Спортмайданчик та сила волі – ось все, що потрібно!

Якщо в перших пунктах подорожі погода до нас була не надто прихильна, то тут – в Млинівцях Зборівського району Тернопільській області – ми потрапили в справжнє літо. Поки команда проекту «Клич друзів – граємо разом!» розвантажує обладнання, а діти на дворі чекають на початок свята, іду в шкільну будівлю шукати вчителя фізкультури.

Але ж кого не питаю всі чомусь рекомендують обов’язково ще поспілкуватись із вчителем географії Назаром Олениним, кажучи, що займається він якимось дивним спортом із невимовною іноземною назвою. Заінтригували. Що то за екзотичний спортсмен працює в маленькій сільській школі?

– Він перший рік в нас працює і відразу ж завоював любов та повагу учнів, вони тягнуться до нього, Назар для них справжній взірець, – це розповідає мені директор школи Світлана Денис. – Дуже зрадів що в нас буде такий майданчик, бо це знаряддя для нього якраз те що треба.

Підходить її чоловік Володимир Денис, він зараз тимчасово викладає в школі фізкультуру.

– Ми про такий майданчик навіть не мріяли, справді дуже гарне обладнання. Я в Зборові працюю в спортивній школі тренером і можу сказати, що в нашій школі тепер майданчик не гірший. Будемо вдосконалювати фізичну форму хлопців, бо підтягування трохи буксує.

Нарешті зустрічаю географа. На перший погляд звичайний молодий хлопець, але придивившись по осанці, широких плечах, загальній статурі розумієш, що якимось спортом він точно серйозно займається. То ж яким саме, питаю? Street workout, відповідає географ. Назву я таку чув, але що саме за нею приховується знаю не дуже добре.

– «Тренування на вулиці» якщо перекладати дослівно, – пояснює Назар. – В принципі в цьому і є суть воркауту – будь де, не зважаючи на умови чи навіть на повну їх відсутність – тренуйся. Є турнік – підтягуйся, вчись робити більш складні вправи. Немає – користуйся гілкою дерева. Дерево спиляли – стане в нагоді й пеньок, обнесли парканом – паркан це ще краще! Отака філософія.

Звучить трохи смішно і несерйозно, правда. Але якщо ви хоч раз побачите що саме ці воркаутери витворяють на спортмайданчику, гарантую, почнете сумніватись в непорушності законів фізики. Уявлення про можливості людського тіла теж доведеться переглянути. Як вам віджимання від полу стоячи на руках без підтримки? Чи на брусах тримаючи тіло паралельно землі? Або, наприклад, тільки уявіть собі, як може людина зайняти паралельну землі позицію тримаючись витягнутими руками за вертикальний стовп? І це тільки те, що хоч якось можна описати словами, більшість трюків в цьому спорті описанню просто не піддаються, це треба хоч раз побачити на власні очі.

Хоча ні, це не зовсім спорт, зауважує Назар. Це в чистому виді фізична активність та тренування націлені на побудову здорового, сильного і красивого тіла, на розвиток волі та дисципліни людини. Немає ніяких жорстких канонів, просто слухайся свого тіла, робі те що подобається саме тобі, вигадуй свої вправи і трюки. Тренер не потрібен, травматичність практично нульова, адже спортсмен працює тільки з вагою свого тіла.

Ось ми і натрапили на «золоту жилу», ось кому ці спортмайданчики, що їх взялися встановлювати Фонд Кличко і Фундація Кока-Кола, конче потрібні.

Тільки уявіть собі скільки дітей, дивлячись на тренування свого вчителя географії в шкільному дворі, зацікавляться і почнуть теж тренуватись!

Ілля Аркадьєв

спеціально для “Живи активно!”