Чи віддавати дитину на бальні танці: поради тренера

Ваша дитина вже підросла, і прийшов час обрати для неї якесь цікаве заняття, щоб і таланти розкрити, і енергію було куди дівати. Як щодо студії танців?

Про плюси, мінуси та особливості занять маленьких бальних танцівників ми говорили з тренером студії танців «Ольтима», призеркою Чемпіонату України Діаною НОНІК.


– Діано, як сталося, що ви пов’язали своє життя з бальними танцями?

– Син маминої подруги займався танцями, але в нього не було партнерки, і він запропонував мені танцювати разом з ним – так танці з’явилися в моєму житті.

– Розкажіть про свої досягнення.

– Я займаюся танцями 13 років та неодноразово брала участь у Чемпіонатах світу, Європи та України, маю велику кількість дипломів та нагород. Зокрема, у 2014 році їздила на змагання до Франції та Англії, посіла друге місце на Чемпіонаті України а також потрапила до десятки кращих пар світу у своїй категорії.

– Як давно ви стали в пару з вашим партнером?

– Мого партнера звати Денис Бойко, він танцює з 8 років.
Ми разом на паркеті вже два з половиною роки.

– Зізнавайтеся, хто у парі відіграє важливішу роль – партнер чи партнерка?

– Танець – це історія, яку партнер та партнерка разом мають донести до глядачів та суддів. Кожен у ній виконує свою роль, і від цього залежить загальний результат пари.

– Ви також тренуєте маленьких бальників. Скажіть, з якого віку можна віддавати дитину на бальні танці?

– Бажано віддавати дитину на танці у віці 5-6 років.

– Чи всім дітям підходять бальні танці? Як дізнатися, чи є у дитини схильності?

– Схильності – це насамперед бажання людини, прагнення не лише до результату, а і до самого процесу. Танцювати може кожен, головне – мати бажання і отримувати від танців задоволення і радість.

– Чи були у вас випадки, коли батьки більше хотіли, щоб дитина займалася танцями, ніж сама дитина?

– Звісно такі випадки бувають. Але батьки мають розуміти, що мало просто привести дитину на танці – дитина має сама захотіти продовжувати заняття. Якщо у неї такого бажання немає, ніякої користі та задоволення від танців не буде.

– Яку користь для здоров’я приносять регулярні заняття бальними танцями?

– Бальні танці – це не тільки красиво: рівна постава, стрункість, грація, відчуття ритму, координація рухів, пластичність, витривалість… –  все це безцінні дари нашому здоров’ю.

–  Як часто потрібно відвідувати заняття, щоб отримати гарний результат?

– Професійно пари займаються 6-7 разів на тиждень, для дітей достатньо 3-х разів на тиждень.

– Чи є якісь підводні камені? Про що слід серйозно подумати батькам перед тим, як віддавати дитину на бальні танці?

– Якщо займатися цим серйозно, в майбутньому – на професійному рівні, потрібно розуміти, що цей вид спорту потребує багато коштів (тренування, індивідуальні уроки, змагання, костюми, подорожі, танцювальні збори, тощо) і забирає багато часу.

– Під бальними танцями зазвичай розуміють спортивні бальні танці, які включають в себе Європейську і Латиноамериканську програми. Розкажіть, які танці входять до цих програм і як швидко дітей починають їм навчати? Чи відводиться спочатку час на вивчення базових рухів?

– Так, спортивно-бальні танці складаються з двох програм: Європейська програма (повільний вальс, танго, Віденський вальс, повільний фокстрот та квікстеп) та Латиноамериканська (ча-ча-ча, самба, румба, пасодобль, джайв). Початківці спочатку вивчають базові рухи двох танців – повільний вальс і ча-ча-ча. Згодом вони вивчають інші танці та ускладнюють рухи.

– Часто можна почути, що у спортивних бальних танцях партнери – на вагу золота. Серед маленьких танцівників така ж тенденція?

– Зараз танці – достатньо популярний вид спорту, тому знайти партнера не складає великих труднощів. Хоча на початковому рівні все ж таки займаються більше дівчата, ніж хлопці. Однак поділ на пари відбувається не одразу, а коли діти вивчають базові рухи.

–  З якого віку маленькі танцівники починають брати участь у турнірах?

– Через рік навчання діти можуть брати учать у змаганнях. Для цього потрібно знати базові рухи двох танців (повільний вальс та ча-ча-ча).

– Розкажіть, які проводяться змагання в Україні для дітей?

– Кожні вихідні в різних містах України проводяться змагання – як міжнародні, так і місцеві, районні чи обласні. Це можуть бути класифікаційні змагання, Чемпіонати Києва, області а також України та світу.

– Тренер самостійно обирає пари, які на його думку готові спробувати себе у змаганнях, чи це залежить від бажання і фінансових можливостей батьків?

– Спочатку тренер обирає пари, які готові вийти на змагання, повідомляє їхніх батьків, а далі вони оцінюють свої можливості та вирішують, брати участь у змаганнях чи ні.

– Яку пораду ви б дали батькам, які вагаються, чи віддавати свою дитину на спортивні бальні танці?

– Порада тут одна: приводьте своїх дітей на танці за чудовим настроєм, за новими враженнями, знайомствами, емоціями та позитивом! Адже танці – це особливий чарівний світ, у який ваші діти обов’язково захочуть зануритися.

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Cхідні танці допомагають жінці бути жінкою…”

“Регламент, який приносить користь”

“Спорт і вік дитини”