Депресія погіршує тілесне здоров’я

Люди, що страждають на депресивні стани, частіше мають серцеву недостатність.

Відомо, що депресії пов’язані з підвищеним виробленням гормону стресу, підвищенням артеріального тиску і, відповідно, збільшенням ризику розвитку атеросклерозу судин, який є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Крім того, люди, які страждають на депресію, частіше ведуть не надто здоровий спосіб життя і схильні до куріння, вживання алкоголю та низької фізичної активності. Усі ці фактори, як наслідок депресії, спричиняють розвиток серцевої недостатності.

Це продемонструвало одне з найбільших норвезьких обсерваційних досліджень, яке включало понад 62 тисячі учасників (HUNT). За їхнім станом здоров’я та психологічними скаргами спостерігали трохи більше, ніж 11 років. За цей час до лікарень через серцеву недостатність потрапили або померли 1499 учасників дослідження. З’ясувалося, що для тих, хто мав найважчі симптоми депресії, ризик серцевої недостатності підвищувався на 40%, а для тих, хто мав слабкі прояви депресії, ризик хвороби серця наближався до 5%.

Отже, це ще раз доводить, що депресивні прояви не можна залишати без уваги. А лікують депресію, на відміну від усталеного уявлення про цілющі сили алкоголю, все ж таки медикаментами та зміною способу життя.

 

Також читайте “Ароматерапія: основні принципи лікування”

“Чoму корисно їсти апельсини? Або 15 правил здорового серця”