Особливості фітнесу для різних типів жіночих фігур

У бесіді з фітнес-тренером Михайлом ВАСИЛЬЄВИМ ми дізнавалися, від чого залежить ефективність тренувань для жінок, чому так важливо знати свій тип фігури і які основні правила тренувань для кожного типу жіночої тілобудови.

 

– У чоловіків виділяють 3 основних морфотипи – ектоморф, мезоморф і ендоморф. Що ж до жіночої тілобудови, її класифікують по-різному: за зовнішньою подібністю до латинських літер (A, V, H, O, X), до фруктів-овочів (груша, яблуко…) чи геометричних фігур (трикутник, прямокутник…). Яка ж класифікація найбільш правильна?

– Три основних морфотипи актуальні і для жінок. Але в залежності від фізичного розвитку та місць жирових відкладень використовують і інші класифікації. Всі вони умовні і відрізняються лише назвами

– Давайте зупинимось на кожному типі фігури детальніше та зазначимо їхні головні особливості, слабкі та сильні сторони.

 

– Звернімося до найбільш популярної класифікації – за подібністю до латинських літер.

Тип А: характеризується накопиченням жирових відкладень в області стегон і сідниць. При цьому об’єми плечей та грудей досить малі.

Тип V: атлетичний склад тіла, широкі плечі, великий бюст, вузькі стегна, слабко виражена талія. Жирові відкладення у таких жінок накопичуються у верхній частині тіла та області живота, при цьому у них вузькі стегна і пласкі сідниці.

Тип Н: пропорції грудей, талії і стегон відносно однакові. Цей тип важко набирає вагу.

Тип Х: у даного типу фігури виділяються бюст та стегна на фоні вузької талії.

Тип О: при великому бюсті у представниць цього типу вузькі стегна і пласкі сідниці. Вони зазвичай набирають вагу в області талії та живота.

– Чи є якийсь простий тест, щоб зрозуміти свій тип? Адже не завжди він є яскраво виражений.

– Одним із розповсюджених методів є індекс Соловйова (вимірювання зап’ястя): 15-17 см у ендоморфів, менше 15 см у ектоморфів і більше 17 см у мезоморфів. Цей метод є приблизним і працює лише для тонкокістних і ширококістних жінок.

Для більш конкретного визначення свого типу потрібно врахувати параметри, що є основою пропорційності фігури:

  • співвідношення між плечима і стегнами (а не грудьми і стегнами);
  • наявність або відсутність чітко вираженої талії;
  • наявність або відсутність чітко вираженої лінії стегон;
  • розподіл жирових відкладень.

У різних типів різний відсоток жиру. Вирахувати його допоможе каліпер – простий пристрій, що дозволяє вимірювати товщину жирової складки в багатьох точках. Відштовхуючись від цих даних, можна вирахувати % жиру. Так, подіумна модель має 13% жирових відкладень. Певний тип жінок може мати таку ж кількість м’язів як і модель, але 30% жиру, що збільшує її загальну вагу. Жінка, що займається спортом, може важити на 15 кг більше, ніж модель, але завдяки її м’язовій масі, у неї низький % жиру.

– Останнім часом виникли нові типи фігур, такі як «броколі» (великі груди при загальній худорлявості), «стручок» (фігура підлітка), «скінні-фет» (мінімум м’язових тканин із надлишком жирової тканини). З чим пов’язане їхнє поширення?

«Броколі» та «стручок» – це ті ж самі типи V та Н. А от «скінні-фет» – відносно нове поняття, – це худі люди із жировими відкладеннями. Вони мають невеликий відсоток м’язової тканини і більш високий відсоток жиру. Худі руки з обвислою шкірою, ноги у формі морквин (тонкі ноги з відкладеннями жиру в області стегон), випуклий живіт, яскраво виражений целюліт. Такий тип тілобудови загрожує в подальшому ще більшим набором ваги та різноманітними захворюваннями: діабет, високий артеріальний тиск, атеросклероз і навіть рак.

Поширення даного типу фігури відбувається у зв’язку з тим, що жінки приділяють більше уваги роботі і менше своєму фізичному розвитку і здоров’ю, харчуються не збалансовано, більшою мірою фаст-фудом, ведуть сидячий спосіб життя

– Чи можна змінити власний морфотип? Чи з генетикою не посперечаєшся?

– Кардинально змінити свій морфотип не можна. Однак хоча генетичний фактор завжди залишається, при правильно побудованому процесі тренувань і правильному харчуванні (ці дві речі мають бути невід’ємними одна від одної) у наших силах скоригувати фігуру у потрібний бік.

 

Бесіду вела Галина Теличук,

спеціально для «Живи Активно!»