Як мотивувати підлітка?

Що б ви не робили, щоб допомогти своїй дитині зацікавитися школою, пам’ятайте: найбільше шкодить вашому підліткові, навіть формує його майбутню долю – як протест – нерозуміння з боку батьків.

Підліткам ще подобається бути дітьми, коли  їм самим це вигідно, однак рішення вони хочуть приймати самостійно. При цьому всіляко тікають від  усвідомлення необхідності дослухатися  до голосу досвіду, який видається зайвим. Інший бік медалі – спілкуватися з однолітками настільки ж цікаво, наскільки нудно говорити з батьками та ходити до школи.

Головне, що керує підлітком у цей період життя – прагнення, щоб його визнавали  дорослим. Мотивації в цей час – набуття навиків, які, на їхню думку, є типовими для «справжніх чоловіків чи жінок». Батькам слід змиритися – конфлікти в класі, зрада кращого друга, нерозділене перше кохання – ось що може бути на першому місці в дитини, яка втратила інтерес до навчання.

Погані оцінки, байдужість до школи – це, звісно, неприємно, але не факт, що це завжди негативно вплине  на подальше життя підлітка. Аби здоровий! Тому ваше завдання – м’яко показати, чим може скінчитися ледарство або… лідерство у навчанні! При цьому докори, сварка, шантажування чи покарання можуть тільки зашкодити – дитина просто замкнеться у собі.

Як спонукати дитину вчитися, ставати ініціативною, а не сором’язливою,  розвиватися, а не «геймитися» по чотири-п’ять годин щодня?!

Дайте їм те, що їх цікавить! Творчі завдання, де вони зможуть проявити особисту ініціативу, позбавте батьківської гіперопіки – це задовольнить пізнавальні запити і… примусить нести відповідальність за свої самостійні вчинки. Залежно від ступеня самосвідомості підлітка, розмова повинна мати свої особливості: дитина почує ваш меседж про те, що без доброї освіти не знайти хорошу роботу тільки тоді, коли готова його зрозуміти, коли сама вже це питання обдумувала. Якщо ж такі ідеї ще не з’являлись в голові підлітка, то ви марно витрачаєте час. Це найпростіший хід подій. В інших випадках можна діяти наступним чином.

Прагнення до саморозвитку, отримання  інформації закладається з раннього дитинства, коли дитина бачить, що читають її батьки, як спілкуються між собою та з оточенням. Якщо ж ви і засуджуєте школу з її несправедливими оцінками та вчителів, то робіть це лише в коректній формі. Оцінка довкілля, активний діалог – це те, що готує поживний ґрунт для паростків навчання. Якщо ці моменти пропущені – то сформувати позитивну мотивацію саме в підлітка, який вже освоївся у хибній системі цінностей, дуже непросто. Тоді слід почати з того, щоб спробувати його зацікавити хоч чимось, що має відношення до того, чим він зайнятий більшу частину свого часу.

Наприклад, донечка всі вечори  проводить з однолітками в парку, гасаючи на скейті чи просто лузаючи насіння. Але мріє виглядати, як модель та отримувати високу зарплату і вчитися в Польщі. Подивіться з нею відео про університети цієї країни, порівняйте їх із українськими… Зверніть її увагу, що  ґрунтовні знання польської (чи англійської) дають можливість легко сприймати почуте, розв’язують руки при пошуку освітніх ґрантових програм. Крім того, можна на літніх канікулах поїхати на стажування закордон і при цьому ще й заробити гроші, працюючи у волонтерських благодійних таборах за типом Work and travel. Дізнавшись про це, дитина згодом зможе сама в мережі шукати те, що наближатиме її до мрії. Мрію, до речі, теж можна оформити дуже творчо і красиво – починаючи від блокнота та ручки, які для цього використовуються… Варто нагадати, що перспективні міжнародні компанії шукають талановитих студентів. Також є різноманітні благодійні організації, які щороку чи щокварталу присилають непогану матеріальну винагороду талановитим школярам чи студентам. Це спрацює у випадку, якщо ваша дитина по-хорошому честолюбна і їй буде приємно виділитися серед однолітків таким чином.

Інформацію, що стосується таких можливостей потрібно давати дозовано, не один раз. Якщо успішно поєднати інтереси дитини хоч з якимось предметів у школі, то згодом це заняття стане чарівним інструментом, який допоможе підлітку. При цьому у дитини повинно бути відчуття, що вам варто довіряти, що ви цікавитесь її особистим життям і поважаєте вибір. Далі – щоб виглядати красиво – треба займатися спортом і правильно харчуватися… і знати біологію, хімію, фізику, які пояснюють, як функціонує організм та довкілля. І так, поступово – коли буде вироблено посидючість, здатність концентрувати увагу на одному шкільному предметі можна буде очікувати, що такий досвід праці приведе підлітка до бажання освоювати нові ділянки навчання. Адже коли дитина починає захоплено чимось займатися в школі, то «загальна» ситуація теж буде покращуватися.

Найгірший випадок – коли дитина маючи все, або навпаки, вважаючи, що їй багато чого не вистачає – весь вільний час (а подекуди, і шкільний), проводить в компанії друзів, або за монітором ноутбука… У цьому випадку чи не кращим вирішенням проблеми є трудотерапія. Тут все настільки ж складно, як і просто – прийшов час, коли дитина не на словах, а реально повинна відчути всі радощі низькокваліфікованої праці, за яку, до того ж, небагато платять…

Тінейджери прагнуть розширити свій світогляд однозначно, але те, яким чином вона це робить не завжди до вподоби батькам…У першу чергу вам слід усвідомити причину, що заважає підлітку вчитися чи цікавитися світом. Чому відсутня «правильна» мотивація?  Закласти стимул до навчання в голову своєї дитини нереально. Лише в процесі власного досягнення поставленої мети, вибудувавши  шляхи її реалізації, дитина дорослішатиме і… сама «візьметься за розум», а там і вибере напрямок для подальшої освіти. І це так важливо – які ж уміння, а головне почуття у неї залишаться, коли вона востаннє переступить поріг школи.

 

К. мед. наук Наталія Волотовська