Чи варто вилучити цукор зі свого раціону

Останнім часом цукор добряче потерпає від дієтологів. Бажаючі схуднути, повністю виключають його зі свого раціону, не вживають навіть фрукти та деякі овочі. А це є великою помилкою, стверджують прихильники збалансованого харчування і здорового способу життя. Бо саме цукор є головним джерелом енергії для нашого організму, основою збалансованого обміну речовин.

І цукор — це не лише мед чи цукровий буряк. Він міститься майже у всіх крупах, фруктах, овочах, молочних продуктах і навіть часникові! Тож що таке “цукор”, з чим його їдять і навіщо? Давайте спробуємо розібратися.

За науковою класифікацією, найпростішою речовиною, яку пов’язують з цукром у загальноприйнятому значенні, є глюкоза. Це вуглеводний продукт простої групи моноцукридів, тобто з тих, що легко засвоюється. Міститься глюкоза у сокові багатьох фруктів та ягід, значний її вміст і у бджолиному меді.

Складні вуглеводи

Складними вуглеводами є дицукриди (лактоза, цукроза, мальтоза). Вони розпадаються у шлунково-кишковому тракті на фруктозу і глюкозу. Входять дицукриди до складу зернових продуктів, коренеплодів, свіжих овочів і фруктів, гороху, бобів. Власне, столовий цукор є цукрозою майже у чистому вигляді (99%). Цукор додають не лише для приготування джемів та варення, всіляких тістечок та цукерок, але й при виробництві дуже широкого кола продуктів харчування. Багато з них нам зовсім не здаються солодкими, як, наприклад, різноманітні консервації. Є також ще більш складні олігоцукриди (тріози, тетрози, пентози, гексози). Вони містяться у топінамбурі, цибулі й часникові. Всі види вуглеводів необхідні для людського організму, особливо при фізичних навантаженнях.

У середньому на добу здорова людина має споживати 300—350 г вуглеводів. З них власне цукру на добу достатньо 50-100 г. Для жінок – це не більше 6 чайних ложок, що приблизно становить 100 Ккал. Для чоловіків трохи більше – 9 чайних ложок, калорійністю 150 Ккал.

Пам’ятайте, життя без солодкого просто неможливе!  Оскільки саме глюкоза, на яку в кінцевому результаті розпадаються усі цукри, забезпечує перебіг метаболічних процесів (обміну речовин). Цукор необхідний для нормального функціонування печінки й мозку, для живлення м’язів, у тому числі й серцевого. Глюкоза є головним «паливом» для мозку, впливає на психічний стан, а також відповідає за самоконтроль, прийняття рішень. Потрапляючи в організм, цукор бере участь у виробленні серотоніну, так званого «гормону щастя», саме тому після вживання солодощів поліпшується настрій.

Що потрібно враховувати при споживанні цукру

Розраховуючи споживання цукру,  слід враховувати його вміст у природних джерелах – овочах та фруктах, меді.  І виходячи з цього, потрібно дозувати споживання доданого цукру – зважаючи, що столовий цукор ми самі додаємо в їжу чи напої. А от у продукції харчової промисловості вміст цукру вказується на етикетці. Переважно, це натуральний буряковий цукор, який виготовляється в Україні, – високоякісний продукт, який використовують не лише вітчизняні товаровиробники, а й такі міжнародні гіганти, як Coca-Cola. У цьому культовому напої українського виробництва, основу якого становить артезіанська вода (близько 90%), цукру – 10,5%, – достатньо, щоб навіть склянка напою підняла тонус і додала енергії. До речі, таку ж кількість цукру містить, наприклад, склянка помаранчевого соку чи молочний коктейль. Варто лише пам’ятати, що під час активного руху організм у першу чергу використовує вуглеводи, а вже потім, коли їхній запас вичерпується, починає спалювати жири. Тож пляшечка улюбленого солодкого газованого напою не завадить у велосипедній подорожі, на пляжі чи на пікніку.

Отож, боятися цукру здоровій людині не варто. Звичайно, можна і зовсім не додавати його у їжу чи напої. Однак при цьому необхідно обов’язково вживати продукти, що містять цукор, у необхідній для організму кількості.

Також читайте: 

Вміст цукру у фруктах та ягодах

Цукор ≠ Цукровий діабет