Пляшка, кружка, склянка, келих… Що пити, відзначаючи свята на природі?

Слова «відзначати», «свято», «шашлик», «дача», «пікнік» неодмінно асоціюються із вживанням алкоголю. Пити чи не пити – це для багатьох не питання. Для вагітних і тих, хто за кермом, відповідь «ні», майже для всіх інших – «так». Та все ж давайте поміркуємо над тим, які напої варто взяти із собою на відпочинок під відкритим небом.

 

По-перше, солодкі газовані напої. Якщо ви їдете на пікнік чи на дачу, без цього «підсолоджувача життя» не обійтися. Як правило, перевагу віддають смачному солодкому напою. Зважаючи на те, що на природі передбачається багато рухатись, грати в активні ігри, і пити хочеться частіше, тож газованого напою потрібно брати із запасом. Існує багато думок щодо солодких газованих напоїв, але перше, на що слід звернути увагу, – щоб напій випускався відомим виробником (що означатиме, що напій якісний і містить безпечні інгредієнти). Для здорової людини обмеження у споживанні солодких газованих напоїв – це лише кількість спожитого цукру, тобто зайві калорії, які на пікніку можна витрати досить легко, порухавшись, або ж задіяти себе в активні ігри, що вимагають невеликого фізичного навантаження. Пийте стільки, скільки завжди. Ще одна альтернатива воді – квас. Але слід пам’ятати, що для людей із цукровим діабетом солодкі газовані напої бажано обмежувати.

По-друге, соки. Взяти із собою на природу фреш навряд чи комусь спаде на думку. Зазвичай для зручності на пікніки беруть розфасовані соки. Обмежень щодо їх вживання також нема. Якщо сік здається надто солодким, або його кількість не співвідноситься з кількістю бажаючих його випити, сік можна розводити водою.

По-третє, алкогольні напої. Розуміючи особливість традицій, не будемо переконувати вас у тому, що вживати алкоголь не природі не варто. Але, без сумніву, алкоголь на природі та ще й у спеку – не найкращий вибір. До речі, пиво – це також алкогольний напій. Отже, якщо ви все ж обрали алкоголь, пам’ятайте, що він призводить до зневоднення, тому запас води в організмі треба постійно поповнювати безалкогольними напоями. І пам’ятайте про міру! Навряд чи ви хочете стати причиною неприємностей і зіпсувати свято родині й друзям своїм поганим самопочуттям. Будьте, будь ласка, розважливими!

Нарешті, четвертий пункт – чиста вода; можна – з газом, можна – без. Води має бути достатньо. На пікнік люди зазвичай вибираються на автомобілі, тому простої води можна взяти також із запасом. Звичайної питної води забагато не буде, вона завжди знадобиться, якщо, наприклад, захочеться зробити менш концентрованим сік. Зрештою, нею можна помити руки, овочі, фрукти…