Про користь споживання грибів з наукової точки зору

Чи корисно їсти гриби? Із профілактикою яких хвороб вони пов’язані? Відповіді шукайте у цій статті.

Склад грибів та їх користь для організму

Усі види їстівних грибів містять білок та клітковину. Також в них багато вітамінів групи В і потужного антиоксиданту селену. Селен допомагає підтримувати імунну систему та запобігати пошкодженню клітин вільними радикалами. Окремо варто згадати печериці: коли їх вирощують, то піддають дії ламп з ультрафіолетовим світлом, від чого в них накопичується вітамін D у високих концентраціях.

Білки

Через високий вміст білків, особливо в сухих грибах, їх називають «лісовим» або «рослинним» м’ясом. Підраховано, що за вмістом білка 1 кг свіжих грибів відповідає 100 г справжнього м’яса.

Слід зазначити, що засвоюваність організмом білкових речовин із грибів  ускладнена через наявність важко перетравлюваних волокон. Тому гриби слід різати на невеличкі шматочки і добре пережовувати. Людям зі зниженою функцією травної системи теж варто обережно відноситися до вживання грибів: лігнін, целюлоза і хітин роблять їх важкою їжею для «слабких шлунків».

У складі  грибів міститься близько 25-30% білків, із них успішно засвоюється лише 15-17%. Однак різноманітна складова білків і, головне, незамінні амінокислоти у їх складі – лізин, лейцин, триптофан – цілком компенсують невисоку засвоюваність.

Жири

За вмістом жирів (ліпідів) гриби перевершують усі овочеві культури. В грибах нараховується від 1,3 до 2,7% корисних рослинних жирових сполук, серед яких стерини, фосфатиди, ефірні масла і поліненасичені жирні кислоти, які не можуть синтезуватися в організмі людини і є незамінними. Ці речовини забезпечують нормальний ріст тканин і метаболізм, а також вони перешкоджають відкладенню «поганого» холестерину.

Вуглеводи

Вуглеводи у складі грибів нормалізують шлункову мікрофлору, виводять «поганий холестерин» та токсини. Найбільша кількість вуглеводів міститься в ніжці плодового тіла гриба, тоді як в капелюшку їх уже набагато менше.

Кислоти та ферменти. Щодо органічних кислот, в грибах їх більше, ніж достатньо. Це і лимонна, і винна, і щавлева, і фумарова кислоти. А за кількістю вітамінних пантотенової і аскорбінової кислот гриби перевершують більшість овочів і фруктів, а також мясо і рибу. Те ж саме стосується і ферментів. Амілаза, ліпаза, уреаза допомагають розщеплювати жири і глікоген.

Вітаміни і мінерали

Гриби за своїми поживними властивостями перевершують майже всі овочі.

По-перше, за кількістю ніацину вони наближаються до м’ясних продуктів (23-108 мг на 100 г). По-друге, гриби містять рибофлавін – 1-5 мг на 100 г. По-третє, вітамін В – 0,8 мг на 100 г (більше, ніж в рибі). Також в грибах є тіамін, вітаміни D і Е, а опеньки, сироїжки, підберезовики і підосиковики багаті ще й на вітамін РР (його дефіцит «славиться» крихкістю судин).

Серед мінералів у грибах міститься немало калію (регулює роботу серця та судин), фосфору (покращує метаболізм), заліза (відповідає за рівень гемоглобіну), а також міді, магнію, кальцію, сірки, кремнію, цинку, хрому, фтору, рубідію, кобальту, молібдену, марганцю, нікелю, олова, бору, бару, свинцю, титану, цирконію, кадмію і навіть срібла.

Чи можуть гриби захистити від раку

Регулярне вживання грибів робить нас здоровішими, спокійнішими і щасливішими. Але мало хто знає, наскільки широкі профілактичні можливості цього продукту. У цілому лікарські та звичайні гриби виконують лікувальні функції, зокрема мають імуномодулюючу, антиоксидантну, серцево-судинну, противірусну, антибактеріальну, антипаразитарну, гепатопротекторну та протидіабетичну дію.

Деякі сорти грибів мають потенціал у профілактиці раку, захищаючи наші клітини від пошкодження ДНК. Про це свідчать дані Центру міжнародних послуг з грибної біотехнології із Китайського університету Гонконгу.

А за даними Грибного дослідного центру Малайського університету (Куала-Лумпур, Малайзія), гриби допомагають при лікуванні нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Також дослідження вчених із Західного регіонального дослідного центру Департаменту сільського господарства США показали, що гриби допомагають знизити рівень холестерину, особливо у дорослих з надмірною вагою, а також містять фітонукові речовини, які допомагають запобігти прилипанню клітин до стінок кровоносних судин та утворенню бляшок. Це, у свою чергу, допомагає подовжити життя, підтримуючи здоров’я системи кровообігу загалом.

Цікаво! Незначна термічна обробка грибів зберігає більше поживних речовин. Тепер це має наукове підтвердження. Нове дослідження Міжнародного журналу харчових наук встановило, що приготовані на грилі або в мікрохвильовій печі гриби мають більшу поживну цінність, ніж смажені або варені.

Підготувала Ася Дан

Джерела:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22506573

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24654802

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/