Яблучний оцет від дванадцяти недуг

Яблучний оцет часто застосовується у народній медицині. Його використовують як засіб від діабету, педикульозу, грипу, акне, підвищеного тиску, грибка, каменів в нирках, мігрені, астми, алергії, печії і навіть раку. А що думає про це наука?

Діабет. Вплив яблучного оцту на рівень цукру в крові, можливо, є найбільш дослідженим і багатообіцяючим. Деякі дослідження показали, що оцет дійсно знижує рівень глюкози: дві столові ложки перед сном знижують рівень глюкози вранці на 4%-6%. Так, працівники Університету штату Арізона запропонували кільком добровольцям з відомою інсулінорезистентністю випивати перед їдою 20 грамів яблучного оцту з 40 г води. Після їди рівень глюкози в цих осіб був нижчим на 34%,  порівняно з контрольною групою, яка не вживала оцет. Усе це дає підстави вважати яблучний органічний непастеризований оцет найдешевшим препаратом для боротьби з діабетом 2 типу, хоч більшість хворих і гадки про це не мають.

Високий рівень холестерину. У 2006 році дослідники центру загальної медицини Medscape довели, що яблучний оцет знижує рівень тригліцеридів і шкідливого холестерину в крові. Це підтвердив і ще один експеримент, проведений на мишах. Його результати були опубліковані в «Журналі сільськогосподарської і харчової хімії» в 2011 році і ще раз підкреслює, що оцет допомагає контролювати рівень холестерину.

Цікаво! Як виготовляють оцет? У яблучний сік додаються бактерії і дріжджі, розпочинається процес бродіння і цукор перетворюється у спирт. В отриману рідину додають оцтову кислоту, що її утворюють бактерії (ацетобактери). Саме оцтова і яблучна кислоти надають оцту його кислого смаку.

Артеріальний тиск. Велике оглядове дослідження показало, що люди, які вживали яблучний оцет в салатах п’ять-шість разів на тиждень, мали нижчий рівень серцевих захворювань, ніж люди, які цього не робили. Дослідники припустили, що це результат зниження активності реніну і ангіотензину II. А ще калій у складі оцту здатен врівноважувати рівень натрію, що теж здатен впливати на тиск. Також яблучний оцет містить магній – мінерал, що розслаблює стінки судин і цим впливає на зниження  тиску.

Цікаво! Яблучний оцет багатий на кальцій, хлор, мідь, залізо, магній, фосфор, калій, кремній, сірку та інші мінерали. Також він є джерелом вітамінів А, В1, В2, В6, С, Е, бета-каротину, пектину та вітаміну РР.

Рак. Останнім часом зросла кількість лабораторних досліджень, мета яких – дослідити здатність оцтової кислоти протидіяти раковим пухлинам. Вчені вже пов’язують вживання оцту зі зниженням ризику розвитку раку стравоходу, простати, сечового міхура. Крім того, бета-каротин та каротиноїди у складі оцту допомагають організму краще засвоювати вітамін А, який є потужним антиоксидантом. Нестача цього вітаміну пов’язана з раковими захворюваннями респіраторної системи, товстої кишки і сечового міхура. Каротиноїди і вітамін А діють спільно, оберігаючи організм від онкологічних хвороб, пов’язаних з хімічними токсинами.

Зайва вага. Дослідження, опубліковане в «Європейському журналі клінічного харчування» в 2005 році, пов’язує вживання оцту із контролем апетиту. Учасники експерименту, що вживали їжу з невеличкою кількістю оцту, почувалися більш ситими порівняно з контрольною групою, що харчувалася, як зазвичай. Крім того, кілька років потому дослідження на мишах показали, що споживання оцтової кислоти активує експресію генів, що відповідають за окиснення жирних кислот в печінці. Таким чином тіло накопичує менше жирових запасів, і напрошується висновок про те, що споживання оцту може пригальмувати ожиріння.

Існує ще кілька цілющих властивостей оцту, які поки що не доведені наукою, але підтверджені практично:

Зміцнення волосся. Яблучний оцет можна використовувати в якості ополіскувача для волосся після миття шампунем. Просто розмішайте 1/2 столової ложки оцту у склянці холодної води і сполосніть цим розчином помите волосся. Здоровий вигляд та м’якість волосся вас приємно здивують.

Стан шкіри. Яблучний оцет допомагає регулювати рН шкіри. Розведіть 1 чайну ложку оцту в 1/2 склянки води і протріть цією рідиною обличчя за допомогою ватного тампона. Здійснюйте цю процедуру на ніч після вмивання, а також вранці, перш ніж нанести зволожуючий крем.

Набряки. Після важкого дня ноги здаються важкими, набрякають і болять? Потіште себе персональним спа-масажем, взявши кілька крапель яблучного оцту замість масажної олії. Вже за кілька хвилин ви відчуєте очікуване полегшення.

Дезінтоксикація. Додайте 2 столові ложки яблучного оцту в 1,5 л фільтрованої води і пийте протягом дня, щоб очистити тіло і нирки від токсинів.

Проблеми травлення. Невелика кількість яблучного оцту, вжита безпосередньо перед їжею, буде стимулювати вироблення травних соків.

Лупа. Зробіть засіб від лупи в домашніх умовах: змішайте 1/4 склянки яблучного оцту з 1/4 склянки води і втирайте в шкіру голови кілька хвилин, після чого змийте голову теплою водою.

Укуси комах. Протріть оцтом місця укусів комарів, щоб позбутися свербіжу та інших неприємних відчуттів. Обтирання розведеним оцтом допомагають також  тримати комах на відстані.

Джерела:

http://preventdisease.com/news/13/071113_Is-Apple-Cider-Vinegar-That-Powerful-of-a-Health-Tonic-Science-Says-Yes.shtml

https://www.earthclinic.com/remedies/acvinegar.html

https://www.worldhealth.net/forum/thread/99224/is-apple-cider-vinegar-that-powerful-of/