Зумба – танцювальний фітнес

На зміну виснажливим тренуванням у спортзалі прийшла феєрична Zumba! Більше не модно змушувати себе робити вправи задля того, щоб залишатися у формі. Нова філософія, нове покоління у світі фітнесу – пілатес, флай-йога, а тепер і Zumba – полягає в отриманні задоволення від самого процесу. У чому ж родзинка цього новомодного напрямку?

Zumba для всіх груп м’язів

Феномен шаленої популярності зумби в тому, що ця новомодна форма фізичних навантажень підходить абсолютно всім, незалежно від статі, віку і ваги. Не потрібно запам’ятовувати важкі комбінації кроків, весела музика заряджає енергією, на душі стає приємно і радісно – відчуття, ніби ви на запальній вечірці в Ріо. При цьому вас приємно здивують результати таких тренувань, адже фізичне навантаження разом із піднесеним настроєм роблять свою справу: за 1 годину заняття ви втратите до 600 ккал.

Zumba передбачає велику кількість спеціальних вправ на всі групи м’язів. Це чудове кардіо-тренування, яке можна порівняти із інтервальним, адже темп музики постійно змінюється, і ви спітнієте набагато більше, ніж на будь-якому іншому занятті. В цю секунду ви танцюєте запальну самбу, через пару хвилин повільну бачату, а потім енергійний реггетон – і так все заняття. Організм отримує навантаження різного ступеню інтенсивності, не виснажуючи центральну нервову систему.

Не дивлячись на те, що Zumba є відносно новим напрямком фітнесу, вже виникло декілька різновидів цього стилю:

  • Zumba-toning орієнтований на максимальне спалення калорій і моделювання тіла. Це повноцінне силове тренування, направлене на корекцію фігури і швидке схуднення. Танцювальні рухи підібрані для активної роботи м’язів пресу, грудей і спини, а для максимального ефекту можуть використовуватися гантелі, боді-бари та еспандери. 
  • Аква-Zumba проходить у басейні. Це чудовий варіант для вагітних та людей, яким протипоказані навантаження на суглоби.
  • Zumba Kids розроблена спеціально для дітей. На таких заняттях є ігрові елементи і спеціальна музика, завдяки яким дітям завжди цікаво і весело.
  • Zumbini – це клас для найменших малюків, у якому поєднується основи зумби та систем раннього розвитку. Дітки можуть займатися разом із батьками.
  • Zumba Step проводиться із використанням степ-платформи.
  • Zumba Gold і Zumba Goldtoning – це програма, адаптована для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями або у відновлювальний період після травм.
  • Zumba Sentao проводиться з використанням стільця: ви навчитесь використовувати вагу власного тіла для зміцнення м’язів, покращення координації рухів і витривалості.  

Серед зірок є також палкі шанувальники зумби. Наприклад, Шакіра займалася зумбою по три рази на день, коли була вагітною і навіть запросила Бето стати хореографом для свого альбому «Pies Dezcalsos». Королева поп-сцени Мадонна зробила зумбу основною пропозицією лінії своїх спортзалів Hard Candy. І навіть мужній Х’ю Джекман якось зізнався, що був у захваті від заняття – він просто не міг всидіти на тренажері і спокійно спостерігати за дружиною, яка займалася зумбою.

За словами самого Бето, секрет популярності зумби в тому, що такі заняття цікаві абсолютно всім, а не лише тим, хто і так регулярно займаються спортом. У зумбі є те, чого не вистачало звичайній аеробіці – піднесеного настрою та рухів, над якими не потрібно думати. Zumba – це свято, яка можна влаштовувати хоч кожного дня.

Що означає Зумба?

Слово «Zumba» – колумбійське. Воно перекладається як «дзинчати, веселитися, швидко рухатися». Сьогодні це найпопулярніший напрямок фітнесу у світі. По суті це поєднання аеробіки і латиноамериканських танців. Але на відміну від танцювальної аеробіки, рухи не потрібно повторювати з особливою точністю, а спеціальна енергійна музика сама підказує нам кроки. Zumba поєднує у собі спрощені елементи таких танців, як сальса, румба, бачата, ча-ча-ча, самба, фламенко, реггетон, твіст, беліденс, кумбія, меренга, мамбо, хіп-хоп, каліпсо і бхангра – і це не межа. Зокрема Континентальна Zumba включає також безліч інших національних танців.

Історія створення Зумби

Батьківщина зумби – спекотна Колумбія. Виникла ця фітнес-програма зовсім випадково: Альберто «Бето» Перес – хореограф та інструктор з аеробіки – одного разу забув взяти музику для свого заняття. Натомість гарячий колумбієць використав музику, яка була у нього під рукою – близькі його серцю латинські ритми. Звісно, вправи довелося дещо модернізувати, але така імпровізація настільки всім сподобалась, що Альберто вирішив розвивати цей напрямок. Коли у 2001 році Альберто переїхав до США, його особливим стилем зацікавились бізнесмени Альберто Перлман і Альберто Агіон, які і допомогли перетворити його філософію фітнесу на глобальний рух.


ШИКІНА Юлія, сертифікований інструктор групових програм (Zumba, Zumba Step, Pilates, Belly Dance, Step, Press Action & Stretching, програми для вагітних), персональний тренер, майстер спорту з художньої гімнастики.

Насправді моя любов до Зумби виникла не з першого погляду. Пропрацювавши у фітнесі більше 20 років, я скептично віднеслась до інноваційного формату тренувань. Але мою любов і прихильність ця танцювальна фітнес-програма завоювала після того, як я пройшла ліцензоване навчання. Тепер я з упевненістю можу сказати, що все геніальне – просто!

Різноманітність напрямків дозволяє кожному обрати те, що йому ближче. В Україні Zumba є відносно молодим видом фітнесу, але дякуючи команді ліцензованих інструкторів, збільшується кількість її прихильників. На жаль, у нас ще не розвинуто напрямок Zumba Gold, який дозволяє людям з обмеженими можливостями змінювати своє життя на краще.

Важливим фактором є благодійність. Компанія Zumba Fitness проводить велику кількість заходів, після яких зібрані кошти перераховуються у різноманітні фонди. Зокрема, так звані «Pink Party» перераховують кошти у фонд боротьби з раком молочної залози.

Запальна Zumba – це більше ніж просто тренування, вона поєднує у собі фітнес, розваги і культуру. Це всесвітній бренд, який пропагує особливий енергійний стиль життя.

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Акро-йога: йога для закоханих і не тільки”

“Чи віддавати дитину на бальні танці: поради тренера”

“Модний фітнес – функціонально, інтенсивно і циклічно”