Квас – лікувальна дія дріжджів

Важко знайти більш популярний напій серед усіх поколінь українців, ніж квас. Традиційно квас цінується як безпечний та корисний для здоров’я напій, історія його виникнення розпочалася ще за часів Давньої Русі.

Квас – що це таке

Квасом називають слабоалкогольний освіжаючий напій (вміст спирту в готовому продукті – до 1,2‒1,5%) , що є продуктом незакінченого бродіння. Квас має специфічний запах, колір та солодко-кислий смак.

Цей напій містить двоокис вуглецю, спирт та молочну кислоту, які утворюються в процесі бродіння та надають квасу неповторного смаку.

Завдяки своєму хімічному складу квас позитивно впливає на стан здоров’я організму.

Зокрема, відомо, що окрім представників корисної мікрофлори (дріжджі та молочнокислі бактерії), квас містить вітаміни (B1, B2, PP, D, пантотенову кислоту), макро- та мікроелементи (Fe, K, Na, Ca, Mg, P, S, Cl, Mo). Неодмінними компонентами квасу є також вуглеводи (сахароза, мальтоза, декстрини) та амінний азот.

Переважна більшість амінокислот, які входять до складу квасу, є незамінними.

Такий склад робить квас освіжаючим й корисним напоєм.

Квас позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, адже посилює апетит, пригнічує ріст та розмноження патогенної флори в травному тракті та регулює кислотність шлунку.

Завдяки квасу може поліпшуватися перебіг метаболічних процесів у тканинах організму,  нормалізується робота центральної нервової та серцево-судинної систем.

Здебільшого позитивні ефекти квасу зумовлені саме лікувальною дією дріжджів, які широко використовуються в медицині.

На сьогодні ми маємо такі види квасу:

  • квас, що виробляється методом бродіння, або безалкогольний напій
  • зі смаком квасу напій з хлібної сировини

Цікаво, що після розливу квасу у пляшки з неодмінною подальшою пастеризацією термін придатності квасу бродіння може бути подовжений

до 6 місяців. Пастеризація дає змогу отримати готовий квас бродіння, у зручній тарі та з досить тривалим строком зберігання.

Варто сказати, що на сьогодні квас є досить дорогим напоєм, який можна віднести до ≪преміум≫ сегменту безалкогольних напоїв. В першу чергу, це зумовлено сировиною, яка потрібна для виготовлення квасу. Адже і житні зернові продукти, і чисті культури дріжджів та молочнокислих бактерій мають високу ціну. Проте, якісна сировина квасу гарантує безпечний, якісний та смачний напій.

Окрім традиційного квасу, досить популярними є квасні напої, які мають приємний смак та аромат, а також насичують організм людини необхідною рідиною. Для виробництва таких напоїв використовуються концентрати та екстракти квасу.

Відмінністю квасних напоїв від власне квасу є відсутність етапу бродіння в процесі його виготовлення, оскільки до них не додають ані дріжджів, ані молочнокислих бактерій під час виготовлення.

При цьому термін зберігання таких напоїв значно подовжується порівняно з квасом бродіння. Отримання квасних напоїв є процесом не настільки затратним та тривалим порівняно з квасом бродіння, тому його вартість є невисокою.

Але все ж таки ароматика та смак справжнього квасу формується у процесі бродіння, тому напій без етапу бродіння не смакує як оригінальний квас.

Окремо можна відзначити напої, які лише за смаком та кольором нагадують квас, однак в їх складі немає компонентів бродіння та квасного сусла, в них лише додається ароматизатор житнього хліба та забарвлюються карамельним колером.

Незважаючи на традиційну прихильність покупців до так званого ≪живого≫ квасу, який має короткий термін придатності, все більше набуває популярності пастеризований квас, який представляє собою квас, розлитий у пляшки.

Окрім звичних пляшок квас можна розливати в різноманітні види упаковки: металічні кеги, скло.

Різниця між ≪живим≫ квасом та пастеризованим полягає в кількості живих клітин у напої: в непастеризованому квасі дріжджі та бактерії розмножуються, і цей процес потрібно контролювати. Це пояснює необхідність зберігання такого квасу в холоді для запобігання процесу доброджування живими бактеріями.

Квас у пляшці є зручним при вживанні, має високий рівень захисту від зовнішніх пошкоджуючих факторів при транспортуванні та зберіганні, а також завдяки високому санітарно-гігієнічному контролю якості виробництва на підприємствах – є безпечним за своїм складом (гарантується мікробіологічна стійкість продукту).

Завдяки сучасним технологіям українці мають змогу вживати ≪живий≫ квас, квас з подовженим терміном придатності та різноманітні квасні напої. Кожен із цих напоїв чудово тамує спрагу та насичує організм необхідними вітамінами та іншими поживними речовинами. Виробництво квасу, засноване на принципах ще минулих століть, щороку удосконалюється завдяки розробці нових технологій, а саме – завдяки сучасним методам виготовлення квасного сусла та його бродіння, а також пастеризації готового продукту.

За матеріалами  журналу “Мистецтво лікування”.