Гарбуз для Хелловіну, краси і молодості

Чтоб работалось нормально, 
Был здоровый цвет лица, 
Ешьте тыкву регулярно, 
Ешьте тыкву без конца. 

Ангеліна Моісеєнко 

Із наближенням осені в нашому раціоні з’являється гарбуз – справжній подарунок матінки-природи в цей холодний період. Сонячний гарбуз – це один із небагатьох продуктів, всі компоненти якого корисні, в тому числі після термічної обробки. Помаранчевий овоч (хоча дехто вважає гарбуз ягодою) містить 92% рідини; все інше – це суцільні корисні речовини. Гарбуз багатий на вітаміни С, А, Е, які є антиоксидантами – «вітамінами молодості», вітамін К, який покращує коагуляцію крові, вітамін Т, який допомагає спалювати жир. Бета-каротину в гарбузі у 5 разів більше, ніж у моркві! Також гарбуз – справжній чемпіон по вмісту заліза.

Цей корисний і смачний овоч широко застосовують в кулінарії. Поціновувачі гарбуза вже давно знають про видатні смакові якості цього продукту, із якого можна приготувати гарніри, десерти, крем-супи, салати… Гарбузовий фреш – це модний тренд і найкращий помічник у збереженні здорового кольору обличчя і гострого зору. До того ж гарбуз широко застосовують в косметології.

Гарбуз – це безцінний скарб для жінок: він омолоджує організм як із середини, так і ззовні. Вже після 1-2 тижнів застосування гарбузових масок помітно підвищується тонус шкіри, вона стає гладенькою, еластичною і ніжною.

До вашої уваги декілька чудових масок на основі сонячного гарбуза:

Омолоджуюча маска. Змішайте 2 ст. ложки натертої м’якоті гарбуза з 1 ст. ложкою соку алое і 1 чайною ложкою меду. Нанесіть на шкіру обличчя на 10-15 хвилин, після чого змийте водою кімнатної температури. Нанесіть зволожуючий крем.
Маска для сухої шкіри. Змішайте 2 ст. ложки відвареного гарбуза з 2 ст. ложками домашнього сиру 1 ст. ложкою сметани. Можна додати 1 чайну ложку меду. Нанесіть на шкіру обличчя на 15-20 хвилин, змийте тампоном, змоченим у теплому молоці. Через 5 хвилин умийтесь теплою водою і протріть обличчя кубиком льоду.
Маска для жирної шкіри. Змішайте 2 ст. ложки натертої м’якоті гарбуза з ¼ чайної ложки лимонного соку і 1 яєчним білком. Нанесіть на шкіру обличчя на 10 хвилин, змийте водою кімнатної температури.
Маска із насіння гарбуза для тонізування і відбілювання шкіри. Очистіть насіння гарбуза, розтовчіть, залийте невеликою кількістю окропу і кип’ятіть в емальованій каструлі до загущення. Охолодіть. Обличчя змажте оливковою олією і нанесіть тонким шаром масу із насіння.  Через 15 хвилин змийте теплою водою.
Маска для волосся. Очистіть насіння гарбуза, розтовчіть, перекладіть в скляний посуд і додайте охолоджену кип’ячену воду у пропорції 1:10. Ретельно перемішайте до отримання однорідної маси і накрийте щільно кришкою. Перед миттям голови протріть гарбузовою емульсією шкіру голови і прядки волосся, пов’яжіть зверху рушник. Через 20-30 хвилин промийте волосся м’яким шампунем. Також можна робити маску для волосся із перетертої м’якоті гарбуза з додаванням оливкової олії.
Гарбузовий сік  можна використовувати як щоденний тонік. Суху шкіру потрібно протирати соком гарбуза, розбавленим молоком у пропорції 1:1 протягом місяця.  Нормальну і жирну шкіру – соком, розбавленим кип’яченою водою 1:1.
Гарбуз допоможе у боротьбі із висипами: щодня протирайте обличчя шматочком гарбуза.

Пам’ятайте, гарбуз – запорука вашого здоров’я та краси!

До речі, цей диво-овоч – відомий символ Хелоуіна. А як ви відмічаєте це свято?

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “6 ванн для краси та молодості”

“Моделюючий масаж: ліпимо ідеальну фігуру”

“В які години краще доглядати за обличчям?”

“12 правил для красивого волосся”

“Ароматерапія: основні принципи лікування”