Лікуємо кашель, не виходячи з дому

Кашель – це захисний механізм організму, спрямований на видалення харкотиння, пилу та інших сторонніх тіл з дихальних шляхів. Кашель буває вологим і сухим. Зазвичай, і той, і інший минає приблизно через два тижні і не означає серйозних проблем зі здоров’ям. Але сильний тривалий кашель повинен стати приводом візиту до лікаря. Якщо кашель з’явився через вірусну інфекцію, вилікувати його можна і самостійно. Як швидко вилікувати кашель у домашніх умовах, читайте в цій статті.

Народні засоби від кашлю

Не поспішайте в аптеку по ліки від кашлю: ефективність більшості з яких залежить від правильності призначення,  а ось список побічних ефектів немалий. До того ж, дітям їх взагалі не можна давати без рекомендації лікаря. І ось тут на допомогу приходить стара добра народна медицина.

Домашній сироп від кашлю

Основний інгредієнт домашнього сиропу від кашлю – це мед. Існує безліч наукових доказів того, що він допомагає впоратися не тільки з кашлем, а й з ангіною і ГРВІ. В основному завдяки своїм антибактеріальним властивостям.

Щоб швидко вилікувати кашель у домашніх умовах, змішайте мед з лимонним соком або додайте його в тепле молоко. Але пам’ятайте, що таким напоєм не слід лікувати дітей до трьох років, оскільки мед може викликати алергічну реакцію.

Чебрець

У Німеччині чебрець є офіційно схваленим засобом для лікування кашлю, інфекцій верхніх дихальних шляхів, бронхіту і коклюшу.

Чай на основі цієї цілющої рослини допомагає розслабити спазмовані бронхи і зменшити запалення. Для приготування ліків потрібно запарити жменю сушеного листя чебрецю в склянці окропу. Просто дайте напою настоятися 5-10 хвилин, процідіть і пийте, як звичайний чай, можна з лимоном чи тим же медом.

Гарячий душ

Якщо кашель перебігає без температури і не є астматичним, то можна прийняти гарячий душ.

Гарненько пропарившись, ви відчуєте, що дихати стане легше. Особливо добре цей метод підходить для лікування сухого кашлю в домашніх умовах.

Пара допомагає зменшити частоту нападів кашлю, очистити пазухи носа і вивести слиз з дихальних шляхів.

Чорний перець з медом

Перець стимулює кровообіг і покращує відтік слизу, тому вважається оптимальним засобом від кашлю, особливо мокрого.

Просто візьміть чайну ложку молотого перцю, дві столові ложки меду і залийте окропом. Дайте лікам настоятися 10 хвилин, процідіть і зробіть кілька ковтків перед сном.

Більше рідини!

Щоб «не зривати кашель», постарайтеся пити якомога більше рідини.

Якщо у вас немає спеціальних настоянок, трав і меду, не біда. Навіть звичайний чай допоможе підтримувати слиз розрідженим і вбереже від нападів сухого кашлю.

Настої трав

Для лікування кашлю в домашніх умовах можна використовувати аптечний грудний збір або приготувати його самостійно.

Лікарські трави від кашлю – це деревій, м’ята, мати-й-мачуха, подорожник, ромашка, липа, конюшина, мальва, насіння льону, материнка, валеріана, ромашка, медунка, шавлія, бузина, кріп та інші

Щоб приготувати настій з цих трав, досить взяти три будь-яких із запропонованих вище засушених рослини в рівних пропорціях, залити окропом і дати настоятися 15-20 хвилин.

Солодка

Солодка сприяє відходженню харкотиння і швидко зменшує дряпання в горлі.

Щоб приготувати відвар, досить подрібнити сухе коріння солодки (10 г) і залити його окропом (0,5 л). Накрити кришкою і дати настоятися близько години. Приймати по півсклянки тричі на день.

Імбир

Імбир використовують для лікування кашлю з найдавніших часів. Особливо популярним цей метод вважається у східній медицині. Імбир володіє антигістамінними і протизапальними властивостями, добре зігріває і зміцнює імунітет.

Щоб швидко вилікувати кашель в домашніх умовах, приготуйте імбирний чай. Для цього візьміть 12 шматочків свіжого імбиру і залийте трьома склянками води. Прокип’ятіть 20 хвилин і зніміть з вогню. Процідіть і додайте 1 столову ложку меду. Тільки не потрібно випивати все залпом, краще розтягнути чаювання на весь вечір.

Прополіс

Прополіс – це бджолиний «клей», що виробляється цими комахами для різних цілей – від дезінфекції до оздоблювальних робіт у вулику.

Прополіс має антибактеріальні, протимікробні, імуностимулюючі та протизапальні властивості. Усі вони чудово підходять для лікування кашлю в домашніх умовах.

Додайте кілька крапель прополісу в тепле молоко або воду і випийте перед сном. Якщо не хочете вживати прополіс внутрішньо, можна зробити парову баню і подихати його випарами, накрившись рушником.

Чорна редька

Сік чорної редьки – теж ефективний засіб від вологого і сухого кашлю.

Цей коренеплід містить ефірні олії, тому всього одна ложка соку 3-4 рази на день усуває бронхоспазм, розріджує харкотиння та в цілому цілющо впливає на дихальні шляхи.

Також можна приготувати ліки на основі соку чорної редьки і меду. Для цього потрібно вийняти з плоду частину м’якоті і налити туди рідкий мед. Через годину редька пустить сік, який перемішається з медом і утворить справжнісінький сироп від кашлю.

Гірчичники

Все ще думаєте, як швидко вилікувати кашель в домашніх умовах?  Накладіть  гірчичний компрес.

Можна використовувати аптечні гірчичники, або приготувати їх самостійно. Для цього гірчицю (1 чайна ложка) потрібно розвести в гарячій воді (180 мл) і замочити в отриманій суміші льняний рушник. Проте не варто відразу прикладати такий компрес, він може обпекти шкіру. Для початку накладіть на грудну клітку суху серветку або тканину, і тільки на неї кладіть гірчичник. Зауважте, що процедура не повинна тривати довше 2-3 хвилин.

Підготувала Ася Дан