Спеції полегшують стан онкологічних хворих

Спеції та трави з найдавніших часів використовувалися в лікувальних цілях. Найчастіше їх застосовували для боротьби з нетравленням шлунка та іншими проблемами травного тракту. Сучасна медична наука має багато незаперечних підтверджень того, що спеції є дуже корисними. Вони не лише справляють загальний позитивний вплив на людський організм у цілому, але й, завдяки потужним антиоксидантним властивостям, можуть бути ефективними профілактичними засобами для багатьох небезпечних захворювань.

У випадку онкологічних захворювань, коли йдеться про складний процес лікування і реабілітації, спеції можна з успіхом використовувати як допоміжні засоби, що полегшують стан пацієнта.  

Унікальність кожної спеції – її неповторний аромат, який може варіювати від сильного до м’якого, а також здатність навіть у невеликій кількості давати страві цілком нових смакових відтінків. У онкологічних пацієнтів, що проходять складні етапи лікування, часто виникають зміни смаку, пропадає апетит, а це призводить до небажаної втрати ваги. У таких випадках дуже корисним є саме додавання до страв спецій і трав – вони  допоможуть стимулювати смакові рецептори і активізувати апетит хворого.          

Імбир

Імбир здавна використовується в народній медицині для лікування найрізноманітніших хвороб – від застуди до закрепу. З цією метою можна використовувати і свіжий корінь імбиру, і сушений та змелений, і зацукрований. Хоча за своїм ароматом свіжий корінь суттєво відрізняється від спеції у вигляді порошку, в багатьох кулінарних рецептах вони є взаємозамінними. Загалом, ви можете заміняти 1/8 чайної ложки меленого імбиру на 1 столову ложку свіжого тертого імбиру, і навпаки.

Споживання імбиру і страв з імбиром, одночасно з прийомом приписаних онкопацієнту протиблювотних препаратів, може забезпечити бажаний комфорт для шлункового тракту під час лікування раку.

Розмарин

Розмарин – одна з найбільш поширених і улюблених середземноморських спецій. Ця травичка з голкоподібним листям є чудовим джерелом антиоксидантів. Ви можете використовувати його, щоб додати аромату до супів, соусів на томатній основі, а також до продуктів з високим вмістом білка, як-от страв із птиці, яловичини і баранини.

Розмарин може допомогти в процесі детоксикації при лікуванні та реабілітації онкохворих. Його застосування корисне для відновлення апетиту, вирішення проблем з травленням.  Спробуйте пити до 3 чашок листового чаю з розмарину на день – і ви відчуте суттєве полегшення.

Куркума

Куркума або турмерик – рослина з сімейства імбирних; цей корінь є одним з основних інгредієнтів знаменитого індійського порошку карі. Саме завдяки куркумі карі має насичений жовтий колір і особливий аромат. Активна речовина куркуми – куркумін. Як показали дослідження, куркумін має виражені антиоксидантні та протизапальні властивості, тож потенційно він здатен захищати від розвитку раку. Наразі проводяться нові дослідження, аби з’ясувати, чи може вживання куркуміну у формі харчового доповнення бути корисним для профілактики і лікування деяких видів раку, як-от раку товстої кишки, простати, молочної залози і раку шкіри. Попередні лабораторні тести і досліди на тваринах показали дуже обнадійливі результати. Тепер залишилося науково довести, що куркумін справляє такий самий виразний протираковий ефект на людський організм.

Гострий червоний перець

Перець чилі містить капсаїцин – речовину, яка здатна полегшувати біль. Але це не означає, що можна втирати гострий перець всюди, де вам болить.  З гострим перцем слід поводитися обережно, бо він здатний спричинювати опіки при контакті з ніжною шкірою. Краще звернутися до лікаря, аби він приписав вам крем або мазь, що міститиме капсаїцин. Така мазь показала дуже гарні результати щодо лікування невропатичного болю після операції з приводу раку.

Ще одна перевага гострого червоного перцю – нормалізація процесу травлення. Ми звикли вважати, що гостре є некорисним для шлунка. Утім, проведені дослідження переконливо доводять, що споживання гострого каєнського перцю в невеликій кількості може нормалізувати діяльність шлунка.

Часник

Часник має високий вміст сірки, а також він багатий на такі елементи, як-от аргінін, олігосахариди, флавоноїди і селен, кожен з яких може бути корисним для здоров’я.

Кілька досліджень показують, що збільшене споживання часнику знижує ризик раку шлунка, товстої кишки, стравоходу, підшлункової залози і грудей. Схоже, що часник може захистити від раку через різні механізми, зокрема, шляхом пригнічення бактеріальних інфекцій і протидії утворенню канцерогенних речовин, сприяючи репарації ДНК і спричиняючи загибель злоякісних клітин. Часник підтримує детоксикацію, а також може підтримувати імунну систему. Крім того, вживання часнику допомагає знизити артеріальний тиск.

М’ята перцева

М’ята перцева – запашна трава, що її люди використовують упродовж тисяч років як засіб для допомоги у травленні, для протидії таким розладам як метеоризм, нетравлення шлунку, спазми і діарея. М’ята також може допомогти впоратися з симптомами синдрому подразненого кишківника і харчових отруєнь. М’ята розслаблює черевні м’язи і поліпшує відтік жовчі, що дозволяє їжі проходити через шлунок швидше. Якщо онкохворий потерпає від розладу шлунку, корисно ввести в його раціон м’ятний чай.

М’ята також може заспокоювати біль у горлі. Тому в онкології її використовують, щоб зменшити болючі виразки в ротовій порожнині, які можуть виникнути від хіміотерапії і радіації.

Ромашка лікарська

Ромашка може допомогти налагодити сон. Якщо у вас безсоння, спробуйте випити насичений ромашковий чай незадовго до того, як увечері лягатимете в ліжко.

Також науковці досліджували, чи корисним є полоскання рота настоєм ромашки для профілактики і лікування виразок у порожнині рота від хіміотерапії і променевої терапії. Хоча результати були неоднозначні, не буде ніякої шкоди в тому, аби випробувати цей метод. Просто зробіть ромашковий чай, дайте йому охолонути і промивайте та полощіть горло так часто, як захочете.

Ромашковий чай – ще один спосіб вирішення проблем з травленням. Зокрема, він може бути дуже помічним при спазмах у шлунку. Ромашка пом’якшує м’язове напруження, ефективно розслаблює гладку мускулатуру кишківника.

 

Також читайте “Вплив прянощів на формування характеру людини”

“Як додати стравам смаку та не захворіти?”