Яких продуктів краще уникати перед сном

Познайомтеся із потенційними «викрадачами» сну.

  • Бургер

Через надмірний вміст жирів цей варіант фастфуду – справжній «вбивця» сну. Така їжа стимулює вироблення кислоти у шлунку, яка, проникаючи в стравохід, викликає печію. Та що казати, цей продукт радше у принципі вживати якомога рідше. Якщо ви, звичайно, хочете бути здоровими.

Подібні напої в цілому погано впливають на сон. Алкоголь швидко метаболізується в організмі, і хоча ви швидко занурюєтеся в безодню сновидінь, серед ночі прокидаєтеся досить часто. Сам же сон стає поверхневим і неспокійним. Врахуйте і те, що алкоголь провокує хропіння – подумайте про свою половинку.

Як відомо, кофеїн стимулює нервову систему. Отже, одна чашка перед сном може довго не давати вам заснути. Зрозуміло, кожен по-різному реагує на кофеїн. Але якщо ви не знаєте свою норму, краще відмовтеся від цього напою під кінець дня.

Крім того, що шоколад в основному має високу калорійність, він містить кофеїн, особливо чорний. Наприклад, до однієї плитки (30 г) може входити до 60 мг кофеїну. У шоколаді також є теобромін – стимулятор, який прискорює серцевий ритм і викликає безсоння.

І знову винуватцем безсоння виступає кофеїн, якого в енергетику більш ніж достатньо. Такий напій містить близько 80 мг кофеїну, що приблизно еквівалентно чашечці еспресо. Та й протягом дня можна легко обійтися без енергетиків, віддавши перевагу каві або зеленому чаю. Але пам’ятайте, у деяких людей кофеїн залишається в організмі до 8 годин.

  • Індійське каррі

Це не індійська кухня як така, а важкі соуси, приправи та спеції не дають заснути. В австралійському дослідженні виявили, що люди, які добряче поливали їжу гострим соусом і гірчицею, мали проблеми і з засинанням, і з якістю сну. А ті, хто їв вечерю «без нічого», спали як немовлята. Спеції також можуть викликати печію.

  • Курка

Будь-яке інше джерело білка, зокрема курка, вважаються важкою їжею і не підходять для вживання перед сном (звичайно, якщо це не маленька порція). Адже замість того щоб відпочивати, організм займається інтенсивним переварюванням. Але зверніть увагу – додані до білків вуглеводи допоможуть збалансувати вечерю, і ви матимете шанс швидко і міцно заснути.

За матеріалами www.health.com