Який натуральний замінник цукру обрати?

Вирішивши відмовитися від цукру, ви неодмінно зіткнетеся з проблемою вибору його замінника. На ринку представлено безліч альтернатив, але від цього стає ще складніше зупинитися на одній з них. Ми з’ясували, які замінники з натуральних найсмачніші і корисні.

Сироп агави

Сироп з соку агави – один з найпоширеніших замінників цукру. Він має приємний м’який смак, трохи нагадує щось середнє між медом і патокою. Солодкість замінника пояснюється його високофруктозним складом з невеликою кількістю глюкози та інуліну. Зазвичай сироп радять для тих, хто худне, посилаючись на його низький глікемічний індекс, що пояснюється високим вмістом фруктози. Інша  перевага сиропу, то що він майже в два рази солодше цукру, а значить, його можна буде використовувати ощадливо.

Сироп агави ідеальний для приготування печива й десертів, тому що може легко «включитися» замість цукру в будь-який рецепт, не змінивши кінцевого результату. Його також радять використовувати для запікання різних солодких овочів, типу моркви, батату або баклажанів, бо до він допомагає розкривати природну солодкість цих продуктів.

Вживати сироп можна так часто, як ви бажаєте, однак його не рекомендують людям із захворюваннями печінки і жовчного міхура. Пам’ятайте також, що він має досить високу калорійність, хоча й меншу, ніж калорійність цукру.  

Коричневий рисовий сироп

Рисовий сироп – це коктейль з мальтотріози, мальтози і глюкози, що отримується з переробленого і відфільтрованого бурого рису. На смак він чимось нагадує карамель, але в два рази менш солодкий, ніж цукор, що також слід враховувати. Його можна використовувати для приготування десертів, каш, граноли, фруктових салатів. При нагріванні може утворювати тверду хрустку скоринку.

Варто мати на увазі, що у цього продукту є один значний недолік. Його не рекомендують до вживання тим, хто сидить на дієтах або боїться погладшати. Причина протипоказань – високий глікемічний індекс, який, як відомо, призводить до посилення голоду, набирання зайвої ваги і протипоказаний при цукровому діабеті. За калорійністю дещо менший  за традиційний цукор, однак теж достатньо калорійний.

Кокосовий цукор

Виготовляють його з нектару суцвіть кокоса і випускають на ринок у вигляді сиропу або розсипчастих кристалів. Такий цукор є на 100% органічним, багатий цинком, магнієм і залізом завдяки відсутності згубної обробки.

Мало того, що кокосовий цукор плавно підвищує рівень цукру в крові, не запускаючи тим самим ніякі шкідливі процеси, він ще й сприяє виробленню в організмі гормону глюкагону, який допомагає спалювати жир і покращує роботу серцево-судинної системи. Однак говорити, що цей замінник – ідеальна альтернатива для тих, хто худне, було б неправильно. Він, корисніший за буряковий чи тростинний цукор тільки тим, що зберігає мікроелементи, а вміст сахарози у кокосовому цукрі складає близько вісімдесяти відсотків, тобто щодо вмісту вуглеводів та калорій неп особливо відрізняється від звичного. І врахуйте, що кокосовий цукор в кілька разів менше солодкий, ніж традиційні підсолоджувачі.

Сироп топінамбура

Сироп готують з бульб топінамбура, він має м’який солодкий смак, який чимось нагадує свіжий мед. Сироп топінамбура витримує теплові навантаження. Тому його можна сміливо використовувати для приготування гарячих страв, на відміну від його найближчого смакового побратима – меду. Серед інших переваг цього замінника – низький глікемічний індекс.

Вживати такий сироп варто в обмежених кількостях, як і інші концентровані підсолоджувачі. Однак  за рахунок вмсту інуліну, при помірному, але регулярному вживанні, стабілізується рівень цукру в крові і відбувається зниження потреби організму в інсуліні, що робить цей замінник важливим продуктом в меню діабетиків.

Стевія

Єдиний натуральний підсолоджувач, який “працює” не за рахунок різних цукрів (глюкози, фруктози чи мальтози),  а за рахунок іншої речовини – стевіозиду, який має слолодкий смак, і не має енегретичної цінності. У зелених листках стевії всього 18 ккал, а в екстракті стевії  – 0 калорій. Екстракт стевії вважається нейтральним підсолоджувачем з трав’янистим, трохи специфічним смаком.  Стевія не впливає на рівень цукру в крові і практично не має протипоказів для вживання. Її можна використовувати для приготування печива  і десертів, а також додавати до кави і чаю. Найчастіше стевію можна зустріти у вигляді таблеток або порошку, які  приблизно у 20 разів солодші за цукор.  Якщо ж захочете використовувати стевію для приготування десертів, то найкраще брати екстракт у вигляді сиропу, так буде набагато зручніше. 

Натуральний мед

Сирий мед – ще один натуральний замінник цукру. Він надзвичайно корисний, оскільки багатий численними вітамінами, мікроелементами і антиоксидантами, про що ви, звичайно ж, знаєте з самого дитинства, коли вам, застудженим, мама заварювала чорний чай з ложечкою золотистого меду. Солодкі речовини у його складі – глюкоза і фруктоза, у різних медах в різних пропорціях. Тому й підходити до його вживання слід, як і до сиропів такого складу. Хоча за рахунок інших компонентів користь від нього набагато більша, ніж від сиропів. 

Однак мед корисний тільки в сирому, необробленому вигляді. Його добре додавати як в салати, змішуючи, наприклад, з лимонним соком, або в каші і різні смузі. Єдине, що точно точно не можна робити з медом, то це нагрівати його. Мед  не підходить для будь-якої теплової обробки. При нагріванні вище 60 ° C в ньому руйнуються ферменти і вся користь негайно випаровується.

Кленовий сироп

Кленовий сироп виробляють з соку клена, і його основним «солодким» компонентом є сахароза. Його відрізняє м’який деревний смак з карамельними нотами і приємний золотистий колір. Хімічний склад кленового сиропу містить різні антиоксиданти, вітаміни групи В, кальцій, фосфор, калій, залізо, цинк. За рахунок вмісту мікроелементів, він зміцнює імунну систему і допомагає боротися із запальними процесами в організмі.

Кленовий сироп – одна з кращих альтернатив варення, джему і цукру. Його можна використовувати як самостійний соус до млинців, каш, фруктових салатів. З ним можна готувати і печиво, проте варто враховувати, що через консистенцію сиропу фінальний результат може вийти іншим, ніж при використанні звичайного кристалічного цукру. І слід мати на увазі, що його зовсім не можна вважати дієтичним продуктом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Все, що ви хотіли знати про стевію

Не такий страшний цукор, як про нього кажуть

Чим корисний топінамбур