Спостереження за птахами

Кожний у житті сам для себе визначає, чим займатися у вільний час (та й не тільки у вільний). Пропоную для тих, хто ще в пошуку подумати про спостереження за птахами (також відоме як вirdwatching або birding).


Чому спостереження за птахами?

Спостереження за птахами (також відоме як вirdwatching або birding) – захопливе заняття, що підвищує нашу обізнаність і розуміння процесів, які відбуваються в дикій природі. Навичок спостережень за птахами та визначення видів у природі набути нескладно. Птахи є представниками найбільш чисельної групи тварин, невід’ємною частиною багатьох екосистем. Вони захоплюють нас своїм розмаїтим забарвлення, піснями й вмінням літати. Спостерігаючи за птахами, можна багато чого побачити!

Під час спостережень варто бути уважним і зосередженим. Водночас, це і хороша нагода розслабитися. Спостерігати за птахами можна наодинці чи гуртом, а брати участь в організованих спостереженнях може будь-хто (вік і стать не мають значення). Важливе лише бажання поліпшувати навички спостережень, а також допитливий розум.

Важливі речі, про які слід пам’ятати

Звісно, спостереження за птахами чинять найменший вплив на довкілля, проте слід поводитися так, щоб усі ми і надалі мали можливість милуватися птахами. Просимо під час спостережень дотримуватися таких порад:

  • не розлякуйте птахів і не завдавайте шкоди місцям їх існування;
  • поводьтеся толерантно під час спостережень – станьте хорошим прикладом для інших і спонукайте колег поводитися відповідально;
  • дотримуйтесь правил і вимог щодо відвідування певних місць, особливо заповідників, природних парків, заказників;
  • поважайте інтереси птахів, інших тварин і місцевих мешканців: не розголошуйте інформацію, якщо вам трапиться рідкісний птах. Перш за все повідомте про свою знахідку в Українське товариство охорони птахів, яке знає і може вжити необхідних заходів для збереження рідкісного птаха.

Що потрібно мати з собою, вирушаючи на спостереження за птахами?

Деяких птахів можна легко визначити без будь-якого спорядження, проте частіше базове обладнання все-таки необхідне.

1. Бінокль

У бінокль можна краще роздивитися птаха загалом і деякі деталі, які допоможуть визначити вид.

2. Визначники птахів

У визначнику подано деталі й ознаки, важливі для визначення. У 2002 році Українське товариство охорони птахів видало перший найповніший польовий визначник \”Птахи фауни України\”, який стане вам у нагоді під час спостережень за птахами.

3. Записник

Записник використовують для збереження результатів спостережень. Важливо занотувати характерні деталі незнайомих птахів. Користуйтеся олівцем, це вбереже ваші нотатки, навіть якщо вони намокнуть.

4. Визначення птахів

Попередньо вивчіть/ознайомтеся з основними рисами, які притаманні певним видам птахів. Це допоможе розрізняти види та ефективніше використовувати визначник. 

Прекрасну можливість спостерігати за рожевими пеліканами та іншими водоплавними і коловодними птахами отримали переможці фотоконкурсу \”Птахи водойм\”, що проводився «National Geographic Україна», відвідавши у травні цього року унікальний природний комплекс «Бієнкові плавні». Міграція в Україну цьогоріч майже 90% популяції рожевого пелікана пов’язана з масштабними роботами по відновленню прісних водойм на Півдні України, які здійснює Товариством охорони птахів за підтримки Компанії «Кока-Кола Україна»

Докладнішу інформацію можна отримати на сайті Українського товаритсва охорони птахів.