«Французький парадокс» та українське вино

Про вино як філософську категорію, його мудрість і силу, українські сорти винограду та про те, на скільки ця справа захоплююча і в той же час складна – говорили із засновником сімейної виноробні Іваном Плачковим та його дружиною.

– Вітаю вас! Скажіть будь ласка, чи дійсно село Криничне, де розташована ваша виноробня, знаходиться на одній широті з французьким Бордо?

ІВАН: Так, і це дає можливість вирощувати виноград у найкращих умовах. Хоча у кожному регіоні природні умови відрізняються. Наприклад, у нас дуже велика кількість сонячних днів на рік (більше 300) і вітру (320 днів), однак замало вологи: 400 мм, а в Бордо цей показник досягає 1200 мм. Тому важливо максимально використовувати потенціал регіону. На південному заході Одеської області (Придунайська Бессарабія) вино виробляли ще фракійці – народ Древньої Греції, тому у нас дуже давня історія виноробства. Є два сорти вина, виведені безпосередньо в Україні – це Одеський чорний (червоний) і Сухолиманський (білий).

АЛЛА: Ці 2 сорти було виведено у 50-х роках Інститутом виноробства ім. Таїрова.

Цікаво, що біле вино можна зробити навіть із червоного винограду, адже сам колір міститься у шкірці. Є лише кілька сортів у світі, у тому числі Одеський чорний, у яких забарвлена сама м’якоть – тому він і називається «чорним».

 Це надзвичайно екстрактивне, потужне вино зі справжнім українським характером, яке отримало високу оцінку від досвідчених французів і вибагливих англійців. «Сухолиманський» отримав свою назву на честь Сухого лиману, де знаходиться Інститут.

– Є такий «французький парадокс». Суть його – низький показник серцево-судинних захворювань серед французів на фоні раціону, який не можна назвати дієтичним із його високим вмістом солодощів, жирних делікатесів і вина. Саме вино вчені називають причиною цієї позитивної тенденції. Як думаєте, культура вживання вина у французів у крові? Чи можна привити цю культуру помірності українцям?

ІВАН: Висока культура вживання вина є невід’ємним атрибутом цивілізованого суспільства. І це, насправді, є найефективнішим методом боротьби з алкоголізмом. Культуру вживання вина потрібно розвивати. І з якісним вином це зробити просто – до хорошого швидко звикаєш. Але культура вживання вина перекликається і з культурою харчування. Як їдять французи: часто, різноманітно але маленькими порціями, запиваючи невеликою кількістю вина, а не 1-2 рази на день смажену картоплю, жирне м’ясо, запиваючи все це горілкою.

– У чому унікальність вина? Чому саме виноградне – а не вишневе, наприклад, чи сливове, має такі цінні для здоров’я властивості?

ІВАН: Вино – не продукт харчування або алкогольний напій, вино – це філософська категорія. Нічого мудрішого за вино та хліб людство не придумало. Виноградна лоза – це одна з найгеніальніших рослин на землі. У неї найбільша здатність до розмноження і виживання. Природа дає виноградному зернятку таку силу, що воно проросте де завгодно. І ця сила залишається у вині. Коріння винограду сягає 40 м під землею і бере від ґрунту всі корисні мінерали, вітаміни і мікроелементи. Будь-який інший сік переброджує і скисає, а у винограду дуже сильна імунна система.

АЛЛА: Вино взагалі не можна прирівнювати до алкогольних напоїв. У нас по законодавству, на жаль, вино відносять до категорії алкогольних напоїв поряд з горілкою та пивом. Такого немає в жодній іншій країні світу.

– Звичайно, користь принесе лише натуральне вино. Як зрозуміти, що вино якісне і натуральне?

ІВАН: Можна обманути рецептори – додати ароматизаторів, барвників.

Але після натурального вина вас ніколи не турбуватиме печія, біль у підшлунковій та важка голова, що є невід’ємними атрибутами вживання неякісного вина.

АЛЛА: До цих наслідків може призвести перевищення концентрації діоксиду сірки – консервант, який додають у готовий виноматеріал виробники, щоб він не зіпсувався при зберіганні та транспортуванні.

– За словами Парацельса, все є отрута і все є ліки, різниця полягає лише у дозі. То ж скільки вина на день буде саме тою помірною кількістю, яка нічого окрім користі не принесе?

ІВАН: При високій культурі вживання вина організм сам себе обмежить. Якісного вина не можливо «перебрати». Келих вина за обідом і 1-2 келиха за вечерею – це оптимальна кількість. Велике значення має якість вина. З радянських часів всі звикли пити оксидований, консервований «кисляк», який, звісно, не приносить жодної користі здоров’ю. І це «вино» дійсно краще взагалі не пити. А за кордоном келих вина за обідом – це норма. Тому українцям потрібно розвивати в собі культуру вживання вина та навчитися розбиратися в якості напоїв.

http://kolonist.com.ua/ru/

Продовження “Культура вживання вина в Україні”

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”