Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?

Мабуть, розпочну з того, що обрала для себе активний спосіб життя близько двох років тому, коли вперше з друзями поїхали кататися на лижах. Тоді це для мене здавалось непосильним видом спорту, навчитися якому можна лише маючи ідеальну фізичну форму і присвятивши цьому заняттю не один місяць. І того, навчилася їздити за два дні. З того часу почала цікавитись активним відпочинком.

Цієї зими вдосконалювала своє катання протягом тижня по 5–6 годин на день, і робила це з задоволенням. Після відпочинку поставила собі за мету записатися до спортзалу, щоб підкачати ноги та руки. Справа в тому, щоб швидко і безболісно робити повороти при спуску з гори, слід мати міцні підкачані м’язи над колінами. В іншому разі змушений зупинятися через кожні 5 метрів для відпочинку – ноги настільки втомлюються, складається враження, що ось-ось задимляться.

Тож, повернусь до теми спортзалу. Повірте, що, обравши для себе тренування у спортзалі, ви зміцните не лише здоров’я і м’язи, а позбавитесь депресії, відчуєте себе по-новому, позбудетесь головного болю і просто випромінюватимете позитив, який, точно знаю, помітять оточуючі.

Можливо, мій приклад тренування комусь прийдеться до душі. Ось мої 14 «залізних» правил:

  1. Придбайте гарний спортивний одяг: спортивний ліф, штани (бажано, щоб були впритул до тіла, адже спортивний одяг пошито з тканини, яка підкреслює усі переваги і прикриває недоліки тіла, тож, займаючись перед дзеркалом, можна спостерігати, як працюють м’язи), топ (футболка, майка, будь-що, у чому зручно; я, зазвичай, обираю майку на брителях), кросівки (мабуть, найважливіший елемент у спортивному комплекті одягу; вони повинні бути класичної форми, нешкіряні і мати плоску тверду підошву, щоб при виконанні вправ на координацію, не втратити рівновагу), фітнес-рукавички (щоб під час силових вправ, не натерти мозолі). Приберіть волосся (але не забувайте, що навіть у спортзалі приємно виглядати привабливо, тож можна лишити пасмо волосся для «родзинки»)).
  2. Відвідуйте спортзал 4–5 разів на тиждень (така регулярність, на мою думку, виховає у вас хорошу звичку займатись фізкультурою щодня).
  3. Оберіть для себе годину на тренування в оптимальний для вас час. Із власного досвіду скажу, що для жайворонків краще займатись зранку (можна за годину до роботи).
  4. На тренування беріть із собою mp3-плеєр, закачавши туди попередньо улюбленої інтенсивної музики. Вона не повинна бути повільною, а ритмічною. Це дозволить не помітити часу, збадьорить, і ви почуватимете себе дуже спортивно! Обов’язково пам’ятайте про зручні навушники, щоб «мертво» трималися (наприклад, які чіпляються за вуха).
  5. Починайте і закінчуйте тренування кардіонавантаженням (бігова доріжка, орбітрек, велосипед, завершити можна скакалкою).
  6. Силові вправи робіть повільно, починаючи з найслабших частин тіла, закінчуючи найсильнішими (наприклад, спочатку вправи на ноги і сідницю, потім – прес, потім – руки).
  7. Між вправами не робіть великих перерв і обов’язково після кожної розтягніть м’язи, а потім розслабте (це закріпить ефект).
  8. Всі вправи, за можливості, робіть перед дзеркалом. Спостерігаючи за собою у дзеркалі, побачите як вирівнюється постава, втягується живіт, напружуються м’язи. Така картина дуже мотивує для продовження тренувань.
  9. Розподіліть різні вправи на всі дні і не забувайте їх чергувати (адже м’язи досить швидко звикають до одних і тих самих вправ і ваги, яку підіймаєте), коли відчуватимете, що вправи робити легше, додайте «робочої ваги» і продовжуйте. І не бійтесь пробувати нові вправи. Заняття у спортзалі можна чергувати з груповими заняттями у тому ж спорткомплексі (йога, стрейчінг, степ тощо; такі тренування дуже урізноманітнять ваші заняття).
  10. Обов’язково робіть вправи комплексно, навантажуючи усі частини тіла і групи м’язів, щоб результат ваших старань був якнайкращим.
  11. Вправи для початку в середньому слід виконувати 15-20 разів три підходи, але, як і з «робочою вагою», з часом збільшуйте кількість разів за підхід.
  12. Також візьміть із собою невелику пляшку негазованої мінеральної води, адже під час заняття наш організм втрачає багато води, яку обов’язково слід поповнювати. Пийте не більше двох маленьких ковтків за раз.
  13. Після тренування прийміть контрастний душ (спочатку тепла вода, потім – прохолодна). Ця процедура добре розганяє кров, чим зміцнює серцево-судинну систему, і корисна для шкіри.
  14. Важливо пам’ятати про раціон. Не треба відмовлятись від усього, достатньо зменшити порції і обмежити солодке та випічку. Обов’язково слід їсти три рази на день (наприклад, зранку вівсянку з сухофруктами, або сирну запіканку, або йогурт з горіхами; в обід сміливо можна з’їсти шматок яловичини або риби з рисом або гречаною кашею, якщо дуже любите, можна і картоплі з’їсти невелику порцію замість рису, але відвареної; на вечерю ваша порція їжі має бути найменшою, наприклад, кефір і банан).

Звичайно, можна займатись і вдома, і на стадіоні біля будинку, де мешкаєте, але, якщо у вас достатньо для цього мотивації. Я пробувала виконувати вправи і вдома, і робити пробіжки на стадіоні, але вистачало мене на тижні два, не більше. Тому спортзал ідеальний варіант для тих, кому не вистачає мотивації (займатись у просторому залі з новеньким інвентарем і великим вибором усього дуже приємно, а, головне, хочеться повертатись).

Якщо хтось збирається купити абонемент у спортзал і ніяк не наважиться, зробіть це прямо зараз. Ось побачите, що змінитесь на краще!

Думаю, що наступної зими гори будуть стопроцентно моїми!))