Великий піст: задля самовдосконалення, а не для самообмеження

Релігійні діячі та представники церкви не втомлюються нагадувати, що Великий піст – це далеко не тільки набір обмежень, покликаних змусити людину відчути страждання через відмову від звичних речей, продуктів і вчинків. Великий піст – це підготовка до головного православного свята, зустрічати яке потрібно з чистою душею. Тому відмова від деяких продуктів під час посту – справа вторинна. Значно важливіше – відмовитися від злих думок і негідних вчинків. Саме це – той мінімум, на який повинна орієнтуватися сучасна людина, яка переважно не вважає себе надто релігійною, втім, і від віри не відмовляється. 

На жаль, жінки часто сприймають Великий піст як нагоду схуднути, буквально трактуючи постування як вимогу суворих обмежень у їжі. Справді, церква каже, що, обмежуючи себе в їжі, людина загострює своє духовне сприйняття, буквально звільняє місце для духу. Церковний устав передбачає певні обмеження в їжі для монахів та служителів церкви, але для мирян ці вимоги фактично не адаптовані. На практиці служителі церкви й миряни постують (якщо говорити суто про їжу) дещо в різних «режимах». Втім, мабуть, жоден духівник не засуджуватиме вас за незначні порушення дієтичних традицій посту. Значно важливіше дотримуватися посту духовного.

Зокрема, церковний устав дозволяє вживати олію під час Великого посту лише по суботах і неділях. На практиці олію використовують практично весь час, утримуючись від її споживання лише в перший та останній тиждень посту. Жодної шкоди для організму від такого нетривалого утримання від цього продукту немає. У серед й п’ятницю устав дозволяє їсти лише після заходу сонця, а в інші дні – лише раз на добу. Звичайно, практично ніхто з мирян, навіть віруючих, цього правила не дотримується. Особливо важко це було б для людей, які працюють. Такий режим харчування – раз на день – дуже небажаний для людей із хворобами шлунку, з анеміями, для вагітних. Під час посту, як відомо, не можна їсти молочних продуктів та м’яса. Втім, знову ж таки, відмова від молочних продуктів може завдати шкоди вагітним та людям похилого віку. Адже з молочними (і кисломолочними) продуктами ми отримуємо кальцій. Щодо продуктів, які містять молоко, як цільне, так і сухе, церква не дуже сувора – на практиці навіть ті, хто постує, вживають і печиво (воно містить маргарин), і білий хліб (також містить масло чи маргарин, молоко або молочну сироватку). М’ясо можна замінювати рибою. Це дозволяється під час посту людям, які займаються інтелектуальною працею, а також студентам і школярам. 

Втім, навіть пісною їжею об’їдатися не можна – це суперечить духові Великого посту. Та й самопочуттю шкодить. В усьому потрібна міра: і у вчинках, і у звичках, і у харчуванні. Служителі церкви радять звернутися до духівника, перш ніж входити у піст, і звертатися до нього, якщо виникають запитання під час посту. Часто віруючі чують, що «краще недопостувати, ніж перепостувати». Це стосується саме аспекту харчування. Щодо духовних практик, самовдосконалення, очищення думок і душі – у цьому, здається, «перестаратися» неможливо. Головне – не робити найпоширенішої помилки: не вважати піст дієтою.