Дога йога: собака “в позі лотоса”

Щоб розширити сегмент прихильників зоотерапії серед українців, в цьому пості я маю за мету спробувати популяризувати не тільки підвид анімалотерапії – каністерапію (від лат. сanis – собака), який на сьогодні користується найбільшою популярністю серед усіх різновидів анімалотерапії та пов’язаний з певною еволюційною адаптацією цих тварин, а її новомодний напрям «дога йога», друга назва, впевнена, викличе більшу зацікавленість – «гав йога».

За статистикою найбільше прихильників активної каністерапії в США – близько 15 мільйонів американців, які роблять зарядку, в тому числі з елементами йоги і в компанії зі своїми чотирилапими друзями. Кажуть, що в Індії біля медитуючих дервішів завжди збираються собаки і буквально «завмирають» поряд. Інструктор з йоги Сьюзі Тейтельман, яка проживає у Флориді, не тільки звернула увагу, що її спаніелю подобається бути поряд з нею, коли вона робить вправи, а він охоче залучається до вправ, які їй прийшлось дещо адаптувати для партнерського виконання.

Як це виглядає?

  • Заняття можуть бути у групі або індивідуальними – вдома.
  • У групах займаються від 5 до 10 осіб зі своїми улюбленцями різних порід і розмірів – від йорка до габаритного мастифа.
  • Заняття проводить спеціально підготовлений тренер з навичками дресирувальника і кінолога-психолога.
  • Спочатку – це знайомство у групі серед усіх учасників, потім – тренінг із собачої фізіології, щоб зрозуміти, які м’язи і суглоби задіяні у вправах і чи не завадять вони чотирилапим.

В чому суть?

Заняття стають веселішими і не такими монотонними. У виграші всі: по-перше, тому що в здоровому тілі – здоровий дух; по-друге, налагоджується контакт з вихованцем, за словами очевидців, відбуваються позитивні зміни в характері собак, вони стають спокійними і слухняними. Такі парні тренування – це не проста розвага, вони тренують м’язи спини і кінцівок, сухожилки, зв’язки. 

І на останок декілька вправ для прагнучих розпочати індивідуальні заняття вже завтра в комфортних звичних домашніх умовах:

Вправа № 1. Ваш пес виконує роль «пропса» («prop» з англ. – опора, стійка, підпірка, підтримка). Наприклад, в позі Урдхва Хастасана, коли ми радіємо сонцю: ноги разом і, роблячи вдих, піднімаємо руки вгору разом з улюбленцем.

Вправа № 2. Собака в ролі болстера – спеціального валіка для йоги, що використовується в асанах в положенні лежачи. Це дозволяє гарно випрямити хребет і розслабити тіло і шию. При виконанні цієї вправи собака поводиться спокійно, вона розслабляється одночасно з вами, її дихання синхронне з вашим – хребет розвантажується, м’язи розслаблюються.

Вправа № 3. Передні лапи треба витягнути вперед, груди прижати до підлоги, а задні лапи – вертикально прямі і навпаки: передні лапи вертикально прямі, задні витягнуті горизонтально прямо. Для Вас вправа так і називатиметься: «собака мордою вниз и собака мордою догори».

Бажаю синхронного виконання і переконана, що за сприятливих умов і відпрацьованої техніки, задоволення, радість, гарний піднесений настрій і емоційне розвантаження від такого спілкування отримають всі партнери.

Пишіть про свій власний досвід, задавайте запитання, буду рада конструктивній дискусії.