди, які змушують працювати ваше тіло. Вони розміщені на всіх основних м’язових групах: на плечах, руках, спині, пресі, сідницях і ногах. Збоку на поясі розташований генератор, завдяки якому і відбувається подача струму. Також у нас є спеціальний монітор з інтерфейсом, за допомогою якого можна налаштувати оптимальний тип тренування.

—Чи можна регулювати навантаження під час тренування?

—Так, навантаження визначає тренер залежно від ваших цілей. Наприклад жінки переважно працюють над нижньою частиною тіла, а чоловіки хочуть розвинути торс. Також можна обирати не лише м’язи, які отримуватимуть імпульс, а і частоту скорочення.

—Як саме проходить тренування?

—Під час подання імпульсу ви відчуваєте легку вібрацію у м’язах. Під час тренування ви виконуєте зовсім нескладні рухи, але костюм змушує м’язи постійно напружуватись: за 15 хвилин можна пропрацювати більше 500 м’язів, а при звичайному тренуванні у залі – добре, якщо хоча б 100. Якщо займатись ефективно, за 15-20 хвилин ефект такий, ніби ви провели у тренажерному залі 3-4 години. Прискорюється обмін речовин, тому видимий результат ви отримаєте набагато швидше, за 4-6 занять. Наприкінці заняття ви сідаєте у спеціальне крісло і отримуєте лімфо-дренажний або антицелюлітний масаж, що чудово розслаблює тіло.

—У  чому головні плюси EMS тренувань?

—По-перше, цим може займатися навіть людина у період реабілітації. Навантаження на суглоби немає – ви нічого важкого в руках не тримаєте, а м’язи при цьому працюють. Наприклад, щоб прокачати глибокі м’язи спини під час звичайного тренування вам потрібно взяти значну вагу, у даному ж костюмі в цьому немає необхідності. Або наприклад, щоб тренувати м’язи ніг, не потрібно робити глибокі присідання – достатньо просто зробити невеликий крок уперед. Також такий тип тренувань дуже допомагає у відновленні після пологів: можна пропрацювати глибокі м’язи тазу, і це безпечно навіть у період годування груддю.

—Ще один беззаперечний плюс – це те, що система змушує ваші м’язи тренуватися незалежно від того, налаштовані ви чи ні, лінуєтесь ви, чи ні. Тому ефект дійсно отримаєте значно раніше.

—Чи  всім підходить EMS фітнес?

—Людині, яка хоче значно наростити м’язи, цей вид фітнесу не дуже підійде. EMS тренування більше підходять тим, хто хоче схуднути чи зробити свої м’язи більш рельєфними.

—Чи є вікові обмеження?

—Моєму наймолодшому клієнту було 15 років. Верхньої межі немає, оскільки система дуже тонко налаштовується: навантаження на суглоби немає, а тренування може бути малорухливим, при якому сильно не збільшується серцебиття. Так, у мене є клієнт, якому 70 років.


В аудиторії, серед якої був навіть заслужений тренер з єдиноборств, також виникла купа запитань, особливо практичних. Наведемо декілька із них:

—Чи можна займатися тим, у кого проблеми із серцем?
—Струм, що подається, діє лише на ваші скелетні м’язи, тобто він скорочує їх так само, як це робить нервова система, але сильніше, на серце ж навантаження ніякого немає.


—Це ізометричні тренування?
—Все залежить від поставлених цілей. В ізометричних вправах, тобто статичних, ефект однозначно буде більший, оскільки під час подачі імпульсу ваші м’язи працюють краще. Сам костюм створює вам протидію. Тобто це не точкове навантаження, коли ви у залі берете до рук гантелі, а напруження в усьому тілі.

—Принцип роботи костюма нагадує електростимуляцію?
—Це і є електростимуляція, однак костюм відрізняється тим, що струм є постійним, і імпульс подається безперебійно. А ми вже безпосередньо регулюємо час подачі імпульсу, зазвичай це 4 або 6 секунд, після чого 4 секунди ви відпочиваєте. Ці параметри можна змінювати. Наприклад якщо людина менш фізично підготовлена, ми збільшуємо паузи. Адже найбільший ефект буде саме якщо ви напружуватимете м’язи під час подачі імпульсу.

—Чи є протипоказання?
—В першу чергу, це вагітність і наявність електрокардіостимулятору, а також протипоказання до звичайного фітнесу, наприклад розлади нервової системи. Також є стани, при яких слід проконсультуватися із лікарем перед тим, як починати заняття, наприклад діабет 2 типу або варикозне розширення вен. 

Спілкувалася Галина Теличук