Чи дійсно м’ясо є шкідливим

Нітрати, насичені жири, сіль – все це, від чого радять остерігатись лікарі, міститься у червоному м’ясі. Однак, ми все-таки його їмо, який реальний ризик і чим саме ми ризикуємо? Останні новини свідчать про те, що м’ясо не є таким шкідливим, як це намагаються нам довести. Ця новина розпалила апетит у всіх м’ясоїдів світу.

Початок історії

Звіт, який викликав суперечки,  містить повторний аналіз даних із попередніх досліджень, і підводить до думки, що потрібно бути обережними та не намагатися сліпо виконувати прийняті в міжнародній охороні здоров’я рекомендації, які закликають нас скоротити кількість червоного м’яса в раціоні.

Автори виносять вердикт, що не існує надійних доказів того, що зниження споживання червоного м’яса якимось чином повпливає на ймовірність захворіти на рак протягом життя. А ті докази про ризики, які вже є, дуже слабкі.

В аналітичному огляді розглядались дані 70 досліджень на основі історій хвороб шести мільйонів людей. Варто зауважити, що це повною мірою стикується з тим, як сайт ВВС Future освітлює питання здорового харчування та ризики, які пов’язані зі споживанням деяких продуктів.

В останні роки декілька наукових звітів ставили під питання шкоду м’яса та перероблених харчових продуктів.

У 2018 році вчені та політики агітували проти застосування нітратів та нітритів як консервантів переробленого м’яса, тому, що були свідоцтва, які зв’язувати ці хімічні сполуки з онкозахворюваннями.

Однак, коли Анджела Доуден досліджувала це питання для ВВС Future, вона виявила, що нітрати та нітрити в набагато більшій кількості містяться в інших продуктах.
Фактично 80%  нітратів та нітритів в більшій кількості європейських раціонів харчування  ми отримуємо з овочів. До того ж, в окремих випадках, нітрати впливають на здоров’я позитивно – наприклад, знижують кров’яний тиск.

Але ж це – не повна картина. Нітрити можуть перетворюватися в канцерогенні нітрозаміни (які заведено пов’язувати з раком кишківника), і трапляється це, коли нітрити вступають в реакцію з амінами – органічними сполуками, які присутні в їжі, що багата на білки. Ось чому нітрати та нітрити в м’ясі, наприклад, можуть бути біль небезпечні, ніж в овочах.

Нітрозаміни також формуються в хімічних реакціях, які відбуваються під час високотемпературного приготування їжі – а таке, знову-таки, більш ймовірно для сосисок чи ростбіфа, чим для селери.

В результаті ризик раку має більше відношення не до складових нашої їжі, а до того, як ми її готуємо. І тут червоне м’ясо і програє.Особливо високий ризик несуть м’ясні страви, які підсмажують на грилі чи на сковороді.

Гарна новина полягає в тому, що ми можемо вибирати спосіб приготування, який знижує ризик раку – наприклад, готувати їжу на малому вогні. І це в наших руках.
Не менш важливою є заміна шкідливих компонентів в нашій їжі. Насичені жири вважаються причиною багатьох захворювань, у тому числі хвороб серця. Знизить ризик серцевого приступу можна, якщо замінити насичені жири цукрами чи очищеними крохмалями.

Можна перейти з тваринних жирів на рослинну олію. Заміна насичених жирів поліненасиченими знижає ризик смерті від будь-якої причини на 19%, показали дослідження.

Це очевидно – наша їжа вносить свій вклад в ті ризики, яким піддається наше здоров’я. Однак те, як ми говоримо про ці ризики, може вводить в оману.

Наприклад, згадані «19-відсоткове зниження ризику смерті від будь-якої причини» звучить привабливо, однак по суті це аналогічно тому, що якби ми сказали про зниження з п’яти до чотирьох людей на кожну сотню. І це виглядає вже не так оптимістично.

Що буде, якщо ми переосмислимо ці ризики?

Як писав постійний автор ВВС Future Девід Робсон споживання бекону пов’язують з ризиком захворіти на колоректальний рак – однак випадки онкології такого типу вкрай рідкісні.

Приблизно 56 людей на кожну тисячу ризикують захворіти на такий рак протягом життя. Якби тисяча людей їли б бекон кожного дня, число тих, хто ризикує виросло б до 66.  Об’їдаєтесь беконом? Ви не сильно ризикуєте.

Порівняйте це хоча б ризиком раку від куріння: із кожних 100 людей, які кинули цю звичку 10-15 зможуть уникнути рака легень, який би загрожував їм в інакшому випадку.

Однак ми споживаємо більше білків, ніж ми потребуємо. Додавати в наш раціон харчування додатковий протеїн безглуздо. Більшість із нас і так отримує із їжі більше білків, чим передбачає рекомендована денна норма.

І навіть, тим хто серйозно займається фітнесом не варто витрачати гроші на протеїнові добавки – непотрібні організму білки все одно виводяться з нього. Купувати такі добавки – викидати гроші на вітер.