Йога для чоловіків: причини займатися щодня

Що ж може дати нам йога?

  • Витривалість

Асани перетікають одна в іншу і неможливо бути постійно повністю напруженим. Спочатку необхідно напружити одні частини тіла, потім інші. У цьому нам допоможе контроль уваги. Чоловіки, завжди намагаюся бути повністю зібраними, готовими до будь-якої небезпеки. Це викликає величезне напруження і коштує великих нервів.

Потрібно вміти вчасно розслаблятися. Цьому і навчає йога. Більш того, інші види тренувань рідко приділяють увагу диханню, хоча це одна з найважливіших функцій нашого організму. Правильний тип дихання здатний полегшити навантаження, неправильний значно ускладнить виконання. Знання всіх цих нюансів здатне допомогти вам розвинути величезну витривалість.

  • Гнучкість

Чоловіки часто ігнорують “розтяжку” при плануванні своїх тренувань, тому їх м’язи дуже жорсткі. Це може викликати значний дискомфорт і навіть біль, особливо якщо є сліди перетренування. Тому розтяжці необхідно постійно приділяти певну увагу.

Розслаблення м’язів спини і рук зробить вас більш рухливим, а ваші удари швидшими. Більш того, тіло і розум – дві частини однієї системи. Гнучке тіло робить і розум більш гнучким, рухливим, здатним бачити ситуацію з різних сторін, розглядати багато варіантів розвитку ситуації, творчо підходити до вирішення проблем. Гнучкий розум – ваша перевага.

  • Баланс

Балансові асани навчать краще контролювати своє тіло. Почнете менше кидати предмети і менше ковзатись і падати. А в сукупності з хорошим тонусом м’язів, правильним диханням і свободою  тазостегнових суглобів отримаємо бадьору ходу – всі рухи стають більш легкими і пластичними.

  • Сила волі та самодисципліна

Йога потребуює великої сили волі. Тривалі перебування в асанах відмінно її тренують. Коли людина переживає певний дискомфорт або навіть біль, але зусиллям утримуємо себе в цьому положенні, ми розвиваємо свою силу волі. Ми стаємо здатними на значні зусилля, наш характер маленькими кроками наближається до бездоганності.

  • Концентрація

Йога вчить нас перебувати в моменті, бути «тут і зараз», бути в тому, що ти робиш. Отож, потрібно контролювати своє тіло, спостерігати за розумом і диханням, не відволікаючись. Згодом розум, привчається до подібного зосередження, стає здатним утримуватися на одному об’єкті досить тривалий час. Це робить нас більш ефективними в будь-якій діяльності, яку б ми не вибрали. Це дуже корисна навичка, особливо в сучасному світі, де надзвичайно багато відволікаючих чинників. Ми часто розпилюємо свою увагу, і тому рідко повністю досягаємо поставлених цілей. А повна концентрація допоможе зібрати воєдино всі ресурси і змусити їх працювати.

  • Спокій

Чоловіки схильні до стресів, постійно беруть участь в конфліктах. Йога дає розслаблення тіла і розуму. Сон стає спокійним і глибоким, на ранок відчуваєш себе дійсно відпочившим і здатним рішуче діяти. Більш гнучкий розум зовсім по-іншому реагує на конфлікти і менш схильний до стресів. У тих, хто регулярно займається йогою, стресостійкість і працездатність постійно підвищуються.

Багато хто вважає йогу виключно жіночим заняттям. Якщо подивитися на групи  в яких жінок зазвичай більшість, то можна подумати, що це правда. Але слід уточнити, що це правда тільки для західної півкулі, на Сході і зокрема в Індії йогу практикують в основному чоловіки, переважна більшість відомих вчителів і майстрів йоги – теж чоловіки. Більш того, йога – це спочатку була чоловіча практика. Вона вимагає величезної фізичної та духовної сили, витривалості, стійкості, вміння контролювати свої почуття, здатності концентруватися, жертвувати чимось, здатності міркувати логічно. 

Але при поширенні йоги в XX столітті на Захід, акцент на йогу як на духовній практиці був загублений, її частіше розглядають як систему фізичного самовдосконалення. Перед обивателями постає образ йоги як підвиду гімнастики, що ставить собі за мету гнучкість і м’якість. Але чоловіки істоти прагматичні. Навіщо їм розтяжка? Накачені м’язи і «поставлений» удар набагато корисніші.