Бодібілдинг для жінок: як не стати “залізною леді”?

   Одна із найпопулярніших відмовок від “качалки” серед жінок – страх стати схожою на Халка з обличчям барбі. Але бодібілдинг ‒ не лише найшвидший спосіб досягти ідеальних форм, а й можливість вже замолоду зробити кістки та суглоби міцнішими.

 

Бодібілдинг підходить усім, ‒ переконаний Влад Герасімов ‒ кандидат у майстри спорту і тренер у спортивному клубі. Влад тренує не лише чоловіків, і зізнається, що більшість жінок спочатку скептично реагують на вправи зі штангами і гирями.

 — На мою думку, боятися займатися силовими навантаженнями просто абсурдно. Адже жінка просто не зможе набрати велику м’язову масу за генетичними особливостями будови жіночого організму. Також, ви повинні розуміти, що жінки мають підшкірний запас жиру у два рази більший ніж чоловіки, і саме він слугує “паливом” для занять. М’язова маса жінки займає приблизно 35 % тіла, а це на багато менше ніж маса м’язів середньостатистичного чоловіка. Ще жіноча стать просто не зможе швидко наростити м’язи через високий відсоток естрогену.

— Отже, і жінкам, і чоловікам підходять одні й ті ж самі вправи?

— Так, але важливо зберігати пропорцію! Для чоловіків силові тренування більше сконцентровані на верхню частину тіла, а для жінок ‒ на нижню. На рахунок кількості вправ, у жінок їх буде дещо більше ніж у чоловіків, але вага буде меншою. Головне для жіночого організму ‒ не величина і частота навантажень, а їх регулярність. Тому, 3 рази на тиждень по 40-50 хвилин цілком достатньо для отримання потрібних форм.

— А що там з дієтами?

— Коли дівчина/жінка приходить в тренажерний зал, навколо неї відразу збирається черга порадників. І звісно, вони діють з власного досвіду і пропонують білкові дієти. Ми вже говорили про різні види “палива”, тобто речовин, які спалює організм під час тренування. Так от, білок в організмі жінки не витрачається на потреби енергопостачання і не розпадається в ході катаболізму.  Але не залежно від статі, м’язи є м’язи, і весь з’їдений жінкою білок йде на їх ріст. Саме тому, щоб “не перекачати” тіло і не перевантажити печінку та нирки жінка не повинна вживати чоловічу норму білка ‒ 1,5-2 г на кілограм власної ваги!

— Силові види спорту тільки для молодих?

— Бодібілдингом можна займатись у будь-якому віці, головне під наглядом інструктора. Не намагайтеся самостійно скласти програму тренувань чи слухатися інших (особливо, якщо ви жінка) адже тільки індивідуальний професійний підхід забезпечить правильне і безпечне тренування. Вам потрібен буде тренер аби контролювати техніку виконання вправ, особливо на першому етапі. Не обов’язково шукати власного тренера. У кожному залі повинен бути спеціаліст, готовий підстрахувати і дати необхідні настанови абсолютно безкоштовно.

Ми почали із найпопулярніших жіночих відмовок від “заліза”. Виявляється, ТОП-2 в рейтингу посідає фраза: “Там усі з параметрами 90-60-90, а тут я зі своїми “формами”. Не хочу виглядати посміховиськом!” Будемо раді повідомити, ‒ це лише ще один нав’язаний стереотип. Повірте, тренажерні зали не переповнені моделями! А 99% відвідувачів ‒ звичайні жінки, які так само хочуть вирішити ті чи інші естетичні проблеми. Ніхто не буде показувати пальцями. Навпаки, ви отримаєте безліч компліментів і похвал вже за те, що вирішили зайнятися собою.

Підготувала Ася Дан