Як спекти паску, яка не зашкодить при цукровому діабеті

Пасха, чи Світлий Великдень – найурочистіше християнське свято. Традиційно до цього свята печуть два види святкового хліба – бабу (несолодку) і паску (солодку).  В наш час більшість віддає перевагу випіканню лише паски, оскільки серед повсякденної зайнятості мало яка господиня може приділити час для замішування і випікання двох різних тістяних виробів.

Паска на Великдень займає центральне місце святкового столу. Прийнято, що цього дня  кожен має скуштувати  яйце і шматок паски.  Однак і ті,  кому за станом здоров’я протипоказана високовуглеводна їжа,  не повинні себе почувати обділеними. В сучасному світі є способи приготувати вдома «вдосконалену»  паску, яка, будучи з’їденою в розумній порції, не завдасть шкоди людям, які вимушені дотримуватися низьковугдеводної дієти.

Особливості складників для  дієтичної паски.

  • Борошно краще взяти необдирне, тобто із цільного зерна. Паска не буде така біла, як зі звичного борошна, однак тісто вийде значно корисніше та з меншим глікемічним індексом.  Таке борошно важче, ніж обдирне, і повільніше набухає, тому його кількість треба дозувати самостійно, домішуючи в кілька етапів.
  • Вершки можна замінити сироваткою – вона  має менше калорій, зате наповнена мікроелементами та лецитином – природним емульгатором жирів, що полегшує травлення та захищає печінку від розвитку жирового гепатозу, а судини – від відкладення холестерину в бляшках.
  • Цукор потрібно замінити на фруктозу. Слід пам’ятати, що фруктоза не карамелізується при випіканні, і вироби з фруктозою не набувають рум’яного вигляду. Доречно замісити в тісто трохи дрібно натертої апельсинової цедри – це і апетитного вигляду додасть, і аромати, і ефірна олія апельсину виступить додатковим природним емульгатором, чим полегшить як структуру тіста, так  і навантаження на травну й гормональну систему.
  • Цукати, сухофрукти, курага – натуральні харчові додатки, якими зазвиичай  щедро досмачують паску, – обмежено використовують в діабетичному харчуванні. Радимо запастися родзинками сорту Султана- цей сушений виноград має низький глікемічний індекс і мало підвищує рівень цукру в крові. Також можна замість родзинок дати сушену журавлину, яка має ще нижчий глікемічний індекс.
·         Можна зготувати сирну паску  – зі знежиреного сиру, родзинок та яєць без додавання борошна. Ця паска традиційна  в деяких регіонах України, і займає місце поряд із традиційною борошняною паскою. Якщо ви досі її не пробували, то варто долучити її до свого святкового меню, адже користь кисломолочного сиру безсумнівна – це джерело легкозасвоюваного білка, кальцію і ліпотропних речовин.

Хай ваш особливий спосіб життя і харчування не стає перешкодою для свята! Спробуйте спекти за нашим рецептом