Чи може вино бути корисним для здоров’я

Вино, особливо червоне, у помірних дозах, є корисним для організму здорової людини. Про це свідчать переважна більшість останніх наукових досліджень.  Доведено, що, наприклад, біле вино (не більше бокала на день) сприятливо впливає на роботу шлунка і на дихальну систему, покращує настрій та незначно розширює судини головного мозку. Враховуючи його низькокалорійність (100 гр. містить 60-80 ккал), вживання білого вина сприяє  схудненню, особливо у складі винних дієт.

Помірне вживання  вина знижує  ймовірність передчасної смерті від захворювань серцево-судинної системи на 40%, а від  онкологічних захворювань – на 20%, доввели експерти з Паризького та Бордоського університетів. Окрім цього, у червоного вина різними науковими дослідженнями виявлено ще чимало аспектів корисного впливу на організм – від поліпшення сну і пам’яті до зміцнення кісток і покращення стану шкіри.

Однак поряд із різностороннім позитивним ефектом від помірного споживання вина, воно має і свої негативні наслідки для здоров’я. Вино, як і інші алкогольні напої, не сприяє гідратації організму, а навпаки, обезводнює його. І це не зважаючи на те, що вино на 80% складається з води.

Для розщеплення алкоголю необхідна більша кількість води, ніж міститься у вині. Це стосується не лише кріплених вин, але й тих, що містять незначну кількість алкоголю та  навіть ще менш міцних напоїв,  наприклад,  пива.

Окрім цього, спиртні напої також мають  сечогінний ефект, тому споживання вина ще більше зневоднює організм. Попри поширену думку,  втамування спраги вином у спеку лише прискорює дегідратацію. До того ж спека багаторазово підсилює токсичну дію алкоголю. Для переробки та виведення з організму цих токсичних речовин необхідна дуже велика кількість рідини. Тому  при вживанні 1-2 бокалів вина на день потрібно додатково випивати  відповідну кількість води, соків, молочних продуктів, солодких газованих напоїв, що забезпечують   повноцінну гідратацію.

Червоне вино, хоча й більш висококалорійне, однак є найкориснішим з усіх алкогольних напоїв.

Це результати  наймасштабнішого наукового  дослідження, що проводилося протягом 28 років вченими Паризького та Бордоського університетів. Вони спостерігали за 35 тис. чоловіків у віці   40-65 років та дійшли до висновку, що найздоровішими є ті, хто  щоденно вживали 1-2 бокали вина. Це перше таке тривале та широкоохоплююче авторитетне дослідження, яке підтверджує реальність так званого французького парадоксу – гіпотетичний позитивний ефект вживання червоного вина, що пом’якшує шкоду для здоров’я від висококалорійної та жирної їжі.