Велосипед – це профілактика захворювань

Кататися на велосипеді  не лише приємно, але й корисно. У процесі пересування на «двоколісному другу» тренується кровоносна, дихальна системи організму, покращується нервово-психологічний стан та загальна витривалість.

Крутіння педалей залучає практично всі м’язи організму: рук, спини, ніг, особливо – литки та квадрицепс. А сам процес до того ж полегшує роботу серця.

Скорочуючись, м’язи, образно кажучи, «проштовхують» кров по судинах. Тому регулярна їзда на велосипеді – це чудова профілактика серцево-судинних захворювань, стимуляція кровопостачання органів малого тазу, нормалізація роботи залоз внутрішньої секреції та навіть покращення статевого життя!

Жінки, які до вагітності захоплювалися велосипедом, краще переносять вагітність, а діти у них народжуються, як правило, з меншою кількістю ускладнень ніж у тих, що вели звичний малорухливий спосіб життя. Не варто й говорити, що велосипедне тренування добре «спалює» зайві калорії. А головне, що велопоїздки не лише підтримують у чудовому тонусі, але й самі по собі приносять задоволення та незабутні враження!

Щоб зайнятися велоспортом, не потрібно мати спеціальної фізичної підготовки. Однак якщо ви лише починаєте оволодівати цим спортом, не варто влаштовувати відразу заїзди на багато кілометрів, дайте організму час на адаптацію до нових навантажень. Недоречне завзяття тут може зашкодити насамперед колінним суглобам і не тільки.

Для позитивного ефекту потрібно крутити педалі щодня протягом 30 хвилин у інтенсивному темпі. 

Схема велотренувань

Для початку спробуйте чергувати швидку та повільну їзду за наступною схемою:

  • 10 хвилин їдьте неквапливо
  • потім на 5 хвилин перетворюйтесь на велогонщика
  • потім – знову спокійне катання
  • поступово скорочуйте повільні інтервали і нарощуйте швидкі

До речі, обертання педалей з частотою 70-80 обертів на хвилину – хороший спосіб запобігти варикозному розширенню вен і навіть вирівняти різну довжину ніг (!).

Починайте їхати повільно – це замінить вам розминку.

Закінчуйте тренування так само, щоб дати м’язам трохи розслабитися і охолонути.

Під час підйому в гору відривайте сідниці від сидіння, при їзді по рівній дорозі періодично вставайте, переносячи центр ваги на педалі.

Навчіться правильно на них тиснути – не серединою стопи, а основою пальців. І не варто, бажаючи збільшити навантаження, перемикати передачу так, щоб педалі насилу крутилися. Корисніше крутити їх легко та  часто, інтенсивно, у швидкому темпі.

Маршрути здоров’я

У вихідні дні робіть більш тривалі прогулянки. Кататися можна в парках, по лісових стежках, – таким чином на додачу до фізичних навантажень отримаєте ще й чудовий відпочинок на природі. У деяких містах України,  таких як Київ, Рівне, Львів чи Житомир, наприклад, з 2012 року навіть розробляються спеціальні захоплюючі та мальовничі «Маршрути здоров’я» у Києві, Львові, Рівному й Житомирі. Якщо ви вже впевнено почуваєтеся на велосипеді, можна долучитися до підкорювачів нічних веломаршрутів, що здобувають все більшу популярність.