Здоровий спосіб життя – це перш за все помірність

Саме так пояснює Ірина Коновка – молода людина з покоління тих, про кого старші люди іноді кажуть: «Їм би тільки пити та курити…» Ірина не курить, не вживає алкоголю, танцює і навчає етно-танцю інших, відвідує басейн, вчиться малювати… Часу вистачає на все, і не лише тому, що Ірина систематизовано та дисципліновано підходить до всіх справ (для системного аналітика за фахом це й не дивно), а ще й тому, що вона не марнує життя на шкідливі звички.

– Ірино, наскільки серйозним і давнім вашим захопленням є танці?

– Я танцюю з шести-семирічного віку, танець захоплював мене змалку – власне, танцювати я почала тому, що просто люблю це робити. Вже кілька років я також навчаю танцю, і роблю це системно – я ж системний аналітик!

– А що це означає: системно навчати танцю?

– Я викладаю все дуже структуровано. Ученицям це подобається, і мені також. Але найбільше я люблю те, що через певний час занять люди, які взагалі не танцювали, навіть не знали, як це, навчаються рухатися під музику, у них щось виходить. Тож мене більше захоплює не процес викладання, а результат.

– Коли ви зрозуміли, що здоровий спосіб життя – це така ж частина вашої особистості, як і, наприклад, танці?

– Я ніколи не мала шкідливих звичок. Здоровий спосіб життя для мене – це просто норма. Я цього не пропагую, але коли є можливість розповісти, наскільки це чудово, користуюся такою нагодою. Хочеться вірити, що хтось, почувши або прочитавши, як я живу, як я почуваюся, теж змінить своє ставлення до шкідливих звичок.

– А що у вашому розумінні «здоровий спосіб життя»?

– Для мене здоровий спосіб життя – це помірність. Одразу скажу: я не впадаю у крайнощі. Я не вегетаріанка, харчуюся звичайно, як більшість навколо. Але для мене принципово важлива відмова від алкоголю та тютюну. Крім того, я намагаюся частіше знаходитися у сприятливому екологічному оточенні, хоча, зважаючи на те, що мешкаю в Києві, це реалізувати не так вже й легко. Розумієте, я ні в чому себе не обмежую навмисне. Для мене здоровий спосіб життя – це здоровий спосіб ставлення до себе, це розуміння того, що впливає на мій організм добре, а що – шкодить. Те, що є шкідливим, мені не потрібно. 

Здоровий спосіб життя – це здоровий спосіб ставлення до себе, це розуміння того, що впливає на організм добре, а що – шкодить.

Алкоголь ви вважаєте шкідливим. Невже не робите винятків на свята?

– Ні, не роблю. Але, наприклад, готую винний маринад для м’яса. Втім, навряд чи у цій страві є алкоголь. Насправді я не розумію, навіщо мені пити спиртні напої. Особисто для мене немає жодної користі, жодних додаткових відчуттів, які я не можу отримати без вживання алкоголю. Навіщо він мені тоді потрібен?

– Але з якоїсь же причини інші люди п’ють…

– Напевне, я нікого не здивую, коли скажу, що мені часто доводиться відповідати на запитання «Чому ти не п’єш?» Особливо часто це стається в нових компаніях, у новому колективі. Я багато розмірковувала, що відповідати в таких випадках. Тому, власне, можу сказати, чому інші вживають алкоголь. Людина влаштована так, що прагне отримувати задоволення. Процес такий: ми щось робимо (іноді це легко вдається, іноді – важко), наближаємося до мети, досягаємо її і відчуваємо задоволення. У цей момент організм виробляє ендорфіни – гормони, які допомагають нам почуватися щасливими, задоволеними. Лише пройшовши весь шлях від початку і до кінця, ми отримуємо ейфорію, відчуття «я – молодець! Я зробив! Я класний!». Тепер поглянемо, чому людина починає вживати алкоголь. Вона починає щось робити – якусь більш чи менш важливу справу. Це пов’язано зі стресом. Енергії та витримки дійти до кінця і отримати реальний результат не вистачає. Тоді на допомогу приходить алкоголь. Пиво, вино чи горілку можна випити й посеред процесу, і теж відчути оте «я – молодець! Я класний!». Але це омана, бо відчуття є, а результату немає. Людина швидко розуміє, що для того, щоб почуватися класним, зовсім не обов’язково досягати реальних результатів і робити реальні справи. Можна випити і отримати свою «дозу щастя». Люди, залежні від алкоголю, рідко досягають справжнього успіху, бо алкоголь заважає отримувати реальні результати. Людина просто втрачає навичку доводити справу до кінця.

– Щодо куріння ви теж маєте схожу теорію?

– Якщо чесно, я ніколи не курила. Взагалі офісні працівники часто кажуть, що куріння допомагає розслабитися. Думаю, в цьому плані дихальні вправи з легкістю можуть замінити цигарки. Рівномірні вдихи й видихи справді допомагають розслабитися. Вдихати при цьому нікотин зовсім не обов’язково.

– Переважно люди починають курити в підлітковому віці. Як вам вдалося встояти перед спокусою?

– Друзі в мене різні були, багато хто, звичайно ж, курив. Але я не стала курити, мабуть, через свій впертий характер. Мама каже, що я ніколи не йшла за натовпом. Тоді я вважала, що почати курити з усіма – це найпростіше, у цьому немає нічого значного. Натомість не курити – так, це вже ціла справа!

– Здоровий спосіб життя – це для вас норма. Чи можете ви оцінити, що вам дають ваші здорові звички?

– Загалом я не маю з чим порівнювати, бо завжди жила так. Я завжди багато рухалася, завжди танцювала, намагалася розвиватися творчо – і це теж, на мою думку, частина загального розуміння здорового способу життя і здорового мислення. Але деякі неоціненні переваги, без сумніву, є. Важливо те, що мій мозок постійно є активним, весь час працює. У мене в житті нема періодів, коли я не можу аналізувати ситуацію, усвідомлювати, що відбувається. Вживаючи алкоголь, людина таку можливість втрачає. Я собі такого дозволити не те що не можу – я просто не хочу, це для мене неприродньо. Я люблю знати, розуміти, відчувати, що відбувається зі мною і навколо мене. Я усвідомлено поводжуся з оточуючими. Я контролюю себе, коли спілкуюся, я розумію, яких результатів хочу досягти в тій чи іншій ситуації, і досягаю їх. Я керую своїм життям. Здоровий спосіб життя для мене означає, що я можу щось запланувати і отримати конкретний результат через певний проміжок часу. Мабуть, це для мене найважливіше. А здорові звички – це просто регламент, який приносить користь.

Читайте також:

Голівудські секрети краси