Психолог: 5 помилок у вихованні внуків

Більшості бабусь та дідусів пробачається те, що вони трохи розпещують онуків, і це непогано. Але є деякі речі, які краще припинити робити для того, щоб діти виросли здоровими, відповідальними і люблячими.

Досить хвалити їх за кожну дрібницю

Звісно, хвалити дітей потрібно, і навіть необхідно, але занадто часті похвали можуть мати неприємні наслідки. В результаті, діти можуть перестати довіряти вашій оцінці, ну або чекати нагороду кожного разу, як нестимуть власні іграшки.

Припиніть дарувати подарунки при кожній зустрічі

Ми розуміємо ваше бажання завжди приходити з подарунками або солодощами, особливо якщо ви не бачите ваших внуків занадто часто. Але, погодьтеся, ви хочете, щоб ваші онуки з нетерпінням чекали зустрічі саме з вами, а не з тим, що ви принесли для них, правда ж? Цей спосіб вираження любові також може в результаті влетіти вам в копієчку, якщо у вас не один внук, а, скажімо, семеро.

Так що краще подаруйте їм ваш час – сидіть з ними на підлозі, складаючи пазли, гойдайте їх і читайте їм книги знову і знову.

Навчіться говорити «НІ»

Ви ж не хочете, щоб ваші онуки росли зіпсованими, правда? Ви допоможете їм, час від часу не звертаючи уваги на їх забаганки. Не бійтеся, це не означатиме, що ви їх не любите, просто ставити інтереси дитини вище інтересів всіх інших членів родини – погана ідея.

Припиніть проводити всі свята у власному будинку

Ви можете мати найбільший чи найкращий будинок для розваг, але це не означає, що потрібно проводити в ньому абсолютно всі важливі події. Перенесення святкування в будинок іншого члена родини є відмінним способом, щоб зменшити стрес і витрати. Ви завжди можете запропонувати щось принести з їжі або допомогти з миттям посуду, зробивши таким чином власний вклад.

Не відмовляйтесь від допомоги дітей

Коли ваші діти чи онуки знаходяться у вашому домі, впевнено включайте їх в роботу. Наприклад, маленькі діти можуть скласти іграшки. Це вчить їх, що кожен повинен внести свій внесок в сім’ю. Дитину, яку постійно жаліють, оберігають від будь-якої роботи, починає жаліти себе і будь-яке завдання в майбутньому буде здаватися виснажливим і важким.