Як знайти хобі, цікаве для всієї сім’ї

Якщо ви проводите час із своєю родиною лише перед телевізором або у гіпермаркеті на вихідних – час подумати про сімейне хобі. Правильно підібране сімейне хобі – це панацея від нудьги та відсутності взаєморозуміння у родині. Особливо корисним воно є для дитини, яка усвідомлює власну значущість у цій спільній «грі», адже у ній важливим є внесок кожного члена родини. Ну а для батьків хобі – це також свого роду гра, яка допоможе їм повернутися в дитинство та забути про дрібні побутові негаразди.

Отже, яким може бути сімейне хобі?

Спорт та активний відпочинок

Від футболу (а хоч би і настільного) до дайвінгу чи лижного спорту. Сюди також можна віднести щотижневі походи на каток, ролердром чи пейнтбол. Спорт у якості хобі приносить користь здоров’ю, а також надає можливість дітям направити свою енергію у мирне русло.

Туризм

Подорожі до сусідніх міст принесуть не менше задоволення, ніж екскурсії закордон, головне – відкритись для нових вражень. Можна взагалі далеко не їхати, а дослідити власне місто –пішки, на велосипеді чи на машині. Так, недалеко від Києва є декілька етно-парків, страусиних ферм, дендропарків тощо. Заведіть окремий фотоальбом для туристичних знімків або повісьте на стіну карту (району, міста, країни чи світу), на якій ви зможете відмічати відвідані місця.

Кулінарія

Поєднайте приємне з корисним! Готуйте страви різних кухонь світу, влаштовуйте дегустації, конкурси на найкраще приготування страв, експериментуйте з поєднаннями непоєднуваних інгредієнтів, відвідуйте кулінарні майстер-класи… Звісно, це все можна робити самій, але всією родиною – набагато цікавіше, веселіше і смачніше!

Колекціонування

Це забуте хобі знову набирає популярності. Фігурки тварин, рамки для фото, м’які іграшки, посуд, свічки, та хоч би і шкарпетки – колекціонуйте все, що вам подобається. Звичайно, з часом доведеться виділити спеціальне місце для вашої колекції, особливо, якщо члени вашої родини – люди азартні.

Книжковий клуб

Якщо ви та члени вашої родини не уявляють свого життя без книжок, прийшов час започаткувати домашній «Книжковий клуб». Варіантів декілька: можна збиратися увечері за чашкою чаю та по черзі читати вголос одну обрану книжку; можна читати її кожен у своєму темпі, раз на тиждень обговорюючи прочитане та ділячись враженнями; а можна читати кожен своє, але під час прогулянок у парку переказувати сюжет своєї книги рідним. Це хобі не лише цікаве, а і корисне – це чудовий спосіб зацікавити чоловіка і дитину класичною літературою.

Кіноклуб

Можливо, вас цікавить світ кіно? Започаткуйте «Вечір кіно»: переглядайте фільми-переможці різноманітних кінофестивалів артхаусного кіно, улюблені мультфільми або обирайте кожен раз фільми, різні за жанром. А якщо придбаєте домашній проектор – це хобі стане улюбленим на довгі роки. Однак і без проектора можна чудово розважитися: візьміть за правило регулярно відвідувати кінотеатр або, якщо хочеться чогось нетривіального – автокінотеатр. Це романтично та зручно – можна заздалегідь запастися різноманітними снеками та напоями.

Рукоділля

Квілінг, декупаж, петчворк, скрапбукінг – і це лише найпопулярніші напрями сучасної творчості. А вишивання, в’язання, майстрування моделей? Це ніколи і не виходило із моди. Зайнявшись рукоділлям, ви не лише цікаво проведете час, а і наповните свій дім розкішними речами ручної роботи.

Фотосправа

У вас вже полиці гнуться від фотоальбомів? Талант потрібно розвивати! Пройдіть всією родиною спеціалізовані курси, придбайте напівпрофесійний фотоапарат, розберіться в основних функціях фоторедакторів та починайте створювати справжні шедеври. При чому не обов’язково всім бути фотографами, один фотографує – інші позують. Бути моделлю – це теж, до речі, справа не з легких.

Танці

Особливо актуальним це хобі стане для подружніх пар, у яких ще не має дітей, або які вже виросли та покинули батьківський дім. Подружній союз – це унікальний шанс для реалізації давньої дівочої мрії: елегантний партнер, гарна сукня, чарівні звуки музики та пристрасні рухи. Танці – чудовий спосіб зблизитись і відкрити один в одному щось нове.

Генеалогія

Можливо, прийшов час дослідити своє коріння? Перегляньте сімейні фотоальбоми, поговоріть із найстаршими членами сім’ї – вони розкажуть багато цікавого. Не забудьте також покопатися в архівах. Потім заносьте отриману інформацію у базу на комп’ютері або у спеціальний блокнот. І нарешті, найцікавіше – створіть генеалогічне дерево вашої родини. 

Настільні ігри

Не любите настільні ігри? Ви просто ще не знайшли свою гру! Насправді, це чудова альтернатива комп’ютерним іграм. Почитайте огляди в Інтернеті, розпитайте знайомих і придбайте декілька різнопланових сімейних ігор. Або, щоб нівелювати ризики, завітайте до одного з так званих «Вільних просторів» чи великих магазинів настільних ігор, де ви не тільки гарно проведете час, граючи, а і оберете найцікавішу для вас гру. Повірте, про нудні вечори перед телевізором ви забудете назавжди.

Геокешинг

Мріяли у дитинстві знайти скарб? Прийшов час зробити це за допомогою геокешингу (geocaching, від. грец. «geo» – Земля і англ. «cache» – схованка). Знайдіть на спеціалізованих сайтах координати «скарбу» (це може бути будь-що: книга, пляшка води, іграшка), покладіть у рюкзак бутерброди, термос і GPS-навігатор – і вперед, на зустріч пригодам! Ця своєрідна туристична гра має цілу низку правил, але якщо хочеться почати із чогось простішого, займіться сімейним геокешингом у найближчому лісі, поділившись на команди: одні ховають та розробляють підказки, інші шукають.

Скликайте сімейну нараду і обирайте із списку, що вам до душі, або ж експериментуйте і вигадуйте щось своє. Гарного вам відпочинку у сімейному колі!

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Активні та веселі зимові канікули: назад у дитинство”

“Як весело провести час на свіжому повітрі?”