Як підвищити фізичну витривалість?

Більшість із тих, хто відвідує спортзали, має на меті не професійну спортивну кар’єру, а щось більш приземлене та практичне – схуднення, підтримка фізичного здоров’я тощо. Функціональні фітнес-програми можуть дати вам дещо більше: вони підготують ваші м’язи до виконання повсякденних життєвих завдань.

Скажімо, сьогодні ви відпрацювали комплекс вправ на силовому тренажері, а завтра надірвали спину, поспішаючи на вокзал із важкою сумкою. Чому? Тому що ви працювали з окремими м’язами (рук чи ніг, наприклад) і зовсім забули про м’язи спини, або не натренували їх достатньо для того, щоб зробити носіння сумок легшим заняттям. Головний принцип функціонального тренінгу, на відміну від багатьох інших програм, у тому, щоб змусити м’язи працювати разом. Такий підхід є набагато результативнішим, оскільки одна вправа з такого комплексу розвиває кілька груп м’язів. І найголовніше – усі ці рухи вам добре знайомі, адже ви робите їх щодня, пораючись по господарству чи переносячи щось важке з місця на місце. Регулярно тренуючись, ви розвиватимете не тільки силу та витривалість, а й гнучкість та швидкість реакції, а також навчитеся координувати свої рухи та утримувати баланс маси тіла, правильно розподіляючи навантаження.

Взагалі, вправи на баланс є основними у функціональному фітнесі. До них додаються присідання, нахили, випади, тяги, віджимання та жими, а також ходьба. Комбінації  та варіації рухів обираються залежно від рівня розвитку людини та поставленої задачі. У деяких тренувальних комплексах використовуються допоміжні елементи. Це знайомі постійним відвідувачам фітнес-клубів медболи та фітболи, гантелі, гирі та петлі TRX. Для вправ на утримання балансу тренери використовують нестійку поверхню – спеціальні дошки, вищезгадані медболи та фітболи, пропонують своїм підопічним послабити свою опору і, наприклад, поприсідати на одній нозі з гантелями. Плюс таких тренувань у тому, що ними можна займатися не тільки в спортклубі, а й вдома, на свіжому повітрі чи навіть в офісі під час обідньої перерви. Вони не потребують супердорогих та громіздких тренажерів. Ті ж гирі та гантелі можна замінити пляшками з водою і, знову ж таки, ще більше наблизити заняття фітнесом до реального життя.

Результат функціональних тренувань – не лише легкість у повсякденних рухах. Вправи, схожі на те, що ми робимо щодня, вчать людину володіти своїм тілом, впевненіше рухатися, швидше реагувати на будь-яку ситуацію. Покращується робота серцево-судинної системи, вирівнюється постава, зникає сколіоз та остеохондроз. Такий фітнес-комплекс дозволяє легше худнути та підтримувати тіло у гарній формі. Але треба пам’ятати, що гарна форма у цьому випадку виражатиметься не у рельєфних «кубиках» на пресі, а у покращенні рівня фізичного розвитку та витривалості людини.

Функціональні фітнес-тренування підходять для людей з малорухливим способом життя, а також для тих, хто хоче відновитися після травм або пологів. Втім, не слід одразу давати собі великі навантаження після місяців сидіння на дивані, навіть якщо вправи, запропоновані тренером, здаються вам простими. Поступовість у цьому випадку – запорука успіху.

Дар’я Трапезнікова


Євгенія Щігрова, сертифікований фахівець із функціонального тренінгу, TRX, power stretching, фітнес-менеджер групових програм клубу «Фітнес-клас»,.

Функціональні тренування – це спеціальні тренування, спрямовані на розвиток усіх основних рухових якостей людини: сила, спритність, швидкість, гнучкість і витривалість. Саме цей тип тренувань дозволить вам завжди залишатися у відмінній фізичній формі. За одну годину тренування ви виконаєте вправи, які зроблять вас сильнішими, додадуть гнучкості, та допоможуть витратити вдвічі більше кілокалорій, ніж під час звичайного аеробного тренування. Якщо ви хочете схуднути або пробігти марафон швидше за сусіда, то функціональний тренінг точно для вас.

Також читайте:

 20 причин почати бігати вже сьогодні

Витрачати не можна накопичити: відмінності жировідкладення

Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?