Особливості національного «антикризового» туризму

Весна у розпалі, а це означає, що час подумати про літній відпочинок. Про розвиток внутрішнього українського туризму і можливості «антикризового» відпочинку закордоном говорили з директором туристичної агенції «Море турів» Оленою ІЩУК.


– Олено, для турбізнесу нашої країни настали нелегкі часи – закрилося багато туристичних агенцій. І це не дивно, адже за сучасних умов неможливо утримати старі ціни на закордонні тури…

– Дійсно, криза стала лакмусовим папірцем надійності для всіх сфер бізнесу – для туристичної в тому числі. Наша компанія змогла пристосуватись до нових умов ринку: ми розширили спектр пропозицій, покращили програму лояльності і максимально оптимізували витрати компанії. Зрозуміло, що із девальвацією гривні та нестабільністю політичної ситуації попит на туристичні послуги знизився. Проте говорити про повний занепад туристичної сфери не варто – туризм переорієнтувався на доступніші напрямки.

– На які «антикризові» напрямки ціни піднялися не так сильно?

– Більшість наших зарубіжних партнерів пішли на зустріч і знизили ціни для українців. Авіакомпанії також оптимізували програму польотів. З іноземних напрямків популярними залишаються курорти Єгипту, Туреччини, Кіпру та Болгарії.

– Є дані, що ціни на європейські напрямки не зросли, а навпаки, впали – чи це дійсно так?

– Порівняно з цінами минулого року, вартість турів у євро знизилася. З’явилося чимало бюджетних пропозицій турів Європою: від автобусних до чартерних варіантів. Однак актуальним залишається візове питання – навіть із уведенням біометричних паспортів безвізовий режим з ЄС – справа майбутнього.

– Не за горами травневі свята і сезон відпусток. Які варіанти відпочинку ви б рекомендували тим, хто урізав свій туристичний бюджет, але все ще сподівається спланувати відпочинок якомога краще?

– На початку сезону туристичні оператори роблять вигідні пропозиції по ранньому бронюванню, скориставшись якими можна зекономити до 50% вартості туру. Я б рекомендувала менше сподіватись на щирість «гарячих» пропозицій з Інтернету – тільки професійний менеджер стабільної компанії зможе підібрати найоптимальніший варіант для бюджетного туриста.

– Чи завжди «гарячі» путівки ховають у собі якісь підводні камені?

– «Гарячі» пропозиції – не більш ніж маркетинговий хід. Дійсно, коли залишаються останні місця на рейсі, вартість на тур знижується, але вони не гарантують наявність номерів у бажаному готелі. Щодо автобусних турів, то ціна падає, коли нагальним постає питання швидкого доповнення групи – з’являються пропозиції за мінімальною вартістю для туристів із уже відкритими візами. Політика ж надійних агенцій дозволяє підібрати оптимальний варіант у будь-яких період.

– Думаю, багато хто в цьому році вирішить не зв’язуватися з примхливими доларами і євро та відкрити для себе неньку Україну. Україна туристична – яка вона? Розкажіть про найпопулярніші місцини.

– Безперечно наша країна багата на цікаві туристичні місця й об’єкти. Еко-туризм – порівняно новий напрямок в Україні, що вже знайшов чимало прихильників. Сьогодні українці вже не хочуть простого пасивного відпочинку в 5-ти зірковому готелі – на часі популярний активний відпочинок. Краєзнавчі, паломницькі, подієві туристичні програми широко представлені в українських операторів. Львів, Кам’янець-Подільський, Київщина, Одеса, Чернігівщина, Чернівці та інші куточки України подарують туристам масу вражень! Беззаперечним фаворитом у будь-яку пору року залишаються мальовничі українські Карпати – відпочинок на свій смак тут знайде кожен.

– Не говорячи вже про значну економію, подорожі Україною дають можливість по-справжньому відпочити, адже на відміну від міст Європи, які заполонили туристи, в Україні багато розкішних «нетуристичних» місць – не тому, що вони нецікаві, а тому, що про них мало хто знає. Розкрийте пару таких «секретних об’єктів» для наших читачів.   

– Всі секрети, як воно часто буває, знаходяться на видноті. Цікавими для відвідин будуть, наприклад, Балаклавська бухта та секретний тунель для підводних човнів часів «холодної війни», Букський каньйон, Олешківські піски, Дніпровські плавні та багато інших чудових місць.

– Ви згадали про подієвий туризм – відносно новий напрямок, коли подорож прив’язується до якоїсь цікавої події, яка відбувається в місті – фестивалю, конгресу, виставки, тощо. Можливо, цей вид туризму здатний привернути увагу туристів до українських міст?

– Безперечно! Наприклад, напередодні Пасхи можна відвідати фестиваль розпису писанок у Львові або унікальний Музей писанкарства в Коломиї. На травневі свята є можливість насолодитися цвітінням сакури та красою нарцисів під час екскурсійного туру в Ужгород, або ж тюльпанами в Чернівцях. Також цікавою є туристична програма «Стежками оповідань Гоголя» з відвідуванням Гоголева, Диканьки та дегустацією полтавських галушок. Головне – це бажання туриста відкривати для себе щось нове, а море вражень з Море Турів гарантовано!

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “10 порад для комфортної подорожі”

“Подорож до чарівних водоспадів Ігуасу”

“Аптечка в дорогу”

“Відпочинок та подорожі з дітьми”