Хрін на Великдень

Хрін є однією зі складових великоднього кошика. Символізує силу та здоров’я. А також міцність та глибину віри у Христове Воскресіння.

З давніх часів було так: «орел летить найвище, а хрін росте найглибше!».

Хрін звичайний (Armoracia rusticana P.G. Gaertn., B. Mey. & Scherb) поширений по всій території України. Це – рослина висотою 40–150 см з родини хрестоцвітів. 

Хрін знана рослина у народній медицині, в якій використовують не лише його корінь, але і листя через те, що воно містить велику кількість каротину, алкалоїдів, вітаміну С, мінеральних солей та флавоїдів.

Свіжий хрін містить у своєму соку білкову речовину “лізоцим”, яка володіє здатністю розчинення мікробної оболонки. Тобто хрін має антибактеріальну дію. У корені неочищеного хрону міститься висока кількість аскорбінової кислоти. При нарізці та натиранні вона швидко руйнується, проте якщо додати оцту, то це збереже усі цілющі властивості, бо аскорбінова кислота краще зберігається у кислому середовищі.

В цілому хрін має жовчогінну, бактерицидну, відхаркувальну, сечогінну та кровоочисну дії. Також сприяє зниженню рівня цукру у крові, покращує діяльність травної системи, підвищує апетит. У народній медицині є рецепт до майже будь-якого захворювання на основі хрону.

Коріння і листя хріну їстівні і їх можна використовувати як приправи до різних страв. Незважаючи на те, що приготувати класично хрін (тобто без використання комбайнів й іншої техніки) не є надто приємним процесом, але смак, який ми при цьому отримуємо просто незабутній! Гострий запах тертому хріну додають ефірні масла.

Харчова цінність хріну

У 100 г тертого кореня міститься 3,2 г білків, 0,4 г жирів, 10,5 г вуглеводів, 7,3 г клітковини. Енергетична цінність: 59 ккал на 100 г продукту

Молоде свіже листя додається до салатів та перших страв, а також при солінні овочів. На Великдень хрін додається до багатьох страв. Також освячений хрін просто натирають на м’ясні страви.

  1. Бурячки з хріном. Зварити буряк. Почистити і натерти його на дрібній терці. Потерти хрін (кількість залежить від того, наскільки інтенсивним ви хочете, щоб був смак). Перемішуєте, додаєте за смаком оцет та цукор. Страва слугує додатком до м’ясних страв.
  2. Яйце з хріном. Зварити яйця і натерти на крупній терці. Хрін очистити та натерти на дрібній терці. Перемішати це зі сметаною. Сіль, перець – за смаком. Зелена цибулька дрібно порізана додасть страві кольору та настрою.
  3. Хрін з оцтом. Натерти багато хрону (чим більше, тим краще) на крупній терці. До склянки окропу додати 2–3 столові ложки цукру. Хрін закласти у скляну банку. Перемішаний окріп з цукром залити у банку. Додати оцту. Закрити кришкою. Споживати через 1–2 години з м’ясними стравами.

Хрін традиційно має бути таким, щоб аж сльози виступали).

Гарних та смачних свят!