Вірус папіломи може провокуати рак

Вірус папіломи людини (ВПЛ) – збудник інфекційного гінекологічного захворювання, що може перебігати цілком непомітно, але часто має сумні наслідки. Рак шийки матки, дисплазія епітелію шийки матки та інші захворювання репродуктивних органів – ось результати дії деяких типів вірусу папіломи людини на організм зі слабким імунітетом.

Найбільше шкоди ВПЛ спричиняє саме жінкам, адже деякі його типи не уражають чоловіків, зате викликають масу проблем у їх прекрасних половинок. Саме тому слід розібратися, що ж таке вірус папіломи людини, які його види особливо небезпечні, та як вберегтися від його згубного впливу.

Вірус папіломи людини і рак: у чому зв’язок

За останнє десятиліття кількість випадків захворювання на рак серед жінок і чоловіків в Україні зросла на 25%. Всесвітня Організація Охорони здоров’я подає таку статистику:

  • Україна займає друге місце в Європі за кількістю онкологічних патологій;
  • щорічно рак діагностується у 150 тисяч людей;
  • 90 тисяч осіб помирають від раку щороку;
  • щодня 460 пацієнтів дізнаються, що у них рак;
  • за добу 260 хворих помирають від онкозахворювань ;
  • близько 90% вмираючих – люди працездатного віку.

Близько половини цих захворювань можна було б уникнути, якби люди уважніше ставилися до свого способу життя і уникали впливу канцерогенів. Також кількість летальних випадків від раку могла б значно зменшитися, якби захворювання діагностувалися на початкових стадіях.

Лідером ракової статистики в Україні вважається рак шийки матки, що все частіше трапляється у молодих жінок. У більшості випадків це захворювання спровоковане саме ВПЛ. Вилікувати рак шийки матки досі можливо тільки на ранніх стадіях. Найкращий спосіб уникнути цього типу раку – зменшити ризик інфікування ВПЛ.

Що таке Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ, або HPV – human papilloma virus) – це вірус, з яким протягом життя стикається 90% людей. Захворювання, яке викликає ВПЛ, а також його важкість, залежать від типу вірусу й імунних можливостей організму пацієнта.

У цілому, існує більше 100 типів ВПЛ, кожен з яких викликає специфічне захворювання. Якщо говорити про жіноче здоров’я, найбільш небезпечними є 16 і 18 типи папіломавірусної інфекції, які викликають рак шийки матки.

Як Вірус папіломи спричиняє рак шийки матки

Вірус папіломи людини не може розмножуватися без клітини господаря (клітини людського організму). За своєю будовою 16 та 18 типи дуже схожі на ту частину клітини, яка відповідає за контроль поділу клітин епітелію шийки матки. Потрапивши в генний набір клітини, вірус змінює його так,  що клітина починає безконтрольно ділитися. Саме такий процес призводить до заміщення здорових клітин хворими, і поступово кількість останніх починає переважати. Так виникає рак.

Поширеність вірусів досить висока, але ВПЛ не завжди викликає захворювання. Однак при сукупності факторів: куріння, інфікування іншими вірусами і бактеріями, зниження імунітету та ін., віруси папіломи людини 16 і 18 типів можуть викликати спочатку епітеліальну дисплазію – «передраковий стан», а потім і рак шийки матки.

Чому Вірус папіломи більш небезпечний для молодих

У групі ризику раку шийки матки, у першу чергу, перебувають молоді жінки – 25-29 років. Вони частіше за інших піддаються згубному впливу вірусу папіломи людини. Це пов’язано з тим, що на шийці матки у жінки знаходиться два види епітелію: багатошаровий плоский і одношаровий циліндричний.

Багатошаровий плоский епітелій у верхніх шарах – це «пустушки», у яких віруси не затримуються. Такий механізм захисту жінки від агресивних факторів зовнішнього середовища. А ось другий тип епітелію, навпаки, дуже чутливий і сприятливий для бактерій і вірусів, які в ньому і паразитують. Оскільки у молодих жінок зона переходу від верхнього  шару до нижнього ще не так чітко визначена (чутливий шар підступає до поверхні шийки матки), то вірусу легше «зачепитися» і почати розмножуватися, змінюючи здорові клітини.

Тому молода жінка при будь-якому незахищеному сексуальному контакті може інфікуватися, що призводить до серйозних наслідків.

На жаль, чоловіки, які є переносниками ВПЛ 16 і 18 типів, не мають жодних хворобливих проявів і неприємних відчуттів і не ризикують захворіти. Тобто вони скоріш за все не знають, що поширюють вірус, а це тільки посилює проблему.

У яких випадках потрібно робити аналіз на ВПЛ

У містах України, а особливо в столиці, вистачає лабораторій, де можна зробити аналіз на ВПЛ: і державних, і приватних. Але аналіз на ВПЛ сам по собі не має принципового значення: важливо не те, є вірус чи ні, важливо, чи викликав він захворювання. А перевірити це можна виключно за допомогою регулярних аналізів – кольпоскопії і мазка на визначення вірусу. Якщо ці методи діагностики доведуть, що вірус почав змінювати клітини, тоді можна оцінювати ймовірні ризики переходу цього захворювання в більш агресивну форму. Ось тоді проводиться аналіз на ВПЛ.

Інший привід зробити аналіз на ВПЛ – вакцинація проти вірусу папіломи людини. Але на сьогоднішній день ситуація така, що вакцинацію проводять тільки дівчатам, які ще не почали жити статевим життям. Загалом, необхідність проведення противірусної терапії – питання неоднозначне. Але знову-таки, страшний не сам вірус, а захворювання, яке він викликав.

Якщо у жінки сильний імунітет, за півроку ВПЛ зникає сам по собі без усякого лікування. Але якщо цього не відбулося і вірус вже запустив процес неконтрольованого поділу клітин, позбуватися від ВПЛ немає сенсу, важливо лікувати саме клітинні зміни. А сподіватися, що вакцинація проти ВПЛ вилікує дисплазію шийки матки – наївно з боку пацієнта і безвідповідально з боку лікаря.

Видалення папілом не провокує рак

Гострі кондиломи на статевих органах, що їх називають папіломами, є виключно естетичною проблемою. Вони створюють дискомфорт для статевих партнерів, але не переходять у злоякісну форму. Принаймні, таких випадків медицина не знає.

Але найнебезпечніші ВПЛ – 16 і 18 типу – не викликають папілом. Як говорилося, перебування в організмі цих вірусів взагалі не супроводжується жодними неприємними відчуттями, але при цьому може призвести до дисплазії і раку шийки матки. Тому потрібно чітко розділяти, що папіломи – це естетична проблема, яка добре піддається лікуванню: інтерферонотерапії і механічному видаленню. А якщо мова йде про ВПЛ-дисплазію, то потрібно лікувати не вірусну інфекцію, а диспластичні зміни епітелію шийки матки.